Elinizdeki Telefondan Mutfağınızdaki Buzdolabına Kadar Her Türlü Cihaz Onun Sayesinde Doğru Bir Şekilde Çalışıyor: Firmware Nedir, Ne İşe Yarar?

Eminiz günümüzde teknoloji denildiği anda aklınıza ilk gelenler kullandığınız bilgisayar, akıllı telefon, tablet, akıllı saat gibi cihazlar oluyor. Doğru, bunlar en sık kullandığımız teknolojik aletlerdir ancak şöyle bir etrafınıza bakarsanız bunların sayısının çok daha fazla olduğunu fark edersiniz. İşte çevrenizdeki tüm o cihazlar, onlardan yapmaları beklenen işlevleri firmware sayesinde yerine getirirler. 

19.05.2023 07:45:12 tarihinde yayınlandı.

Eminiz günümüzde teknoloji denildiği anda aklınıza ilk gelenler kullandığınız bilgisayar, akıllı telefon, tablet, akıllı saat gibi cihazlar oluyor. Doğru, bunlar en sık kullandığımız teknolojik aletlerdir ancak şöyle bir etrafınıza bakarsanız bunların sayısının çok daha fazla olduğunu fark edersiniz. İşte çevrenizdeki tüm o cihazlar, onlardan yapmaları beklenen işlevleri firmware sayesinde yerine getirirler. 

Eğer yazılım dünyasına az çok ilginiz varsa  firmware adını zaten mutlaka duymuşsunuzdur çünkü donanım yazılımı ve bellenim gibi farklı isimlerle de anılır. Bazen bir cihazın sahip olduğu firmware bir kez yüklenir ve unutulur gider ama bazen de güncellemeler alması gerekebilir. En iyisi gelin firmware nedir, ne işe yarar, nasıl güncellenir gibi merak edilen sorulara yakından bakalım.

Donanım yazılımı ve bellenim olarak da adlandırılan firmware, pek çok farklı teknolojik cihazın ona atanan işlevleri yerine getirmesini sağlayan bir sistem yazılımıdır. Sayısal veri işleme becerisine sahip her cihazda firmware bulunur. Firmware adından ilk kez 1967 yılında Amerikalı bilgisayar bilimcisi Ascher Opler'ın kaleme aldığı Datamation isimli makalede bahsedilmiştir. 

Firmware bir cihazın ROM adı verilen geçici olmayan belleğine ya da EPROM, EEPROM, flash bellek gibi farklı belleklere kaydedilebilir. Cihazın sahip olduğu firmware çoğu zaman hiç değiştirilmez, bazen ömrü boyunca bir kez değiştirilir, bazen ise cihazın işlevlerine göre zaman zaman güncelleme alması gerekebilir. 

Firmware, bizzat üretici tarafından cihazın üretimi sırasında asla değişmeyecek bir donanım parçası üzerine kurulur. Temel amacı, kullanıcı cihazı eline aldığı zaman cihazın yapması beklenen işlevleri yerine getirecek her şeyin çalışmasını sağlamaktır. Yani firmware, yüklü olduğu cihazın ya da donanımın çalışmasını sağlayan temel yazılımdır diyebiliriz.

Firmware için cihazın temel kontrol yazılımı demek de mümkün. Bir cihaz ya da donanım ne kadar küçük olursa olsun içinde farklı işlevleri yerine getirmek için kurulmuş bir firmware mutlaka bulunur. Büyük bir cihazdan bahsediyorsak, örneğin bir bilgisayardan, o cihazın içindeki farklı parçalar içerisinde farklı firmware yazılımlar bulunabilir. 

Hangilerinde kullanılmaz ki? Nesnelerin internetini kullanan tüm eşyalarda, beyaz eşyalarda, elektronik saatlerde, trafik lambalarında, akıllı ampullerde, cep telefonlarında, bilgisayarlarda, dijital fotoğraf makinelerinde, bilgisayar çevre birimlerinde, farklı cihazların içindeki gömülü sistemlerde, MP3 çalar cihazlarda, anakartlarda, ekran kartlarında, CD-ROM aygıtlarında ve daha aklınıza gelen gelmeyen her türlü elektronik cihazın büyük bölümünde firmware yazılımları kullanılmaktadır. 

Düşük seviye firmware, cihaz için ayrılmaz bir parça olarak kabul edilir. Genel olarak ROM gibi geçici olmayan salt okunur yongalar üzerinde depolanırlar. Güncelleme almaz ya da yeniden yazılmazlar. Genel olarak düşük seviye firmware yazılımlar tek sefer programlanabilirler. 

Üst düzey firmware, çok daha karmaşık bir sisteme sahiptir ve bu nedenle daha karmaşık işlevlere sahip bilgisayar gibi cihazlarda kullanırlar. Bu tür firmware yazılımlar güncelleme alır ve tekrar tekrar programlanabilirler. 

Üst düzey firmware ile karıştırılabilen alt sistem firmware de daha karmaşıktır, güncelleme alır ve tekrar tekrar programlanabilir ancak üst düzey ile arasındaki en temel farkı cihazın gömülü sisteminde yer alıyor olmasıdır. Örneğin bir sunucu ile birlikte çalışan bir donanım parçasına güç veren bir yapı, alt sistem firmware yazılımıdır. 


Kaynak webtekno.com

 

GTA Definitive Edition Mobilden Kötü Haber: 2023e Ertelendiği Öne Sürüldü

Dünyanın en popüler oyun şirketlerinden Rockstar Games ile çatı şirketi Take-Two Interactive, geçtiğimiz dönemlerde en çok da GTA: The Trilogy – Definitive Edition ile gündemdeydi. Bu özel sürüm, GTA efsanesinin çok sevilen eski oyunlarının yenilenmiş versiyonlarını oyuncularla buluşturuyordu. Ancak GTA 3, GTA Vice City ve GTA San Andreas'ı içeren bu sürüm, beklentileri karşılamaması nedeniyle tepki de çekmişti. Şimdiyse GTA: The Trilogy – Definitive Edition ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Metinleri Videoya Dönüştüren Yapay Zeka Modeli: Gen-2

Yapay zeka odaklı teknolojiler, son dönemlerde daha çok metinleri resme çevirebilme yetenekleriyle gündemde. Bunun en net örneği, Midjourney ve DALL-E gibi yapay zeka destekli araçlar. Bu araçları kullanarak, bir metnin resim haline getirilmesini sağlayabiliyorsunuz. Yaşanan son gelişmeler, birkaç hafta sonra yapay zeka ile görüntü oluşturma yeteneklerinin birkaç adım öteye gideceğini gözler önüne seriyor.

Call of Duty: Warzone, Geçici Olarak Kapatılacak! (Hem de 1-2 Saat Değil, Günlerce...)

Video oyun dünyasının önemli isimlerinden Activision, uzunca bir süredir Call of Duty: Modern Warfare 2 ile Call of Duty: Warzone 2 isimli oyunlar üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Call of Duty: Modern Warfare 2, geçtiğimiz haftalarda piyasaya sürüldü ve hal böyle olunca da gözler oynaması ücretsiz bir yapım olarak karşımıza çıkacak Call of Duty: Warzone 2'ye döndü. Gelen son açıklamalar, yaklaşmakta olan bu oyunla ilgili tüm bilinmezleri açığa çıkartmış durumda.