Sosyal Medyayı Ele Geçiren Viral Avatarları Oluşturan Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: Objeleştirme ve Irkçılık

Önemli bir gelişme kaydeden yapay zekâ teknolojileri, son zamanlarda ciddi şekilde popülerleşti. DALL-E, Midjourney gibi sistemlerle oluşturulan eserler, internet ortamlarını adeta esir almış durumda. Bununla birlikte insanların avatarlarını oluşturan uygulamalarda da şu sıralarda bir patlama yaşanıyor ve hangi platformda gezersek gezelim yapay zekâ desteğiyle ortaya çıkan bu görselleri görüyoruz.

21.12.2022 07:30:17 tarihinde yayınlandı.

Önemli bir gelişme kaydeden yapay zekâ teknolojileri, son zamanlarda ciddi şekilde popülerleşti. DALL-E, Midjourney gibi sistemlerle oluşturulan eserler, internet ortamlarını adeta esir almış durumda. Bununla birlikte insanların avatarlarını oluşturan uygulamalarda da şu sıralarda bir patlama yaşanıyor ve hangi platformda gezersek gezelim yapay zekâ desteğiyle ortaya çıkan bu görselleri görüyoruz.

Prisma Labs tarafından oluşturulan Lensa AI da bunlardan biri. Belli ücretler karşılığında kullanılabilen bu uygulama, ‘Magic Avatars’ yani ‘Sihirli Avatarlar’ olarak adlandırılan bir özelliğe sahip. Bu, kullanıcıların gerçekten de sihirli olarak nitelendirilebilecek avatarlarını oluşturmasını sağlıyor. Ancak bu durum, bazı sorunların da ortaya çıkmasına neden olarak yapay zekânın bir problemini de bizlere gösteriyor. Gelin bu konuya bir göz atalım.

Lensa AI, bahsettiğimiz gibi Prisma Labs tarafından oluşturulan bir uygulama. Son zamanlarda uygulama mağazalarında zirvede yer alan Lensa, aslında 2018’den beri var. Ancak, bu ayın başlarında sunulan ‘Sihirli Avatarlar’ özelliği popüler olmasını sağladı. Türkiye’de 88 TL’den başlayan fiyatlarla kullanılabilen yapay zekâ destekli bu özellikle birlikte eklediğiniz fotoğraflar, farklı temalardan (fütüristik veya anime karakterlerini andıran görünümler gibi) eşsiz avatarlara dönüştürülebiliyor.

Lensa, internetteki eserlerden oluşan bir veri tabanından yararlanan açık kaynaklı bir yapay zekâ derin öğrenme modeli olan Stable Diffusion’ı kullanıyor. Bu veritabanı, LAION-5B olarak adlandırılıyor ve CLIP isimli sinir ağı tarafından filtrelenen 5,85 milyar metin-görüntü çiftini kullanıyor. 2022 yılında piyasaya sürülen metinden görsel oluşturan derin öğrenme modeli Stable Diffusion’ın geçtiğimiz ay yeni bir sürümü de yayınlanmıştı.

İLGİLİ HABER Her Yerde Viral Olan Bu Profil Fotoğrafları Nasıl Yapılıyor? Adım Adım Anlattık...

Yapay zekâ sistemleri her ne kadar gelişmiş olsa da hâlen bazı sorunlara sahip. Metinden görsele çeviren yapay zekâların elleri ve parmakları oluşturmada sorun yaşaması buna en iyi örnek olabilir. Ancak Polygon’un aktardığına Lensa’da durum biraz daha farklı.

Son zamanlarda gelen bilgiler, Lensa AI’ın kadınları cinselleştirirdiğini ve bazı ırkçı sonuçlar çıkardığını ortaya koydu. Sosyal medyadaki birçok kullanıcı, uygulamada kadınlara büyük göğüslerin ve dekoltelerin eklendiğini söylerken öyle bir talep bulunmamasına rağmen çıplak görsellerin bile oluşturulduğunu bildirdi.

