Telefon, Bilgisayar Bataryaları ve Her Türlü Pilde Karşımıza Çıkan Amper Nedir, Ne İşe Yarar?

Fizik formüllerinden hatırlayacağımız bu terim, telefondan bilgisayara, akülerden beyaz eşyalara, pil ve bataryalara kadar birçok yerde karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bu yazımızda amper ile ilgili birkaç temel konuyu sizlerle paylaşmak istedik.

29.10.2022 01:00:30 tarihinde yayınlandı.

Fizik formüllerinden hatırlayacağımız bu terim, telefondan bilgisayara, akülerden beyaz eşyalara, pil ve bataryalara kadar birçok yerde karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bu yazımızda amper ile ilgili birkaç temel konuyu sizlerle paylaşmak istedik.

Amper, basitçe, bir iletkenden geçen elektrik akımının şiddeti olarak tanımlanabilir. Adını Fransız fizikçi Andre Marie Ampere'den almıştır. Sembolü (A)’dır; formüllerde ise (I) olarak kullanılmaktadır. Bu terimi daha iyi anlayabilmek için önce akımdan bahsetmemiz gerekiyor.

Akım çeşitleri doğru akım ve alternatif akım olmak üzere ikiye ayrılır. Doğru akım (DC), yön değiştirmeyen, tek yönlü bir akımdır. Televizyon, telefon, buzdolabı, bilgisayar gibi cihazlarda doğru akım kullanılır. Diğer taraftan alternatif akım (AC) ise kısa sürede sürekli yön değiştiren bir akım çeşididir. Buna da şehir içi elektriği örnek verilebilir. Amper işte bu akımların ölçü birimidir.

Sık sık bir arada kullanıldığını duyduğumuz bu terimleri birbirinden ayırt etmekte fayda var. Amper, akımı ölçmek için kullanılan bir birim iken, Volt gerilimi, Watt ise gücü hesaplamak için kullanılır. Bu terimleri bir su borusu örneği üzerinden daha iyi anlayabiliriz. Akım (amper), borudan akan su miktarıdır.  Gerilim (volt) su basıncı, güç (watt) ise suyun gücü olarak düşünülebilir. Borudan çok su geçtiğinde akım artar.

Aralarındaki bağlantıyı ise basit bir formülle ifade edebiliriz:

İşin formül boyutunu bir kenara bırakırsak, amperin bizim açımızdan önemi, elektronik cihaz seçiminde öne çıkmaktadır. Yeni bir elektronik alet satın alırken onlarca teknik detayın arasından yolumuzu bulmaya ve doğru seçimi yapmaya çalışıyoruz. Bu noktada akım bilgisinden faydalanmak işimizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Şarj cihazımızın akım değeri, bataryanın üzerinde yer alır. Örneğin 20.0 V= 7.5 A ifadesinde şarj cihazının değeri 7.5 Amperdir. Bu sayı bizim cihazımızın şarj olma hızını belirler. Akım ne kadar yüksekse, şarj olma hızı kısalacaktır. Su borusu örneği üzerinden düşünürsek, akan su miktarı ne kadar fazlaysa, bir yeri doldurma hızı da o kadar yüksek olur.


Kaynak webtekno.com

 

Apple M3 Ultranın Bazı Özellikleri Ortaya Çıktı: Çığır Açacak!

Deneyimli Apple analistlerinden Mark Gurman, Bloomberg'de yayınlanan son Power On etkinliğinde şirketle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gurman'ın iddiasına göre Apple, işlemci sektöründe çığır açacak çalışmalar yapıyor. Bu bağlamda; yaklaşmakta olan yeni işlemci "M3 Ultra", iddialara göre bugüne dek görülmemiş bir performans sunacak. 

iOS 17den İlk Bilgiler Geldi: "En Çok İstenen" Özelliklere Odaklanacak!

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın bir süredir yeni mobil işletim sistemi iOS 17 üzerinde çalıştığı büyük bir sır değil. Şirketin bu işletim sistemini birkaç ay içerisinde tanıtması ve ardından da tüketicilere ulaştırması bekleniyor. Deneyimli Apple analisti Mark Gurman tarafından yapılan açıklamalar ise yaklaşmakta olan işletim sisteminden neler bekleyebileceğimizi gözler önüne seriyor.

Savaşlarda Yapay Zekâ Kullanımı İçin Etik Kurallar Üzerinde Çalışılıyor

Yapay zekâ, gün geçtikçe daha çok alanda kullanılıyor. Bazı sektörlerde insan gücüne duyulan ihtiyaç, yapay zekânın kullanılmasıyla ortadan kalkıyor. Şimdi de Pentagon, yapay zekâyı askeri alanda kullanmak için işe koyuldu. Savaş alanında yapay zekâ teknolojilerinden yararlanmayı hızlandıran ABD Savunma Bakanlığı, bununla ilgili yeni etik ilkeleri kabul etti.