Yapay Zekânın Çevreye Verdiği Zarar Göz Ardı Ediliyor: Giderek Daha Fazla Enerji Tüketiyor!

Yapay zekânın gücü ve potansiyeli sık sık tartışmalara konu oluyor. Birçok kesim için heyecan yaratan yapay zekâ tabanlı ChatGPT, geri kalan bir kısım için ise felaketin habercisi olarak adlandırılıyor. Bu konuyla ilgili son zamanların en çok konuşulan olayı ise tabii ki senaristlerin yapay zekâ nedeniyle aldıkları grev kararı. 

7.08.2023 17:30:11 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekânın gücü ve potansiyeli sık sık tartışmalara konu oluyor. Birçok kesim için heyecan yaratan yapay zekâ tabanlı ChatGPT, geri kalan bir kısım için ise felaketin habercisi olarak adlandırılıyor. Bu konuyla ilgili son zamanların en çok konuşulan olayı ise tabii ki senaristlerin yapay zekâ nedeniyle aldıkları grev kararı. 

Başlarda herkesi heyecanlandıran ChatGPT geliştirmesi, kısa süre içerisinde farklı rakipler de elde etti. Birçok teknoloji şirketi yavaş yavaş kendi botlarını oluşturmaya başladı. Ancak bu noktada teknolojinin heyecanına kapılanlar, yapay zekânın çevreye verdiği zararı es geçti.

Kripto para madenciliği gibi, yapay zekâ da verileri işlemek için yüksek güçlü grafik işlem birimlerine ihtiyaç duyuyor. Analistler yapay zekânın karbon ayak izinin, şu anda en çok sera gazı üreten Bitcoin madenciliğinden kötü olmasa da gelecekte en az onun kadar kötü olabileceğini tahmin ediyor. 

Özellikle bu yaz aylarında yakından deneyimlediğimiz ve Türkiye de dahil birçok ülkede ölümlere neden olan yüksek hava sıcaklığı, aslında ne kadar kırılgan bir gezegene sahip olduğumuzun en büyük kanıtlarından biri.

Ve şu anda dünyanın en son ihtiyaç duyduğu şey; daha fazla sera gazı. 

İLGİLİ HABER Son 4 Günde 3. Sıcaklık Rekoru Kırıldı: Tüm Türkiye, "Adana" Olacak!

Şu anki verilerle Bitcoin madenciliği, küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık olarak %2’sinden sorumlu. Bir danışmanlık firması olan Gartner, yapay zekâ geliştirmelerinin bu hızla ilerlemesi durumunda 2030 yılına kadar endüstrinin küresel elektriğin %3,5’ini tüketeceğini öngörüyor. 

Örneğin Open.AI, chatbot hizmetini dünya çapında 100 milyondan fazla kullanıcıya ulaştırmak için yalnızca bilgi işlem maliyetlerine günde tahmini 700.000 dolar harcıyor. Öte yandan birçok şirket ChatGPT kullanımını yasakladı ancak bunun yerine kendi botlarını geliştirmeye başladı. 

Araştırmacılar ChatGPT'nin öncülü olan GPT-3'ün 500 milyardan fazla kelimeden oluşan bir veri tabanı üzerinde eğitilmesinin 1.287 megawatt saat elektrik ve 10.000 bilgisayar çipi gerektireceğini tahmin ediyor. Bu miktar, ABD’de bir yılda yaklaşık 121 eve sağlanacak güç ile eşdeğer. 

Temmuz ayında yayınlanan GPT-4, GPT-3'ten 570 kat daha fazla parametre üzerine eğitildi, bu da öncekilerden daha fazla enerji kullanabileceğini gösteriyor.


Kaynak webtekno.com

 

Beklenen Sosyal Medya Düzenlemesi Meclise Sunuldu: Yanıltıcı Paylaşımlara Hapis Cezasına Varan Yaptırımlar Geliyor!

Türkiye’de bir süredir sosyal medya düzenlemesi konusu gündemdeydi. Yapılan açıklamalarda yasanın Avrupa Birliği tarafından kabul edilen Dijital Hizmetler Yasası’na göre düzenleneceği ifade edilmiş ve genel olarak dezenformasyonları engellemek, platformların şeffaflığını artırmak gibi konuları içereceği belirtilmişti.

Uzmanlar: Otonom Ölümcül Robotlarda Silahlanma Artıyor

Çoğu Hollywood filminde ya da bilim kurgu distopyasında ölümcül robotlar veya otonom sistemler görüyoruz. Öte yandan bu teknolojiler aslında öyle uzak gelecekte karşımıza çıkacak hayali şeyler değil. Belki bir terminatör görmeyeceğiz ama başka otonom silahlar mevcut.

Dünyanın En Büyük Oyun Fuarı E3 2023ün Tarihi Açıklandı

ABD’de düzenlenen video oyun fuarı Electronic Entertainment Expo veya bilinen adıyla E3’ün, oyun deyince akla gelen ilk etkinlik olduğunu söyleyebiliriz. Normalde birçok oyun devinin katılımıyla her yıl gerçekleştirilen dev etkinlik, oyunlar hakkındaki yepyeni duyurular nedeniyle oyunseverler tarafından büyük ilgi görüyordu.