Video Oyunların, Propaganda Amacıyla Kullanıldığı Ortaya Çıktı: Roblox ve Minecraftı Bile İstismar Ediyorlar

Bilgisayar oyunları -ya da daha geniş anlamıyla video oyunları- çok uzun zamandır çeşitli tartışmaların ortasında yer alıyor. Bu tartışmalardan biri de oyunlarda kişiler arasındaki etkileşimler üzerine dönüyor. Zira oyunlarda kişilerin arasındaki etkileşim incelenmiyor. 

26.10.2023 11:30:15 tarihinde yayınlandı.

Bilgisayar oyunları -ya da daha geniş anlamıyla video oyunları- çok uzun zamandır çeşitli tartışmaların ortasında yer alıyor. Bu tartışmalardan biri de oyunlarda kişiler arasındaki etkileşimler üzerine dönüyor. Zira oyunlarda kişilerin arasındaki etkileşim incelenmiyor. 

İşveç'te bulunan Lund Üniversitesi, İsveç Psikolojik Defans Araştırma Enstitüsü'nün de desteğiyle yaptığı araştırmada, oyunlarda dış kaynaklardan etkilenme ve propaganda konusunu inceledi. Araştırmaya göre oyunlarda pek çok açık bulunuyor. 

Araştırmacılar ilk olarak Batı ülkelerinde oyun sektörünün göz ardı edildiğini belirtirken, özellikle milyarlarca kişinin erişebildiği bu alanın ikna ve propaganda amacıyla kullanılabileceğine dikkat çektiler. Bu propaganda çalışmalarını yapanlar arasında yabancı ajanlar, organize suç örgütleri ve aşırılıkçı gruplar da yer alıyor. Araştırma ile ilgili konuşan başyazar Jesper Falkheimer, sosyal medyanın aksine oyunların bu tür propagandalara karşı çok da fazla düzenlemelerinin olmadığını söyledi. Araştırmacıların, gazetecilerin ve sektördeki diğer aktörlerin de durumun farkında olmadığını ifade eden Falkheimer, bu nedenle sorunun tespit edilmesinin de zorlaştığını belirtti. 

İLGİLİ HABER Üzülelim mi Sevinelim mi: Uzun Süre Oyun Oynamak ile Ruh Sağlığı Arasında Hiçbir Bağ Bulunmuyor

Araştırmalarda oyunların propaganda amaçlı kullanılmasının yıllar öncesine kadar gittiği ortaya çıktı. Örneğin Hizbullah Merkezi İnternet Ofisi, 2003 yılında propaganda amacıyla Special Force adlı bir oyun yayımlamıştı. Araştırma, günümüzde de Roblox ve Minecraft gibi oyunların, Ukrayna'da devam eden savaş sırasında Rus topluluklar tarafından propaganda yapmak için kullanıldığını ortaya çıkarttı. Öte yandan "Kyiv'in hayaleti" adıyla videoları yayımlanan Ukraynalı MiG-29 pilotunun gerçek bir kişi olmadığı, görüntülerin 2013 yılında çıkan Digital Combat Simulator adlı oyundan olduğu ortaya çıkmıştı. 


Kaynak webtekno.com

 

Bu Yılın En Çok Satılan Akıllı Telefon Markaları Açıklandı: Samsung, Son Beş Yılın En İyi Performansını Gösterdi

Teknolojik gelişmeler ışığında hayatımıza giren akıllı telefonların kullanımının gün geçtikçe daha da arttığı bilinen bir gerçek. Elde edinilen veriler, dünya nüfusunun %80’inden fazlasının akıllı telefona sahip olduğunu ortaya koyarak yükselen popülariteyi ve insanlığın dijital ortamlara ne kadar yöneldiğini gözler önüne seriyor.

Appledan Sonra Samsung da Kendin Tamir Et Dönemini Başlattı: Peki Fiyatlar Nasıl Olacak?

Bozulan cep telefonlarının daha uygun fiyata tamir edilmesini sağlamak isteyen şirketler, kullanıcıların kendi cihazlarını kendileri tamir etmelerini sağlayan onarım programları başlattıklarını duyurdu. Akıllı cihazlar konusunda dünyanın lider markalarından biri olan Apple geçtiğimiz yıl, kullanıcıların Apple tarafından sağlanan orijinal parçalar ve aletleri satın alarak kendi cihazlarını tamir etmelerini sağlayan Self-Service Repair adı verilen bir uygulama başlatmıştı.

Telegrama Sesli ya da Görüntülü Görüşme Yapmadan Önce İki Kez Düşünmenize Neden Olacak Bir Özellik Geliyor

Eylül ayının başında "8'inci yıla özel güncelleme" yayınlayan Telegram, bu güncellemeyle birlikte kullanıcılarının bin kişiye kadar izleyici ve sınırsız sayıdaki dinleyici ile canlı yapmasına olanak sağlamıştı. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde bir güncelleme daha yayınlayan platform, sohbet temaları adlı yeni özellikle birlikte yaptığı diğer yenilikleri de kullanıcılarının beğenilerine sundu.

ChatGPT, İlk Kez Bir Ülkede Tamamen Yasaklandı

Son dönemlerin en popüler yapay zeka araçlarından ChatGPT ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İtalya Veri Koruma Otoritesi (GPDP), ChatGPT'nin ülke çapında erişime yasaklanmasını emretti. OpenAI, İtalya'nın emirlerini yerine getirmezse İtalyan internet kullanıcıları bu yapay zeka aracına bir daha erişim sağlayamayacaklar. Peki ne oldu da İtalya hükümeti ile OpenAI karşı karşıya geldi?