"Secdeye Giden Güvercin" Olarak Paylaşılan Video, Sosyal Medyada Gündem Oldu: Peki İşin Aslı Ne?

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan paylaşılan bir görüntü, kısa süre içinde gündem oldu. Yerel medya tarafından da gündeme getirilen videoda bir güvercin, Mekke’de ibadet eden bir topluluk içinde başı öne eğilmiş bir şekilde gözüküyordu.

18.11.2022 05:45:13 tarihinde yayınlandı.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan paylaşılan bir görüntü, kısa süre içinde gündem oldu. Yerel medya tarafından da gündeme getirilen videoda bir güvercin, Mekke’de ibadet eden bir topluluk içinde başı öne eğilmiş bir şekilde gözüküyordu.

Video, “Cemaatle birlikte secdeye giden güvercin” gibi başlıklarla paylaşıldı ve gündem oldu. Fakat işin aslı tamamen farklıydı. Videoda gözüken güvercin, aslında dünya çapında ekosistemi tehdit eden bir virüsün yol açtığı bir hastalığa sahipti.

Videoda bulunan güvercin, ‘PPMV1’, ‘Avian Paramyxovirus tip 1’, doğrudan kaynak virüsün familyası olan ‘paramiksovirüs’ ya da ‘güvercin vebası’ olarak adlandırılan bir viral enfeksiyona sahipti. Söz konusu virüs, güvercinler arasında son derece bulaşıcı ve yüksek oranda ölümcüllüğe sahip bir virüs olarak biliniyor.

PPMV1, ilk olarak 2011 yılında Avustralya’da keşfedildi. Virüs, bugüne kadar Avrupa ve ABD’de de tespit edilirken, virüsün kaynak noktasının ise Orta Doğu olduğu düşünülüyor.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar, virüsün bir varyantının 1970’li yıllarda Orta Doğu’da ortaya çıktığına, ilk izolasyon çalışmalarının da 1978 yılında yapıldığına işaret ediliyor. Fakat virüsün sonrasında İtalya ve Kuzey Afrika’ya sıçradığı, sonrasında tüm dünyaya yayıldığı tahmin ediliyor.

Virüs, insanlarda kızamığa ve kabakulağa yol açan virüslerin bulunduğu ‘Paramiksovirüs’ ile aynı familyada bulunuyor. Familya, ‘negatif polariteli’ tek iplikli RNA’ya sahip virüsleri tanımlıyor.

Güvercinler için fazlasıyla ölümcül olan virüs, güvercinlerde aşağıdaki belirtilerin görülmesine yol açabiliyor:

PPMV1, güvercinler arası temasla birlikte dolaylı temas yoluyla da bulaşabiliyor. Bulaş yolları arasında şunların olduğu biliniyor:


Kaynak webtekno.com

 

WhatsApp, Artık İsteyen Herkes Kendi Kanalını Oluşturabileceğini Açıkladı (Nasıl Yapıldığını Anlattık)

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kısa bir süre önce "Kanallar" ismini verdiği yeni özelliğini küresel çapta tüm kullanıcılara sundu. Bu özellik, kullanıcıların duyuru ve haberleri paylaşmalarını sağlayan yeni bir iletişim yoluydu. Kullanıcılar, katıldıkları kanalda sadece emoji ile tepkiler verebiliyorlardı. Tabii WhatsApp'ın bu özellikle ilgili çalışmaları da devam ediyordu. Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Kanallar'daki mesajlara yorum bırakılmasını sağlayan yeni bir özellik üzerinde çalışıldığından bahsetmiştik.

Kablosuz Ekran Paylaşımı Yapmanızı Sağlayan Miracast Nedir, Nasıl Kullanılır?

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızda ya da Android işletim sistemine sahip mobil cihazınızda bir şeyler izlerken veya önemli bir işlem yaparken farklı bir ekran kullanmak isteyebilirsiniz. Kablolu bağlantı ile pek çok farklı yöntem olsa da miracast ile kablosuz ekran paylaşımı yapmak çok daha kolaydır. Ekran paylaşımı yapmak için miracast uyumlu cihazların aynı Wi-Fi ağına bağlı olması yeterlidir.