Telefonlar Başta Olmak Üzere Hemen Her Elektrikli Cihaza Enerji Veren Batarya Aslında Nedir, Nasıl Çalışır?

Batarya, birden fazla pilin bir arada bulunması ve bu pillerin birleşerek enerji üretmesini sağlamaktadır. Bataryalar elektronik cihazlardan tutun haberleşme ve savunma sistemlerine kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hemen her teknolojik cihazın bataryaya ihtiyacı vardır. Bataryaların kullanım alanlarının bu kadar geniş olmasının en önemli nedeni içerisindeki enerji bittiğinde yeniden şarj edilerek kullanılabilir hale getirilmesidir. 

19.10.2022 08:30:27 tarihinde yayınlandı.

Batarya, birden fazla pilin bir arada bulunması ve bu pillerin birleşerek enerji üretmesini sağlamaktadır. Bataryalar elektronik cihazlardan tutun haberleşme ve savunma sistemlerine kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hemen her teknolojik cihazın bataryaya ihtiyacı vardır. Bataryaların kullanım alanlarının bu kadar geniş olmasının en önemli nedeni içerisindeki enerji bittiğinde yeniden şarj edilerek kullanılabilir hale getirilmesidir. 

Bir elektronik cihazın içerisinde bulunan bataryanın enerjisi, cihazı kullandıkça giderek azalır ve bir süre sonra cihaz kullanılamaz hale gelir. Bu durumda cihazın bataryasını şarj ederek tekrardan enerji ile doldurmak mümkündür. Enerji ile dolan bataryalar takıldığı cihazları tekrardan kullanılabilir bir hale getireceklerdir.

Elektronik cihazlara enerji aktarımı sağlayan batarya farklı kısımlardan oluşur. Elektrolit, kilot ve anot olarak adlandırılan ve üç ana kısmı bulunan bataryanın tek görevi; içerisindeki kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek takılı olduğu cihazın çalışmasını sağlamak amacıyla enerji aktarımında bulunmasıdır. 

Bataryaların elektronik cihazlarda tercih edilmesinin birden fazla nedeni vardır. Fakat bu nedenlerin en başında yeniden şarj edilerek kullanılması gelmektedir. Bir batarya takılı olduğu cihaza içerisinde bulunan enerjiyi aktardıktan sonra kendi içerisindeki enerjiyi tüketir. Bataryalar yeniden enerji yüklenmesi ve cihazın kullanımına devam edilebilmesi için tekrardan şarj edilebilir. 

Yeniden şarj edilmesi mümkün olan bataryalar iki farklı malzeme arasında bulunan elektrik akımı yolu ile elektron transferinin gerçekleşmesini sağlar. Bu elektronların aktarımı sırasında herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmaz. İki cihaz arasında yanma ve paslanma gibi tepkiler görülmez. Sadece elektron aktarımı sırasında ısı meydana gelir. Bir cihazı şarj ederken ısınmasının nedeni de bu yüzdendir. 

Şarj edilerek birden fazla kez kullanıma sahip olan bataryaların nasıl çalıştığı da sıklıkla merak edilir. İçerisinde birçok pilin bulunduğu bataryanın bir çalışma prensibi vardır. Bataryalar kullanıldığı cihazların çalışmasını sağlayan aygıtlardır. Elektronik cihazın çalışması için gerekli olan enerjiyi cihaza aktaran ve bu aktarımı birbirine paralel ya da seri olarak bağlanan hücreler sayesinde yapmaktadır. 

Bataryalar içerisindeki pillerin birbirine seri ya da paralel bağlanmasının da aslında bir amacı vardır. İçinde bulunan pillerin birbiri ile paralel bağlanması enerji kapasitesininin daha da artması içindir.

Seri bağlanmasının amacı ise içinde bulunan gerilimin daha fazla olması içindir. Bataryalar da aslında bir pil sistemi ile çalışır. Kısacası pil sisteminde olduğu gibi içerisinde bir enerji depolar ve bu enerjiyi de cihazların çalışmasını sağlamak için cihaza aktarır. 


Kaynak webtekno.com

 

Facebook, Mateverse Platformunun Devasa Bir Alışveriş Merkezi Olacağını Gösteren Yeni Özelliklerini Açıkladı (Cüzdanları Şimdiden Koruyun)

2021 yılının ekim ayında tüm dünyada yeni bir akıma yol açan metaverse gelecek vizyonunu tanıtan Meta (Facebook), bugün bu evrenin oluşturulmasını sağlayacak önemli duyurularda bulundu. Şirket, metaverse’ün temelleri olan çevrimiçi platformu Horizon Worlds’e gelecek yeni özellikleri açıkladı.

Spotify, Clubhouse Rakibi Özelliğinin Fişini Çekti

Dünyanın en popüler çevrimiçi müzik ve podcast platformu Spotify, bundan bir süre önce "Spotify Live" isimli yeni bir uygulama yayınlamıştı. Bu uygulama, bir dönemler çok popüler olan ancak kısa süreli rüzgardan sonra unutulmaya yüz tutan Clubhouse isimli uygulamaya benzerlik gösteriyordu. Kullanıcılar sesli sohbet odaları oluşturup, birbirleriyle konuşuyorlardı.

Türkiyede Bilgisayarlar Pahalı Değil ama Almak Zor: İşte Araştırma Sonuçları

Başlığı görüp sinirlenmeden önce konuyu açıklayalım. Evet, 20-30 bin TL'lik bir bilgisayara pahalı değil demek kolay değil. En azından kazandığımız maaşlara oranladığımızda. Ancak Picodi tarafından yapılan araştırma, Türkiye'deki bilgisayar fiyatlarını dünya çapındaki fiyatlarla karşılaştırdı ve fiyatları karşılaştırmakla kalmayıp bu fiyatları maaşlara da oranladı. Bu sonuçlara göre Türkiye'deki fiyatlar, diğer ülkelere kıyasla inanılmaz yüksek değil; ancak alım gücümüz ne yazık ki düşük kalıyor...