Windows 10 ve Windows 11’e Performans Testi Yapıldı: Sonuçlarsa Şaşırtıcı

Windows’un yeni işletim sistemi Windows 11, teknoloji meraklılarının aklında bir süredir soru işaretleri yaratıyor. Windows 11, kullanıcılara 5 Ekim tarihinde resmen sunulmuştu. Peki, yeni işletim sisteminin Windows 10’dan ne gibi farkları bulunuyor? Gelin, bu performans farklarına yakından bakalım.

26.02.2022 02:45:27 tarihinde yayınlandı.

Windows’un yeni işletim sistemi Windows 11, teknoloji meraklılarının aklında bir süredir soru işaretleri yaratıyor. Windows 11, kullanıcılara 5 Ekim tarihinde resmen sunulmuştu. Peki, yeni işletim sisteminin Windows 10’dan ne gibi farkları bulunuyor? Gelin, bu performans farklarına yakından bakalım.

Oyun performansını %25 oranında düşürebilen VBS özelliğinin birçok Windows 11 masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda aktifleştirilmiş olarak geldiği tespit edildi. Windows 10’da da yer alan bu özellik sonradan aktifleştirilebilse de indirildiği haliyle aktif olan bir versiyona şu ana kadar rastlanmamıştı. Özellikle oyuncuların kullanmaya pek yanaşmayacağı bu özelliğin aktif olup olmadığını Windows’un ‘sistem bilgileri’ sekmesine girerek öğrenebilirsiniz. İşletim sistemlerinin oyun ve uygulama performanslarındaki farkları gözlemlemek için Asus ROG Strix Z590-E Gaming WiFi ana-kartına BIOS versiyonu 1007 kullanarak Core i9-11900K ve Core i3-10105F yüklendi. Grafikler için MSI RTX 3090 Gaming X Trio kullanılırken hafıza testi için de Crucial Ballistix DDR4-3200 kullanıldı.

Oyun ve uygulamalara geçmeden önce ‘DRAM gecikme sürelerine’ bir göz atalım.

Core i3-10105F kullanılırken direkt indirilen Windows 10 ve 11 arasında pek bir fark gözlemlenmezken Core i9-11900K kullanıldığında Windows 10 işletim sisteminin daha üstün performans sağladığı görüldü. Direkt indirildiğinde %3 daha fazla gecikme süresine sahip Windows 11’e yapılan yeni güncellemeyle birlikte bu sürede %5 oranında bir artış gözlemlendi.

Windows 10 ve 11 işletim sistemleri, direkt olarak indirilip kullanıldığında Photoshop 2021 performanslarının hemen hemen aynı olduğu gözlemlendi. VBS aktifleştirildiğindeyse Core i9-11900K’de %7 oranında, Core i3-10105F’de ise %3 oranında bir düşüş görüldü.

Her iki işletim sisteminde de Core i9-11900K ve Core i3-10105F kullanıldığında aynı performans gözlemlendi. VBS aktifleştirildiğindeyse performanslarda %10 oranında bir düşüş meydana geldi.

Diğer iki Adobe uygulamalarında olduğu gibi Premier Pro 2021’de de her iki işletim sistemi çok büyük oranda aynı performansı sergiliyor. Benzer şekilde gözlemlenen tek fark, VBS aktifleştirildiğinde performansta gözlemlenen %12-13’lük düşüş oldu.

İşletim sistemlerinin 7-Zip üzerinde yarattığı farklar gözlemlendiğinde ise Core i3-10105F kullanılırken Windows 10 ve 11 büyük ölçüde aynı performansı sergilerken Core i9-11900K kullanıldığında Windows 10’un %3 oranında daha üstün performans sergilediği gözlemlendi.

Windows 10 ve 11 işletim sistemlerinin oyun performansı üzerindeki etkisini ölçmek içinse Cyberpunk 2077 kullanıldı. VBS aktifleştirildiğinde performansta %8 oranında bir düşüş gözlemlenirken Windows 10 ve 11 arasında kayda değer hiçbir fark gözlemlenmedi. Oyunun içindeki farklı seviyelerin yüklenme süresine bakıldığındaysa Windows 11’in yalnızca bir saniye daha hızlı oduğu tespit edildi.


Kaynak webtekno.com

 

Yemeksepeti Çöktü, Erişim Sağlanamıyor [Güncelleme]

Son günlerde büyük bir hack olayıyla gündemde olan Yemeksepeti, geçtiğimiz dakikalardan bu yana erişim sıkıntılarına ev sahipliği yapıyor. Yemeksepeti’ne veya Banabi’ye girmek isteyen kullanıcılar, “Bir hata oluştu. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.” uyarısıyla karşılaşıyorlar. Öte yandan sorun yalnızca mobil tarafta yaşanmıyor.

Oyun Dünyasını Sallayan Valheim, Xbox Game Passe Geliyor

Geçtiğimiz yıl çıkışıyla birlikte oyun dünyasında yeni bir akıma dönüşen Valheim, günümüzde halen geliştirilmeye ve on binlerce anlık oyuncuya ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Açık dünya hayatta kalma türündeki başarılı oyun, bugünse pek çok oyuncuyu sevindirecek bir haberle karşımıza geldi.

Ethereumun Kurucusu Vitalik Buterin Kafayı mı Sıyırdı? Giydiği Garip Kıyafetler Alay Konusu Oldu

Son yıllarda en çok konuştuğumuz meselelerin başında kripto para piyasaları ve Blockchain teknolojileri geliyor. Çok değil, bundan birkaç yıl önce pek çok kişi için "çöp" olan kripto paralar, bugün El Salvador gibi bir ülkenin resmi para birimi haline dahi geldi. Ayrıca piyasa hacmi, trilyon dolarların üzerine çıktı. Yani hem kripto paralar hem de Blockchain teknolojileri, artık hayatımızın bir gerçeği haline geldi.