Rastgele Çizimlerden Muazzam Gerçeklikte İnsan Portreleri Oluşturabilen Yapay Zeka

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk gibi isimlerin endişelerine rağmen, Yapay Zeka (AI) teknolojileri hayatımızın her alanına nüfuz etmeyi sürdürüyor. Güvenlik, sağlık, askeriye, otomotiv ve ulaşım dahil pek çok sektörde kendine yer bulan AI, giderek daha güçlü bir hale geliyor.

22.02.2022 07:45:13 tarihinde yayınlandı.

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk gibi isimlerin endişelerine rağmen, Yapay Zeka (AI) teknolojileri hayatımızın her alanına nüfuz etmeyi sürdürüyor. Güvenlik, sağlık, askeriye, otomotiv ve ulaşım dahil pek çok sektörde kendine yer bulan AI, giderek daha güçlü bir hale geliyor.

New Scientist adlı internet sitesinin aktardığı bilgilere göre Hong Kong Üniversitesi’nden Hongbo Fu ve meslektaşları, bir kişinin yüzünü temsil eden oldukça basit bir eskiz çizimini anında portre fotoğrafa dönüştürebilen bir algoritma geliştirdi. 

Araştırmacılar, söz konusu yapay zekanın polis soruşturmalarında şüphelilerin görüntülerinin hızlı bir şekilde analiz edilmesinde veya oyun ve filmlerlerdeki karakter modellemelerinde kullanılabileceğini düşünüyor. 

Fu ve ekibi, yapay zeka algoritmasını eğitmek için internette kamuya açık olarak paylaşılan 17 binden fazla portre fotoğrafı kullandı. Zamanla, bir doodle (rastgele ve soyut çizgilerden oluşabilen basit çizimler) veya eskizdeki çizimleri, gerçek bir yüze çevirmeyi öğrenen algoritma, muazzam bir doğruluk oranı yakaladı.

Fakat yüz tanımlama odaklı bu yapay zeka algoritması da diğer muadilleri gibi, öğrenme sürecinde kullandığı veri setlerinden kaynaklanan bazı streotiplere yani önyargılara sahip. Zira algoritmanın ortaya çıkardığı neredeyse tüm yüzler, beyaz ırktan. 

Çalışmanın arkasındaki isim olan, Hong Kong Üniversitesi’nden Hongbo Fu, "Oluşturulan portrelerin çoğu beyaz tenli insanlara işaret ediyor. Bunun üzerinde herhangi bir kontrole sahip değiliz” diyor ancak Fu, gelecekte portredeki ten rengini manuel olarak seçilmesini sağlayan bir kontrol mekanizması eklemeyi istediklerini söylüyor. 

İLGİLİ HABER Yapay Zekanın Geleceği, Düşünüldüğü Kadar Korkutucu Olmayabilir

Bu arada, geçtiğimiz hafta ABD Kongresi’ne bir mektup kaleme alan IBM CEO'su Arvind Krishna, şirketin artık genel amaçlı yüz tanıma teknolojisi veya analiz yazılımı sunmayacağını belirtmişti. Kitle gözetimi, ırksal profil oluşturma, temel insan hakları ihlali veya şirket değerleri ile tutarlı olmayan herhangi bir amaç için sunulan tüm yüz tanıma teknolojilerine karşı olduklarını ifade eden Krishna, bundan sonra söz konusu alanda Ar-Ge çalışması yürütmeyeceklerini söylemişti. 


Kaynak webtekno.com

 

Büyük Patlamadan Hemen Sonra Oluşmuş 4 Galaksi Gözlemlendi

2022’nin yaz aylarından bu yana olan kısacık sürede bile sayısız keşfi mümkün kılan James Webb Uzay Teleskobu, bugün bunlardan bir yenisine daha ev sahipliği yaptı. Pek çok ulustan bilim insanına sahip olan ekip, Büyük Patlama’ya en yakın galaksilerden dördünü keşfetti.

Akıllı Telefon Üreticileri Çentiği Kaldırmanın Yolunu Ararken Apple Nasıl Oldu da Çentiği Telefonun Bir Parçası Hâline Getirdi?

Ekran/kasa oranını artırma amacıyla ortaya çıkan ve akıllı telefon üretiminde yeni bir devir açan çentikler, çoğu zaman kullanıcıların şikâyetleriyle gündeme geliyor. Akıllı telefonlar, bu çentikler sayesinde daha fazla ekran alanı sunuyor olsalar da kullanıcılar, ekrana doğru giren bir çıkıntının olmasından yine de memnun değil.

Küçük Boyutuna Büyük Sesler Sığdıran Oyuncu Kulaklığı: EKSA E900 [İNCELEME]

Ürettiği uygun fiyatlı kulaklıklarla piyasada yavaş yavaş söz sahibi olmaya başlayan EKSA'nın kulaklıklarını inceleyerek sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Çağrı merkez kulaklıklarından oyuncu kulaklıklarına kadar pek çok kulaklığı inceleme fırsatımız oldu. Bir kulaklığı incelerken deneyimi aktarmak her zaman zordur, çünkü işin içerisine pek çok parametre girer ve bunları doğru aktarmak gerekir.