İLGİLİ HABER Marvel Karakterleri Bebek Olsalardı Nasıl Görünürlerdi? Yapay Zekâ Yanıtladı

Kaliforniya Üniversitesi’nden Olivia Snow da Wired’da kaleme aldığı bir yazıda, kendi çocukluğundan fotoğraflar eklediğinde bile uygulamanın onu cinsel obje olarak lanse eden görseller ortaya çıkardığını aktardı. Uygulamanın sahiplerine bu konu hakkında soru yöneltildiğinde ise ekip, Snow’un kullanım koşullarını kasıtlı olarak ihlal ettiğini ifade etti. Lensa’nın politikaları, çıplak fotoğrafları yasaklarken çocukların görsellerinin kullanılmasını da engelliyor. Aynı zamanda kullanıcıların 18 yaşının üstünde olduğunu da beyan etmesi gerekiyor.


Kaynak webtekno.com

 

James Webb Uzay Teleskobu’nun Yolculuğunu Canlı Olarak Takip Edebileceğiniz Site: ‘Where Is Webb?’

Dünyaca ünlü teorik fizikçi Michio Kaku’nun “dünya dışı yaşamı tespit edebileceğini” ifade ettiği James Webb Uzay Teleskobu’nun yıllardır beklenen fırlatılışı, dün Türkiye saatiyle 15.20’de gerçekleşti. Geliştirilmesinde 14 ülke ve 300’den fazla üniversitenin katkıda bulunduğu teleskop, şu anda yolculuğunun başında sayılır.

ASUSun Vivobook ve Zenbook Modelleri Yenilendi: İşte Özellikleri!

Tayvanlı teknoloji devi ASUS, Zenbook ve Vivobook isimli dizüstü bilgisayar serilerini güncelledi. Yapılan güncelleme, dizüstü bilgisayarın tasarımından ziyade donanımıyla ilgiliydi. Şirket, 12. nesil Intel Core işlemcilerle güçlendirdiği dizüstü bilgisayarlarıyla performanstan ödün vermek istemeyen tüketicilere hitap edecek gibi görünüyor.

Mobil Cihazlarınızda Oynayabileceğiniz PUBG Mobile Benzeri 7 Oyun

Battle Royale oyun türü son birkaç senedir oyun sektörüne hakim olmaya devam ediyor. İlk olarak PC ve konsol platformlarına çıkan Battle Royale oyunlar, erişimin kolay olması ve kullanıcı sayısının yüksek olması nedeniyle mobil platformlarda da gözükmeye başladılar. Battle Royale’lerin mobil platformlarda görülmelerinin ilk örneği halihazırda bilgisayar ve konsol platformlarında milyonlarca oyuncuya sahip olan PUBG Mobile ve Fornite.

Piyasaları Sallayacak İddia: ABD Başkanı, Kripto Para Yasasını Bu Hafta İmzalayacak

Son yılların en çok konuşulan yatırım araçları haline gelen kripto para birimleri, küresel çapta rüştlerini ispatlamış durumdalar. Artık neredeyse tüm hükümetler, kripto paralarla ilgili çalışmalar yapıyor ve dijital para birimleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Hatta Türkiye de bir süredir kripto para yasası üzerinde çalışıyor...

Nokia 1200’ın Şimdi Kulaklara Şaka Gibi Gelen Özellikleri (Yılan Oyununu Hatırlayanların Gözü Yaşlı)

Günümüzde üretilen akıllı telefonlara baktığımızda; oldukça büyük ekranlar, minimum 3 veya 4 kamera, 1 TB dahili hafıza gibi oldukça yüksek özellikleri görebiliyoruz. Lakin, bundan tam 15 yıl önce böyle değildi. Bu içeriğimizdeki konumuz, 2007 yılında Nokia tarafından tanıtılan ve gönüllerimize taht kuran, zamanın efsanevi telefonlarından bir tanesi olan Nokia 1200. Günümüzle kıyaslandığında şaka gibi gelen Nokia 1200 özellikleri ve tasarımı, o dönem teknolojinin seviyesine göre oldukça yeterliydi.