Sahra Çölünde Bulunan 2.1 Milyar Yaşında Bir Meteor, Marsta Yaşama Dair Önemli Bilgileri Ortaya Çıkardı

Mars yüzeyinde yaşam olup olmadığı hala bir tartışma konusu. Gök bilimciler her gün Mars’la ilgili yeni keşifler yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde de Mars’ın geçmişi hakkında bilgiler edindiğimiz bir araştırma yayınlanmıştı. Yayınlanan araştırmayla Mars yüzeyindeki suyun izleri incelenmişti.

20.02.2022 01:15:14 tarihinde yayınlandı.

Mars yüzeyinde yaşam olup olmadığı hala bir tartışma konusu. Gök bilimciler her gün Mars’la ilgili yeni keşifler yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde de Mars’ın geçmişi hakkında bilgiler edindiğimiz bir araştırma yayınlanmıştı. Yayınlanan araştırmayla Mars yüzeyindeki suyun izleri incelenmişti.

Mars ile ilgili araştırmalar sadece yüzeyinde değil aynı zamanda Dünya’da da devam ediyor. Son olarak Kosta Rika’daki Poas yanardağının içindeki krater gölü, Mars araştırmalarına dahil edilmişti. Aynı zamanda Dünya’ya düşen meteorlar da birçok konuda bize diğer gezegenlerden bilgiler sunuyor.

Avustralyalı bilim insanları, 2011 yılında Sahra Çölü’nde bulunan 320 gram ağırlığındaki NWA 7034 meteoruna dair yürüttükleri yeni bir araştırmanın bulgularını paylaştı. ‘Siyah güzellik’ olarak da adlandırılan ve 2,1 milyar yaşında olduğu tespit edilen meteorun kırık kaya ve çoğunluğu bazalt olmak üzere birçok mineralden oluşan, zamanla katılaşıp kaya haline gelen bir taş olduğu açıklandı.

Ayrıca meteorun içerisinde çok eski ve küçük zirkon tanecikleri keşfeden araştırmacılar, bu durumun büyük bir çarpışmanın etkisiyle oluştuğunu düşünüyor. Meteorun içerisinde bulunan zirkon Mars yüzeyinde 4 milyar yıl önce yaşanan olaylara dair kanıt niteliği taşıyor.

İLGİLİ HABER NASAnın Devasa Toz Fırtınası Yüzünden Uykuda Olan Mars Aracı, Güvenli Moddan Çıktı: Fırtına Sonrası Marstan İlk Bilgi Geldi

Araştırmacılar, büyük çarpışmaların yaşam koşullarını yok edebildiği gibi yeni yaşam koşulları da oluşturabileceğini söylüyor. Keşfedilen zirkon tanelerinin Mars’ın yaşanabilirliğine dair zaman çizelgesinde değişiklik yaratabileceği düşünülüyor. Çalışmalardan elde edilen verilere göre tıpkı Dünya’ya çarpan asteroit sonucu dinozorların yok olması gibi bir durum milyarlarca yıl önce Mars içinde söz konusu olmuş olabilir.

Araştırma ekibinin yaptığı açıklamalara göre elde edilen veriler Kızıl Gezegen'de 'yaşanabilir aralığın' şimdiye kadar düşünülenden daha geç olabileceğine işaret ediyor. Yaklaşık 4.2 milyar yıl önce yaşanmış olduğu düşünülen bu çarpışmaların da etkisiyle, bahsi geçen yaşanabilir aralığın bundan 3,7 milyar - 3,9 milyar yıl önce olmuş olabileceği; bunun gezegen yüzeyinde sıvı su bulunduğu düşünülen zaman dilimiyle de uyuştuğu ifade ediliyor.


Kaynak webtekno.com

 

Instagram, Paylaştığınız Fotoğrafların Keşfete Düşmeye Uygun Olup Olmadığını Söyleyecek

Dünyanın en popüler çevrimiçi fotoğraf ve video paylaşım platformlarından Instagram, içerik üreticiler için önemli bir özellik duyurdu. Instagram tarafından yapılan açıklamalara göre profesyonel hesap sahibi, bundan sonra Instagram topluluk kurallarını daha iyi bir şekilde anlayabilecekler. Bu özellik ile paylaşılan gönderilerin Keşfet'e uygun olup olmadığı, uygun değilse bunun nedeni ve nasıl düzeltilebileceği gibi konularda bilgi verilecek.

Twitch, Deepfake ile Oluşturulan 18+ Videolara Karşı Savaş Başlattı

En popüler canlı yayın platformu Twitch, her ne kadar uygunsuz içerikleri gösteren yayıncılara yasaklar uygulasa da bu durum anlık olarak tespit edilemiyor. Birkaç saniye gösterilen görüntüler bile sosyal medyada yayılarak büyük bir gündem oluşturabiliyor. Görüntülerin deepfake ile oluşturulan sahte görüntüler olmasıysa tartışmaları büyütüyor.

Dahi Bir Türk’ün 800 Yıl Önce Ürettiği, Tarihin İlk Programlanabilir İnsansı Robotu

Akıllı telefon kullanıyor musunuz? O halde cebinizde insanlığın en büyük buluşlarından birisini taşıyorsunuz. Yapay zekalar artık her yerdeler. Geleceğe dair bütün beklentiler, onların gelişimi üzerine şekilleniyor. Günün birinde insanlığın sonunu getirip getirmeyeceklerine dair tartışmalarla, aklın sınırlarını aşan yanılgılara sebep oluyorlar.