“iPhone’unuz Belirli Aralıklarla Fotoğrafınızı Çekiyor” İddiasıyla Yayılan Bu Görüntüler Aslında Neyin Nesi?

iPhone’lar hakkında belli başlı problemlerin ve pek bilinmeyen ufak detayların açıklandığı içeriklerimizi sizlere sık sık ulaştırıyoruz. Bunlardan bazıları kullanım senaryonuzu etkileyen veya sizleri bilinçlendiren içerikler olsa da bazılarını yapma amacımız, sadece temelsiz komplo teorilerini ortadan kaldırmak oluyor.

7.07.2023 22:00:14 tarihinde yayınlandı.

iPhone’lar hakkında belli başlı problemlerin ve pek bilinmeyen ufak detayların açıklandığı içeriklerimizi sizlere sık sık ulaştırıyoruz. Bunlardan bazıları kullanım senaryonuzu etkileyen veya sizleri bilinçlendiren içerikler olsa da bazılarını yapma amacımız, sadece temelsiz komplo teorilerini ortadan kaldırmak oluyor.

Ortaya çıkan bir adet yanlış bilgi, internette kartopu etkisiyle kısa sürede devasa bir yanlış bilgi yığınına dönüyor. Yıllardır tartışılan ve bu gibi konularda bilinçsiz olan kullanıcıları durduk yere panik eden “iPhone’unuz her 5 saniyede bir fotoğrafınızı çekiyor” iddiası da bunlardan biri. Biz de bu bilgi yanlışının nasıl ortaya çıktığına ve işin aslının temelde ne kadar basit olduğuna değiniyoruz.

Gördüğünüz videoda bir çift, “zaten biliyorduk da…” edalarıyla iPhone’un kızılötesi kameraya yansıyan görüntülerine bakarak kullanıcının fotoğrafını çektiğini söylüyor. Kızılötesi kamerayla görünen ışınların insanı şaşırtması normal. Fakat “fotoğraf çekiyor” kanısına nereden vardıkları gerçekten merak konusu. Gerçi paragrafın başında da söyledik, zaten biliyorlarmış.

Bunun asıl sebebi, iPhone X ve sonrasında gelen modellerde -SE modelleri hariç- yer alan TrueDepth kamera. Bu kameranın çalışma mantığı alıştığımız kameralardan farklı. Fotoğraf çekmek için kullanılmayan bu kamera, yüzümüze yansıttığı ışınlarla yüz haritamızı oluşturuyor ve bu sayede 3 boyutlu olarak çalışan Face ID’nin çalışmasını sağlıyor.

Bu ışınları biz çıplak gözle göremiyoruz, zaten görmemiz de gerekmiyor. Görebilmek için de bir kızılötesi kamera gerekiyor. Kızılötesi kamera kullanan çiftimiz de bu ışınları görmüş.

Bunun sebebi de yine bir önceki başlıkta bahsettiğimiz iPhone modellerinde yer alan ve TrueDepth kamerayı kullanan “Dikkat Farkındalığı Özellikleri”. Bu özellik sayesinde iPhone, TrueDepth kamerasını kullanarak, yani kızılötesi ışınları kullanarak yüzünüzü analiz ederek telefonu kullanıp kullanmadığınıza bakıyor.

Eğer ekrana bakmıyorsanız telefon yüzünüzü görse bile Face ID kilidi açılmıyor. Ekrana baktığınızda hem Face ID kilidi açılıyor hem de ekran parlaklığı soluklaşmıyor. Bunun yanında iPhone, telefona baktığınızı anladığında alarm ve arama gibi durumlarda çıkan sesleri de kısıyor.

Kısaca özetlemek gerekirse yüzünüze yansıtılan ışınlar, telefonu kullanıp kullanmadığımızı kontrol etmek için var. Bu ışınlar da SE serisi hariç iPhone X’ten itibaren tüm iPhone modellerinde yer alan TrueDepth kamera sayesinde yansıtılıyor.

İLGİLİ HABER iPhone’larda İstediğimiz Zil Sesini Kullanabilmek İçin Neden Ücret Ödemek Zorundayız?


Kaynak webtekno.com

 

Google, C++’ın Halefi Olarak Konumlandırdığı Yeni Bir Programlama Dilini Tanıttı

Gelişen teknolojiyle birlikte yazılım ve programlama bilmek son derece önemli hale geldi. Herkesin fiziksel olarak yazılım veya programlama kurslarına gidecek vakti veya imkanı olmadığını düşünerek kendi imkanlarıyla bir C++ programlama dili öğrenmek isteyen okurlarımız için bazı tavsiyelerde bulunmuştuk. Buraya tıklayarak bu içeriğimizi okuyabilirsiniz.

"Üzerinde Çalışmıyoruz", "Yasaklanabilir" Denilen GPT-5’in Yolda Olduğu Öğrenildi

Geliştirdiği yapay zekâ destekli araçlarla gündemden düşmeyen Open AI, yine çok konuşulacak bir gelişme ile karşımızda. Şirket, an itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO) veritabanına yeni bir marka kaydı yaptırmış durumda. Open AI'nin yeni ticari markası "GPT-5" olarak geçiyor. Evet, tahmin edebileceğiniz üzere ChatGPT'nin gelişmiş bir versiyonunu sunacak yeni bir dil modelinden bahsediyoruz.