Türkiye Uzay Ajansı Aya Sert İniş Yapacak Denilen Yerli Roketin İtki Sistemini Tanıttı

9 Şubat 2021 yılında Türkiye, Milli Uzay Programı ile tanışmıştı. Türkiye’nin uzay geleceğine yönelik 10 hedefin belirlendiği bu programın ilk hedefi, Cumhuriyet’in 100. yılında, yani önümüzdeki yıl Ay’a ilk teması gerçekleştirmek idi. Bu hedef ulaşma çalışmaları sürerken Türkiye Uzay Ajansı’ndan bugün önemli bir paylaşım geldi.

18.03.2022 20:45:17 tarihinde yayınlandı.

9 Şubat 2021 yılında Türkiye, Milli Uzay Programı ile tanışmıştı. Türkiye’nin uzay geleceğine yönelik 10 hedefin belirlendiği bu programın ilk hedefi, Cumhuriyet’in 100. yılında, yani önümüzdeki yıl Ay’a ilk teması gerçekleştirmek idi. Bu hedef ulaşma çalışmaları sürerken Türkiye Uzay Ajansı’ndan bugün önemli bir paylaşım geldi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Ay Araştırma Görevi (AYAP – 1) kapsamında Ay’a ulaşacak uzay aracını taşıyacak Milli Hibrit İtki Sistemi’nin (HİS) detaylarını paylaştı. Yapılan paylaşımda yer alan video, milli sistemin hangi bileşenlerden oluşacağına yer verdi.

Paylaşılan bilgilere göre sistemin ön tasarım süreci, uçuş ölçekli ilk test prototipinin üretimi ve uçuş ölçekli yer testlerinin icra edileceği test sisteminin üretimi ile kurulumu tamamlandı. Bu kapsamda HİS’e bileşenler ve sistemin genel görünümü de Türkiye Uzay Ajansı tarafından paylaşıldı.

İLGİLİ HABER Yerli ve Milli Tank Altayın Seri Üretime Hazır Olduğu Açıklandı: Göreve Başlayacağı Tarih Belli Oldu

Videoda, HİS’in ana bileşenleri iskelet, sistem elektronikleri, oksitleyici tank, motor ve vana olarak listelendi. AYAP-1’in görev konseptine göre uzay aracı, öncelikle bir fırlatıcı roketle uzaya taşınacak ve ardından sistemin başlatılması ve takla sönümleme gibi aşamalar gerçekleştirilecek. Bu aşamaların ardından yörünge testleri icra edilecek. Dünya yörüngesindeki testlerin ardından Ay yörüngesine girmek üzere Delta V’nin hibrit motoru ateşlenecek.

2023 - 2028 yıllarını kapsayan Ay görevleri, Ay Araştırma Programı (AYAP) çerçevesinde gerçekleştirilecek ve isimlendirilecek. Bu görevlerden ilki olan AYAP-1, gönderilecek uzay aracının öncelikle Ay yörüngesinde yüksek çözünürlüklü kameralar ve radyasyon ölçer gibi aletlerle bilgi toplamasını kapsayacak. 3 ay sürecek bu aşamanın ardından uzay aracı, Ay'a sert iniş gerçekleştirecek.


Kaynak webtekno.com

 

TikTok, Yayında Olmasanız Bile Para Kazanabileceğiniz Yeni Özelliklerini Tanıttı

TikTok, kimi zaman garip, kimi zamansa can sıkıcı konularıyla sık sık gündem olmayı başaran bir sosyal medya olarak biliniyor. Şirket, platformundaki içerik üreticilerini bünyesinde tutmak için reklamlar dışında yeni para kazanma yöntemleri sunmuştu ve içerik üreticileri, canlı yayınlarda takipçilerinden bağışlar alarak para kazanabiliyordu.

Türk Ressam İrfan Önürmen’in Eserleri NFT Olarak New York’ta Sergilenecek: İşte Birbirinden Başarılı Eserleri

Non-fungible Token ya da Türkçesiyle Nitelikli Fikri Tapu anlamına gelen NFT teknolojisi sayesinde, dijital ortamdaki bir varlık tıpkı gerçek hayattaki gibi bir kişiye ait olabiliyor. Bu teknoloji günümüzün en popüler akımlarından çağdaş sanatla buluşunca, eserlerin sadece gerçek hayatta değil dijital ortam da da değerlenmesi sağlanıyor. Elbette NFT deyince akla 5,1 milyon dolara satış yapan Refik Anadol geliyor. 

Tartışma Yaratan İçi Boş Baklava Satışı Sosyal Medyanın Gündeminde: İşte Gelen Tepkiler

Ülkemiz son birkaç aydır ekonomik çalkantılarla dolu kötü bir zamandan geçiyor. Kurdaki yükseliş sonrası artan maliyetler ve ülkeyi etkisi altına alan yüksek enflasyon zinciri sebebiyle elektrik ve doğalgazdan ekmeğe, benzinden mazota kadar hayatın her alanında etkisini derinden hissettiren zamlar derken, büyük bir geçim zorluğu kendini göstermiş durumda.