Tarihte Bir İlk: Kara Deliklerin Yıldızlar Üzerindeki Etkisi Gerçekçi Bir Simülasyonla Kaydedildi

Almanya’da yer alan Max Planck Astrofizik Enstitüsü’nde Taeho Ryu liderliğinde çalışmalarını yürüten bir araştırma ekibi, sekiz farklı yıldızın bir kara deliğin yakınından geçtiğinde nasıl bir değişime uğradığını gösteren simülasyonlar oluşturdular. Modelleri oluşturulan bu yıldızların her biri farklı kütlelere ve yoğunluklara sahip. Simülasyonda yer alan kara delik ise Güneş’imizden bir milyon kat daha fazla kütleye sahip.

22.02.2022 06:30:20 tarihinde yayınlandı.

Almanya’da yer alan Max Planck Astrofizik Enstitüsü’nde Taeho Ryu liderliğinde çalışmalarını yürüten bir araştırma ekibi, sekiz farklı yıldızın bir kara deliğin yakınından geçtiğinde nasıl bir değişime uğradığını gösteren simülasyonlar oluşturdular. Modelleri oluşturulan bu yıldızların her biri farklı kütlelere ve yoğunluklara sahip. Simülasyonda yer alan kara delik ise Güneş’imizden bir milyon kat daha fazla kütleye sahip.

NASA Goddard adlı YouTube kanalından paylaşılan video, her bir yıldızın değişimini detaylı biçimde gösteriyor. Bu simülasyonlar, Einstein’ın ‘genel görelilik kuramının’ fiziksel etkileri ile yıldızların kütle ve yoğunluklarının gerçekçi modellerinin birleştirildiği ilk deney olarak kayıtlara geçti.

Simülasyonda sekiz farklı yıldızın yaşadıkları değişim eş zamanlı olarak kaydedildi. Ekranın alt kısmındaki siyah nokta kare deliği, beyaz yarım elips yıldızların yörüngesini ve ‘X’ de yıldızları temsil ediyor. Yıldızların kara deliğe en yakın oldukları konumdayken, aralarında yaklaşık 40 milyon kilometre bulunuyor. Fakat bu mesafe bile yıldızları esnetip bükmeye ve bazılarını tamamen parçalamaya yeterli.

İLGİLİ HABER Dinozorların Kaderini Paylaşmayacağız: NASA, Dünyayı Gök Taşlarından Koruyacak Uzay Aracını Fırlattı

Yıldızların kütleleriyse Güneş ile kıyaslanarak hazırlandı. Görüntünün sol en üst köşesinde yer alan yıldız, Güneş’in kütlesinin yaklaşık olarak ‘onda birine’ sahip. Kütlelerin soldan sağa giderek arttığı yıldızlar arasında ‘1’ olarak gösterilen yıldız Güneş ile aynı kütleye sahip. ’10’ olarak gösterilen yıldız ise on katı kütleye sahip. Ancak yoğunluk oranlarında ise tam tersi bir durum söz konusu. En küçük yıldız en fazla yoğunluğa sahipken en büyük yıldız en az yoğunluğa sahip.

Elde edilen sonuçlar, kütlesi fazla ama iç yoğunluğu az olan yıldızların daha büyük zarara uğradığını gösteriyor. Yoğunlukları fazla olan yıldızların ise karadelikten uzaklaşmaya başladıklarında ‘kütle çekimleri’ sayesinde eski hallerine gelmeye başladıkları görülüyor. Araştırmacılar, süper bilgisayarlar tarafından hazırlanan bu tarz simülasyonların, milyonlarca ışık yılı ötede karadeliklerin yol açtığı yıkımı daha net anlamamızda önemli bir role sahip olduğunu belirtiyor.


Kaynak webtekno.com

 

Messengera Alman Usulü Hesap Ödeme Geliyor: Facebook Bölünmüş Ödemeler Özelliğini Test Etmeye Hazırlanıyor

Dünya üzerindeki en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Facebook, Messenger uygulamasında daha iyi bir deneyim sunmak için yeni özellikler getirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Instagram ve Messenger’da bulunan kullanıcıların ortak grup sohbetleri yapmasını sağlayan şirket, şimdi de birçok insanın işine yarayabilecek yeni bir özelliği Messenger’a getiriyor.

vivo, 6G Teknolojisinin Potansiyeli Hakkında Rapor Yayınladı: Gelecekte Bizi Neler Bekliyor?

5G henüz dünya genelinde yeni yeni kabul görürken, 6G teknolojisini dünyaya sunmak için planlamalar da şimdiden yapılmaya başladı. Teknoloji dünyasında büyük bir yer edinmeyi başaran vivo da 6G özelinde ilgi çekici bir rapor yayınladı. Rapor, 2020’de yayınlanan önümüzdeki 10 yıl için birçok potansiyel 6G dijital senaryosuna ilişkin içgörüler sağlayan ‘Dijital Yaşam 2030+’ ve ‘6G Vizyon, İhtiyaçlar ve Zorluklar’ çalışmalarını temel aldı.

Sıfırlanan Android Telefonları Kullanılmaz Hale Getiren FRP Kilidi Nasıl Kaldırılır?

Android işletim sistemiyle çalışan akıllı telefonlar, uzun zamandır önemli bir güvenlik özelliği ile geliyorlar. Telefonların herhangi bir durum neticesinde sıfırlanması durumunda, telefonun sıfırlanmadan önceki Google hesabı ile yeniden bağlanması gerekiyor. Buna da FRP kilidi deniyor. Söz konusu Google hesabının bilgilerinin unutulması ya da bilinmemesi durumunda telefona erişim imkansız hale gelebiliyor. Peki bu gibi bir duruma maruz kalmanız durumunda ne yapmanız gerekiyor? Android telefonlardaki FRP kilidi nasıl kaldırılır?

TVden YouTube İzlemek İşkenceye Dönecek: 30 Saniyelik Atlanamayan Reklamlar Geliyor

Dünyanın en popüler çevrimiçi video ve canlı yayın platformu YouTube, son dönemlerde reklamlarla kullanıcıları bunaltıyor. Aslına bakacak olursak Google, böyle yaparak kullanıcıları YouTube Premium abonesi yapmaya çalışıyor. Bu bağlamda; yapılan yeni bir açıklama, YouTube'un televizyonlarda kullanılan uygulamasının artık reklamlar açısından çok daha can sıkıcı bir hale geleceğini gözler önüne seriyor.

10 Milyar Dolarlık James Webb Uzay Teleskobuna Daha İlk Keşfini Yapamadan Meteor Çarptı (Artık Çıtır Hasarlı)

Uzay her ne kadar aklımızın almadığı kadar büyük olsa da bu sonsuzluk içinde çok küçük bir yer kaplayan uzay araçlarımız, çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor. İrili ufaklı göktaşları da bu tehlikelerin en olası arasında yer alıyor. İşte geçtiğimiz günlerde bu tehlikeyi yeniden dünyaya gösteren bir olay yaşandı.