Türkiye, Uzaydaki İlk Uydu Takımını Kuruyor: Peki Ne İşe Yarayacak?

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk cep uydusu “Grizu-263A”ı uzaya gönderen Hello Space, yine ülkemiz için bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. İlk ticari cep uydu girişimi, uzayda Türkiye’nin ilk takım uydusunu kurmak üzere ilk fırlatma için gün saymaya başladı.

21.12.2022 06:45:11 tarihinde yayınlandı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk cep uydusu “Grizu-263A”ı uzaya gönderen Hello Space, yine ülkemiz için bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. İlk ticari cep uydu girişimi, uzayda Türkiye’nin ilk takım uydusunu kurmak üzere ilk fırlatma için gün saymaya başladı.

Peki ‘takım uydusu’ nedir? Türkiye’nin ilk takım uydusu kurulduğunda hangi amaçlara hizmet edecek? Takım uydusunu oluşturacak uyduların ilki ne zaman fırlatılacak? Gelin, tüm bu soruları cevaplayalım.

Takım uydusu, sürü mantığıyla çalışan birden fazla uyduyu tanımlıyor. Her bir uydu, birbiriyle ve yer yüzüyle sürekli bağlantıda oluyor. Takım uyduların en popüler örneği olarak ise SpaceX’in internet hizmeti sunan Starlink uyduları verilebilir.

Hello Space tarafından paylaşılan bilgilere göre Türkiye’nin ilk takım uydusu, toplam 80 adet cep uydudan oluşacak. Bu uyduların her biri 125 santimetreküp ebata sahip olacak.

Takım uydunun başlangıcı olacak olan ilk uydu, “İstanbul” adını taşıyacak. İstanbul uydusu, karasal ağa erişimin düşük olduğu kırsal alanlardan sensör verilerini son kullanıcıya aktaracak. Sensör verilerini depolayarak yer istasyonuna iletecek.

Hello Space’e göre takım uydu, mevcut ‘nesnelerin interneti’ teknolojilerine kıyasla dünya çapında bir kapsama alan sunacak. Uydular, başka lojistik, enerji, tarım ve üretim olmak üzere pek çok alanda en yeni uzay teknolojileri çözümlerinin sunulmasını sağlayacak.

Uydularla birlikte internet ve telefonun çekmediği alanlarda uydular aracılığıyla veri alışverişi yapılabilecek; ulaşılması kolay olmayan bölgelerde elektrik sayaçlarının uzaktan okunması sağlanabilecek. Pek çok alana yansıyacak benzer çözümler sadece Türkiye’de değil, tüm dünyaya sunulacak.

İstanbul uydusu, Şubat 2023’te SpaceX’in Falcon 9 roketiyle birlikte fırlatılacak. İkinci test uydusu ise ekim ayında uzaya gönderilecek. Bu uyduların başarıyla çalışması sonucunda geri kalan uydular seri üretime geçecek ve 20’şer ya da 30’arlı gruplar halinde uzaya fırlatılacak.

İLGİLİ HABER SpaceX, Çok Kısa Bir Sürede 3 Falcon 9 Roketi Fırlatmayı Başardı


Kaynak webtekno.com

 

Atomic Heartı İnceledik: Sovyetlerin Dünyayı Ele Geçirdiği Alternatif Bir Tarihte Geçen Oyun Bir Rus Propagandası mı?

Atomic Heart’ı ilk duyurusu yapıldığında merakla beklemeye başlayanlar olmuş olabilir ancak aradan geçen 5 yılın ardından unutulan bir oyun haline geldiğini de söylemek mümkün. Her ne kadar unutulsa da ilk günden Xbox Game Pass kütüphanesine eklenmesiyle tekrar hatırlanmış durumda. Alternatif bir tarih çizgisinde geçen oyunumuz, hikayesiyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

Elon Musk, Teslanın İnsansı Robotu Optimusun Ne Zaman Tanıtılacağını Açıkladı

Geçtiğimiz ağustos ayında düzenlenen Tesla AI etkinliğinde Elon Musk, yepyeni bir ürünü duyurmuştu. Görünürde bir otomobil şirketi olan Tesla’nın yeni otomobili, otomobillerle alakasız bir şekilde robot idi. ‘Tesla Bot’ ya da ‘Optimus’ olarak adlandırılan bu robotun yalnızca görselleri yayınlanırken robotun ne zaman tanıtılacağı da merakla bekleniyordu.