Yeni Yapay Zekâlar, İnsanların Seslerinden Koronavirüs Tanısı Koyabiliyor

Koronavirüs, son aylarda en sık duyduğumuz sözcüklerin başında geliyor. Pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Pek çok kişi bu salgının durdurulması, bir tedavi bulunması için çalışıyor.

23.02.2022 02:00:33 tarihinde yayınlandı.

Koronavirüs, son aylarda en sık duyduğumuz sözcüklerin başında geliyor. Pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Pek çok kişi bu salgının durdurulması, bir tedavi bulunması için çalışıyor.

Koronavirüs hakkında bilmediğimiz çok fazla şey var. Bunun yanı sıra virüs hakkında bildiklerimizi kullanarak tahminler yürütmeye ve ilerlemeye çalışıyoruz. Bu esnada bazı yapay zekâ kuruluşları da hastalığın teşhisini kolaylaştırmaya uğraşıyor.

Şu anda birden fazla organizasyon, konuşmaları dinleyerek COVID-19 teşhisi yapabilecek yapay zekâlar üzerinde çalışıyor. Bu ekiplerden ilki, Harvard ve MIT bünyesindeki bilim insanlarından oluşuyor. Ekibin amacı ise sadece hastalığı taşıyan kişilerin seslerinde belirgin olan işaretleri tanımlayabilmek, böylece teşhis koymayı kolaylaştırabilmek.

Bir diğer girişim de Voca.ai’nin çalışması. Bu organizasyon da diğeriyle benzer bir amaç güdüyor. Bu nedenle de hasta ve sağlıklı kişilerden, gönüllülük esasına dayalı olarak konuşma ve ses örnekleri topluyor. 

İLGİLİ HABER Harvard Üniversitesi’nden Koronavirüs İçin İkinci Dalga Uyarısı

Benzer bir çalışmada da Carnegie Mellon Üniversitesi’ne bağlı olan CyLab’da gerçekleştiriliyor. Bu ekibin geliştirdiği yapay zekâ, ses kayıtlarını kullanarak kişilerin COVID-19 için test edilip edilmediğini de tespit edebiliyor. Laboratuvar yaptıkları testlerin geçerli bir tıbbi niteliği olmadığını belirtse de organizasyondan çevrimiçi testlerini kaldırması isteniyor. 

CyLab ekibi, üniversitenin çevrimiçi testleri neden kaldırmalarını istediğini anladıklarını ifade etse de bu sürecin, hastalık hakkında bilgi toplamak için çok önemli fırsatlar sunduğunu belirtiyor. Hastalığı tanımamız için daha fazla bilgi toplamamız gerekiyor.

İLGİLİ HABER 4 Maddede Koronavirüsün Dünyayı Krize Sürüklemesinin Nedeni

MIT ve Harvard’da profesör olarak görev yapan Satrajit Ghosh da daha önce yaptığı açıklamada daha fazla veriye sahip olmanın öneminin altını çizmişti. Ghosh’a göre farklı semptomları ve virüsten etkilenen kişilerin yaşadığı değişimleri anlamak için daha çok veri toplanması gerekiyor. 

Bu çalışmalar şu anda başlangıç aşamalarında ancak her şey yolunda giderse bilim insanları oldukça büyük bir başarı yakalayabilir. 


Kaynak webtekno.com

 

Twitterda Paylaşıldıktan Sonra Düzenlenen Tweetlerin Nasıl Görüneceği Ortaya Çıktı

Twitter kullanıcıları, yıllardır paylaşılan tweetleri düzenleyebilmek için bir buton istiyorlar. Bu buton, şirket tarafından uzunca bir süre reddedildi. Ancak geçtiğimiz aylarda fikrini değiştiren Twitter, yaptığı bir açıklama ile tweet düzenleme butonu üzerinde çalıştığını açıkladı. Şimdiyse konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 

İnternetten Aldıkları Ürünleri Değerlendirirken Mantıklarını Bir Kenara Bırakan Müşterilerin Birbirinden Absürt Yorumları

Bir ürün almak istediğimizde hepimiz sıkça yorumlara, satıcıya sorulan sorulara ve ürünün yorumdaki fotoğraflarına bakıyoruzdur. Artık hayatımızın bir parçası olmuş e-ticaret sitelerinde ürün açıklamalarını yeterli bulmayan kullanıcılar daha fazla detaylı bilgi almak istemiş olacak ki ortaya böyle absürt yorumlar çıkmış. 

Efsane Bugün 20 Yaşında: Windows XP’yi Unutulmaz Yapan 5 Özellik

Artık hem bilgisayarlar hem de akıllı telefonlar gitgide birbirlerine benzeyen işletim sistemlerine sahip olmaya başladılar. Bu durum elbette işletim sistemlerini daha kullanılabilir ve modern görünümlü hale getiriyor, ancak efsanelerin yeri her zaman ayrı oluyor. Bu efsanelerden biri de tahmin edebileceğiniz üzere Windows XP.