Sosyal Medyada Gördüğünüz Bilgileri Teyit Etmenin Yolları

İnternetin kullanıcılara kazandırdığı en büyük değer zaman oldu. Artık bir olay hakkında bilgi edinmek için ana haber bülteni saatini ya da yarının gazetesini beklememiz gerekmiyor. İnternet sitelerinden hatta sosyal medya platformlarından bile en güncel haberleri ve bilgileri öğrenebiliyoruz. Bununla birlikte teyit edilememiş, yanlış ya da bilinçli olarak çarpıtılmış içeriklerin sayısı da her geçen gün artıyor.

6.02.2023 18:00:28 tarihinde yayınlandı.

İnternetin kullanıcılara kazandırdığı en büyük değer zaman oldu. Artık bir olay hakkında bilgi edinmek için ana haber bülteni saatini ya da yarının gazetesini beklememiz gerekmiyor. İnternet sitelerinden hatta sosyal medya platformlarından bile en güncel haberleri ve bilgileri öğrenebiliyoruz. Bununla birlikte teyit edilememiş, yanlış ya da bilinçli olarak çarpıtılmış içeriklerin sayısı da her geçen gün artıyor.

Teyit edilmemiş bilgi yayılımı tüm dünyadaki en büyük sorunlardan bir tanesi. Çünkü kim olduğu bilinmeyen bir sosyal medya kullanıcısının paylaştığı teyit edilmemiş bir haber ya da bilgi yüzünden büyük kitleler etkilenebiliyor. Sosyal medya platformlarında gördüğümüz haber ve bilgileri teyit etmek için bazı yöntemler var. Bu yöntemler sayesinde bilgi kirliliğinden uzaklaşarak, gerçeğin ta kendisine ulaşabilirsiniz.

Şüpheci yaklaşımı aslında hayatınızın her alanında kullanabilirsiniz. Birinin söylediği bir söze, bir yerde okuduğunuz bir bilgiye, bir kitapta anlatılan düşünceye ve sosyal medyada gördüğünüz bir habera asla hemen inanmayın. Farklı teyit yöntemlerini, aklınızı ve vicdanınızı kullanarak öğrendiğiniz her türlü bilgiyi sorgulayın. Mutlaka doğru sonuca ulaşacaksınız.

Genel olarak teyit sistemi de bu şüphe üzerine kuruludur. Öğrenilen bilgiden şüphe duyulması ile araştırma süreci başlar. Araştırma sürecinde çok daha fazla bilgi öğrenilir ve bu araştırma sürecini daha da derinleştirir. Maalesef bilgiye kolay, doğru bilgiye ise zor ulaştığımız bir dönemdeyiz. Bu nedenle kolay ulaşılabilen bilgiden her zaman şüphe etmeli ve doğru bilgi için çaba göstermeliyiz. 

Kim olduğu belli olmayan yeni bir hesap, yalnızca takipçi ve etkileşim kazanmak için ortaya sansasyonel bir bilgi parçası koymuş olabilir. Paylaşımı yapan kaynak hesaba gidin ve inceleyin. Uzun süredir bu işi yapan bir haber ya da bilgi paylaşım hesabı olup olmadığına bakın. Gerekirse bu hesap ile iletişime geçerek bilgiyi nereden aldığını sorun. Mantıklı bir yanıt almak için haberin kaynağına inmeye çalışın.

Instagram’da gördüğünüz bir haberi Twitter'dan, Twitter’da gördüğünüz bir haberi Facebook’tan, Facebook’ta gördüğünüz bir haberi güncel akışa sahip bir internet sitesinden de teyit etmeye çalışın. Haber kaynağı bile olsa yalnızca bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan bilginin doğruluğuna güvenmeyin. Mutlaka farklı kaynaklar ve farklı platformlar da aynı haberi paylaşmış olmalılar. 

Sosyal medya üzerinden paylaşılan haber ve bilgilerde en büyük aldatmaca görseller üzerinden yapılıyor. Yıllar önce yaşanmış bir olaya ait görüntü, daha yeniymiş gibi paylaşılabiliyor. Herkes tarafından bilinmeyen bir stok fotoğraf, sanki gerçek bir olaya ve bir insana aitmiş gibi paylaşılabiliyor. Google tersine görsel arama ile paylaşılan görselin kaynağına kolayca ulaşabilir ve doğru bilgiyi öğrenebilirsiniz.


Kaynak webtekno.com

 

Spotify, Ücretli ve Ücretsiz Kaç Kullanıcısı Olduğunu Açıkladı (1 Yıllık Kazancı da Belli Oldu)

Dünyanın en popüler çevrimiçi müzik platformu Spotify, düzenlediği bir etkinlikte 2021'in son çeyreğine ilişkin mali raporunu açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamalarda, 3,25 milyar dolar para kazanıldığı, bunun 2,58 milyar dolarının premium abonelerden, 443 milyon dolarının ise reklam gelirlerinden sağlandığı ifade edildi. 3,25 milyar dolarlık gelir, bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 16'lık büyüme anlamına geliyor.

NVIDIA, Isınmaktan Eriyen RTX 4090 Kabloları İçin Kullanıcıları Suçladı: Kabloları Düzgün Takmıyorsunuz

Her yıl yeni seri ekran kartlarının, işlemcilerin ve yeni bilgisayar bileşenlerinin piyasaya çıkması, zaman zaman üretim sürecinde bazı noktaların gözden kaçmasına neden olabiliyor. Bu durum bazen ufak bir güncelleme ile düzeltilebilirken, bazen daha zorlu süreçleri gerektiriyor. NVIDIA yeni duyurulan RTX 4090 ile birlikte ikinci grupta yer alan bir kablo yanması/erimesi sorunuyla mücadele ediyor.

Windows 11 Yayınlandı: Şimdilik Sadece Insider Kullanıcıları İçin...

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, bir süredir üzerinde çalıştığı Windows 11 ile ilgili çok önemli bir gelişmeye imza attı. İşletim sisteminin geliştiriciler için hazırlanmış olan ilk sürümünü geçtiğimiz dönemde yayınlayan Microsoft, şimdi ise milyonlarca Windows Insider kullanıcısının Windows 11'in kararlı sürümüyle tanışmasına olanak sağlamış oldu.

Call of Duty Serisinin Gelmiş Geçmiş Tüm Oyunları, Serileri ve Hikayeleri

Call of Duty serisi, oyun sektörünün en büyük serilerinden birisi olarak biliniyor. Bugün askeri FPS türünün en büyük öncülerinden birisi olarak kabul edilen seri, özellikle oyunculara başarılı hikayeler sunuyor. Bunun yanında çok oyunculu modları sayesinde kendine has, büyük bir hayran kitlesini elinde tutmayı başarıyor.