Gazeteci Fatih Altaylı, Ekşi Sözlükün İktidar Trollerini Yazar Yaptığını İddia Etti: Ekşi Sözlük CEOsundan Yanıt Geldi

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen sitelerinden biri olan Ekşi Sözlük, 21 Şubat günü ani bir kararla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellenmişti. Kararın 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesi gereğince verildiği belirtilirken Ekşi Sözlük yönetimi, herhangi bir içeriğin bu karara bir dayanak olarak gösterilmediğini ifade etmişti.

1.03.2023 15:30:22 tarihinde yayınlandı.

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen sitelerinden biri olan Ekşi Sözlük, 21 Şubat günü ani bir kararla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellenmişti. Kararın 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesi gereğince verildiği belirtilirken Ekşi Sözlük yönetimi, herhangi bir içeriğin bu karara bir dayanak olarak gösterilmediğini ifade etmişti.

Bugün ise gazeteci Fatih Altaylı, Habertürk’te büyük tartışmalara neden olan Ekşi Sözlük’ün kapatılması konusundaki fikirlerini belirten bir yazı yazdı. Ekşi Sözlük’ün CEO’su Başak Purut’tan da bu yazıya yanıt geldi.

Altaylı, herhangi bir yayın kuruluşunun idare baskısı ile yayının engellenmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyerek başladı. Devamında ise yıllar önce hakkındaki iftira ve hakaret içeren eleştiriler nedeniyle sözlüğe dava açtığını belirtti. Kapatılması gibi bir amacının olmadığını söyleyen Altaylı, bunları yazanların hesap vermelerini istediğini ifade etti.

Ünlü gazeteci sonrasında ise şu ifadeleri kullandı: “Ekşi Sözlük ise bunların kendi fikirleri değil, yazarlarının fikri olduğunu, Ekşi Sözlük’ün ise sadece bir platform olduğunu iddia ediyordu. Tamamı rumuz kullanarak gölgelerden iftira ve hakaret yağdıranların kimliklerini ise açıklamıyordu. Sonunda bu entry’lerin bir bölümünü silmeyi kabul ettiler.”

Altaylı, yazının devamında ise bu durumdaki sorunu Ekşi Sözlük gibi mecraların medyanın üstlendiği yasal sorumlulukların hiçbirini üstlenmemesine bağladı.

“Bir kısım yeni medya, yani Twitter, Facebook gibi platformlar, medya organı olduklarını kabul etmiyorlar. Bu sayede medya organlarının yüklendikleri yasal sorumluklardan kaçıyorlar. Böyle olunca da kişilere ya da kurumlara yönelik her türlü hakaret, iftira, karalama, küfür, dezenformasyon buralardan yapılıyor ve bunları engelleyecek, yasal süzgeçten geçirecek bir mekanizma da kurmuyorlar.

Yani medyanın üstlendiği yasal sorumlukların hiçbirini üstlenmiyorlar. Ama medyaya tanınan Anayasal haklardan aynen faydalanmak istiyorlar.”

İLGİLİ HABER Ekşi Sözlükten Erişim Engeline Yönelik Yeni Açıklama: Gerekçe Var, Dayanak Yok

Ünlü gazeteci, yazının sonlarına doğru ise bunun ardından Ekşi Sözlük ve benzerlerinin medya kuruluşu olduklarını kabul ederlerse ortada bir sorun kalmayacağını düşündüğünü ekledi. Engelin acilen kaldırılması gerektiğini de ekledi.

Son olarak Altaylı, Ekşi Sözlük’ün iktidarla sorunlarını aşmak için bazı yaklaşımlar sergilediğini de iddia etti. Bu konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Ekşi Sözlük iktidarla yaşadığı sorunları aşmak için, birtakım iktidar trolünü yazar yapmayı kabul etmişti.”


Kaynak webtekno.com

 

Dünyanın İlk Sanatçı Destekli Yapay Zekâ Müzik Uygulaması Yayınlandı

Bugün yaptığı duyuruyla AiMi, özellikle elektronik müzik hayranlarını heyecanlandıracak yeni bir uygulamayı duyurdu. AiMi'nin yayınladığı yeni müzik uygulaması, elektronik müzik hayranlarının uyarlanabilir müzik deneyimleri oluşturabilmeleri için yapay zekâyla önde gelen sanatçıların içeriklerini birleştiriyor. Dünyada bir ilk olan bu uygulama, bir seneyi aşkın süredir dünya standartlarında yapay zekâ mühendisleri ve müzisyenlerden oluşan bir ekip tarafından geliştiriliyordu. AiMi, bir ilki gerçekleştirerek yapay zekâyı 'üretken müziğe' uygulamayı başardı. 

Elinizdeki Telefondan Mutfağınızdaki Buzdolabına Kadar Her Türlü Cihaz Onun Sayesinde Doğru Bir Şekilde Çalışıyor: Firmware Nedir, Ne İşe Yarar?

Eminiz günümüzde teknoloji denildiği anda aklınıza ilk gelenler kullandığınız bilgisayar, akıllı telefon, tablet, akıllı saat gibi cihazlar oluyor. Doğru, bunlar en sık kullandığımız teknolojik aletlerdir ancak şöyle bir etrafınıza bakarsanız bunların sayısının çok daha fazla olduğunu fark edersiniz. İşte çevrenizdeki tüm o cihazlar, onlardan yapmaları beklenen işlevleri firmware sayesinde yerine getirirler.