Yapay Zekanın Geleceği, Düşünüldüğü Kadar Korkutucu Olmayabilir

Son yıllarda yapay zeka konusundaki gelişmeleri hepimiz yakından takip ediyoruz. Aslında fark etmesek dahi yapay zeka, günlük hayatımızın bir yerinde boylu boyunca yer alıyor. Telefonlarımızda kullandığımız uygulamalardan, internet sitelerinde karşımıza çıkan reklamlara kadar birçok alanda yapay zeka ile karşılaşıyoruz. 

22.02.2022 07:45:18 tarihinde yayınlandı.

Son yıllarda yapay zeka konusundaki gelişmeleri hepimiz yakından takip ediyoruz. Aslında fark etmesek dahi yapay zeka, günlük hayatımızın bir yerinde boylu boyunca yer alıyor. Telefonlarımızda kullandığımız uygulamalardan, internet sitelerinde karşımıza çıkan reklamlara kadar birçok alanda yapay zeka ile karşılaşıyoruz. 

Ancak yapay zekanın kullanım alanlarından bazıları, insanların yapay zekanın geleceğinden endişe etmesine neden oluyor. Yüz tanıma yazılımlarından, deepfake videolarına kadar birçok yapay zeka ürünü, yapay zekanın yarattığı tedirginliklerin ilk sırasında yer alıyor.

Uzun bir süredir yapay zeka hakkında çalışma yapan yazar ve araştırmacı Janelle Shane, yapay zekayla ilgili yeni bir kitap yayınladı. Shane, You Look Like a Thing and I Love You (Şey Gibi Görünüyorsun ve Seni Seviyorum) isimli kitabında yapay zeka hakkında önemli bilgileri bir araya getiriyor. 

Shane, yapay zekayla ilgili kitabında sinir ağlarının eğitilmesini sağlayan deneylerden gerçek gözlemlere kadar birçok bilgiyi aktarıyor. Shane, aktardığı bilgilerin yanında yapay zekanın dünyamızın tuhaflığının kurallarını anlamanın da bir yolu olduğunu söylüyor.

İLGİLİ HABER Bir Yapay Zeka, Napolyon’un Gerçek Yüzünü Oluşturdu

Janelle Shane, kitabında yapay zekanın garipliğinin beş ilkesini de aktarıyor. Shane’ın saydığı ilkelerinden biri de yapay zekanın sanıldığı kadar zeki olmadığını söylüyor. Shane, “Yapay zekanın tehlikesi çok akıllı olması değil, yeterince akıllı olmamasıdır” diyor. Shane, yapay zekanın henüz düşünüldüğü kadar akıllı olmadığını, bu nedenle çözmesini istenilen sorunu gerçekten anlamadığını öne sürüyor. 

Yapay zeka konusunda araştırmalarına devam eden Janelle Shane’in yapay zeka hakkındaki ilkeleri ne kadar doğrudur bilemiyoruz. Konunun uzmanları, ilerleyen dönemde Shane’in ilkelerine dair muhakkak bir şeyler söyleyeceklerdir. Ancak yine de yapay zekanın korkulacak bir gelecekten öte insanlık için daha iyi bir gelecek sağlayabileceğini söylemek fazla iddialı olmayacaktır.


Kaynak webtekno.com

 

Makinelere Hükmedin: Robotik Kodlama Nedir, Nasıl Öğrenilir?

Son yüz yıldır edebiyatta, sinemada ve daha önemlisi bilim dünyasında ortak bir fikir var; robotlar geliyor. Yıllardır çizilen ve beklenen gelecek, sonunda geldi. Öyle ki önümüzdeki on yıl içinde robot kullanımının yaygınlaşacağı ve 1 milyardan fazla insanın yaptığı işi artık bu robotların yapacağı tahmin ediliyor. İyi de bu robotlar nasıl çalışacak? Elbette doğru komutları aldıkları robotik kodlama sayesinde.

En Az 1 Milyon WhatsApp Hesabı Çalındı: Meta, Hesapların Çalınmasına Yol Açan Şirketlere Dava Açtı!

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma platformu WhatsApp'ın çatı şirketi Meta, dikkat çeken bir davanın birinci tarafı oldu. Şirket, "HeyMods", "Highlight Mobi" ve "HeyWatsApp" isimli şirketlere dava açtığını duyurdu. Meta, hazırladığı şikayet dilekçesinde bu şirketlerin, en az 1 milyon WhatsApp hesabını ele geçirdiklerini ve kendi amaçları uğruna kullandıklarını söylüyor.