Sahte ve Gerçek Fotoğrafları Birbirinden Ayırmayı Sağlayan Yeni Bir Araç Geliştirildi

Günümüzde gerçek ve sahte görüntüleri birbirinden ayırmak gelişen teknoloji ve yapay zekâyla çok zor hale gelmişken, bunun çözümü için yine yapay zekâya başvuruldu. Özellikle gerçekte var olmayan kişilerle yapılan sahteciliklerin gündeme gelmesinin ardından gerçek ve sahte görüntüyü birbirinden ayırt edebilen bir araç yakın zamanda kullanıma sunuldu.

5.05.2022 17:30:21 tarihinde yayınlandı.

Günümüzde gerçek ve sahte görüntüleri birbirinden ayırmak gelişen teknoloji ve yapay zekâyla çok zor hale gelmişken, bunun çözümü için yine yapay zekâya başvuruldu. Özellikle gerçekte var olmayan kişilerle yapılan sahteciliklerin gündeme gelmesinin ardından gerçek ve sahte görüntüyü birbirinden ayırt edebilen bir araç yakın zamanda kullanıma sunuldu.

Bir geliştirici kiti (SDK) olarak kullanıma sunulan Truepic Lens isimli kit, hem bireysel hem de kurumsal olarak kullanılabilecek uygulamaların geliştirilmesine aracı oluyor. Araç, çekilen bir fotoğrafın tüm meta verisini, yani fotoğrafın tarihini, zamanını, konumunu ve cihaz bilgisini doğrulayarak kriptografik olarak imzalıyor.

Truepic tarafından geliştirilen araç, arka planda fotoğrafı çekildiği anda doğrulanmasını sağlayarak fotoğrafın özgünlüğünü kayıt altına alıyor. Daha sonrasında bu fotoğrafı kaydedip fotoğraf üzerinde yapılan düzenlemelerse yine doğrudan fotoğrafın meta verisine kaydediliyor. Örneğin bu kitle çekilen bir fotoğrafın renk ayarlarıyla Photoshop’ta oynarsak, bu ayarlamaların yapıldığı fotoğraf bilgilerinde görülebiliyor. Bu bilgi, fotoğrafın paylaştığı her platformda fotoğrafla birlikte görülebiliyor.

Fotoğraf üzerinde yapılan tüm düzenlemeler, Truepic üzerinde yukarıdaki şekilde köküne kadar görülebiliyor. Öte yandan C2PA standardının olmadığı cihazlardan/uygulamalardan yapılan düzenlemeler kaydedilemiyor. Bu durumda meta veri kaydedilemediği için, fotoğraf kontrol edilirken uyarı gösteriliyor.

İLGİLİ HABER Sosyal Medyada Bu ‘İnsanları’ Görürseniz İki Kez Düşünmeniz Gerek: Peki Neden?

Söz konusu araç, kameranın olduğu her yerde kullanım potansiyeline sahip. Truepic CEO’su Jeffrey McGregor, bu konuda yaptığı açıklamada araçlarını Android ya da Apple’a doğrudan satmak istemediklerini, sistemin evrensel olmasını istediklerini açıkladı. 


Kaynak webtekno.com

 

Corsair, Kafanıza Göre Optimize Edebileceğiniz Ultra Opsiyonel Bilgisayar Masasını Duyurdu

Pandemi sonrasında uzaktan çalışma, pek çok iş kolu için standart hale geldi. Ayrıca evde geçirilen sürenin uzamasıyla birlikte oyunlara olan ilgi de arttı ve pek çok kişi "Madem oyun oynuyorum, niye yayın açmayayım?" diyerek yayıncılığa da adım attı. Bu üç eylemin en büyük ortak noktasıysa günün büyük bölümünü masa başında geçirmek.

FBI, Bazı Gazetecileri Yasa Dışı Olarak Gözetleyen TikTokun Çatı Şirketi ByteDance Hakkında Soruşturma Başlattı

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından olan TikTok, son zamanlarda kullanıcı verilerinin kullanımı nedeniyle Birleşik Krallık, ABD, Kanada ve Avrupa Birliği gibi birçok yerden yasaklarla karşı karşıyaydı. Tüm bunların ortasında şimdi de platformun çatı şirketi ByteDance’e bir darbe daha geldiği ortaya çıktı.-

Kara Deliğin Yeni Görüntüsü, Dokunaçlara Benzeyen Devasa Jetleri Gösteriyor

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir makalede; M87 olarak da bilinen Messier 87 galaksisinin merkezindeki süper kütleli kara deliği gösteren görüntü, Şili'deki Atacama Milimetre-altı Dizisi (ALMA) da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki teleskoplar tarafından toplanan 2018 verileri kullanılarak bir araya getirildi.

Henüz Ekranları Terk Etmeyin: Facebook, Instagram ve WhatsApp Kendine Gelmeye Başladı

Tarihinin en büyük kesintilerinden birini yaşayan Facebook, yavaş yavaş kendine gelmeye başlamış gibi görünüyor. Facebook ana uygulaması, Instagram ve WhatsApp gibi servisler, bazı kullanıcılarda yeniden çalışmaya başlamış durumda. Ancak hala sistemlerin 'normal' seyrinde çalışmadığını ve geniş bir kullanıcı grubunun erişim sorunu yaşamaya devam ettiğini belirtelim.