Oyunlar Açılırken Her Seferinde Sabrımızı Sınayan Yükleniyor... Ekranı Aslında Neden Var?

Oyun dünyası yeni teknolojiler ve tekniklerle her yıl evrilmeye ve gelişmeye devam ediyor. Fakat oyunların başlangıcından bu yana değişmeyen tek bir şey var: Yükleme ekranı.

18.11.2022 18:30:17 tarihinde yayınlandı.

Oyun dünyası yeni teknolojiler ve tekniklerle her yıl evrilmeye ve gelişmeye devam ediyor. Fakat oyunların başlangıcından bu yana değişmeyen tek bir şey var: Yükleme ekranı.

Oyunları başlattığımızda, kaldığımız yerden devam etmek istediğimizde veya bölümler arasında geçiş yaparken her oyunda yükleme ekranlarıyla karşılaşıyoruz. Peki, bu yükleme ekranları neden var?

Her bir video oyununda gördüğümüz yükleme ekranlarının aslında tek bir temel nedeni var: Oyunda göreceğimiz yazılardan bir ot parçasına, karakterimizin üzerindeki tek bir piksel renkten koca binalara kadar her şey bu süreçte bilgisayar tarafından ‘transfer ediliyor’.

Bu noktada “E biz oyunu zaten indirmedik mi, başka nereye transfer ediyoruz?” diye sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabıysa bir bilgisayarın çalışma mantığında yatıyor.

Bilgisayarımıza indirdiğimiz her şey, hard disk ya da SSD biçiminde olan depolama araçlarında kalıcı olarak saklanıyorlar. Fakat bu dosyalar, biz onları açmadıkça veya onlara ilişkin bir talep göndermedikçe bilgisayar tarafından işlenmiyor, sadece varlığını sürdürüyor.

Bunun için bir müzik ya da resim indirdiğiniz durumda, bu dosyaları açtığınızda neler yaşandığını kısaca anlatalım: Depolama biriminde bulunan dosyaların verileri, ‘geçici veri deposu’ olarak görev yapan DRAM’lere aktarılıyor. Hani bilgisayar özelliklerimizde 8 ya da 16 GB olarak yazan, ince dikdörtgen yapıdaki şu parçalara.

Oyunlarda ve akla gelebilecek her türlü işlemde de aynı süreç işliyor. Bir oyunda bulunan, ‘asset’ olarak adlandırılan tüm materyaller, oyunu çalıştıran kodlar ve kayıt dosyaları gibi tüm veriler, oyunu başlattığımızda ya da bir bölüm atladığımızda kalıcı depolamadan geçici depolamaya aktarılıyor.

HDD ve SSD arasındaki fark da burada ortaya çıkıyor: Depolama biriminizin yazma hızı ne kadar yüksek olursa, veriler o kadar hızlı bir şekilde RAM’e aktarılıyor.

DRAM olarak tanımlanan bu birimler, bir SSD’den bile binlerce kat daha hızlı veri okuma ve yazma hızına sahip. DRAM olmadan herhangi bir programı çalıştırmaya kalktığınızda, bunun için akla hayale sığmayacak süreler beklemeniz gerekirdi.


Kaynak webtekno.com

 

Kozmik Canavar Olarak Adlandırılan Nötron Yıldızı Patladı: Güneşin 100 Bin Yılda Üreteceği Enerji Bir Anda Uzaya Saçıldı

Dünya'dan yaklaşık 13 milyon ışık yılı uzakta bulunan Heykeltıraş Galaksisi'nde önemli bir olay gerçekleşti. İspanya Valencia Üniversitesi tarafından geliştirilen bir yapay zeka ile tespit edilen bu olayda, bir nötron yıldızında şiddetli bir patlamanın meydana geldiği tespit edildi. Saniyenin onda biri sürede gerçekleşen bu patlamada, Güneş'in 100 bin yılda oluşturabileceği enerji uzaya püskürdü.

Microsoft, Googleın Tahtını Sallayan Bingin Soru Sınırını Yine Artırdı

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, bundan kısa bir süre önce arama motoru Bing'e ChatGPT desteği getirmişti. Ancak bu entegrasyon, ilk aşamada bazı sorunlara yol açtı. Kullanıcıların geri bildirimlerine göre Bing'in ChatGPT'si soru sayısı çoğaldıkça saçmalamaya başlıyordu. Hal böyle olunca da Microsoft, kullanıcıların ChatGPT kullanmalarına sınır getirdi. 

Bilgisayar Hızlandırma İçin Kullanabileceğiniz 8 Program

Bilgisayarınız ilk günlerdeki gibi değil mi? İlk zamanlar saniyeler içinde açılan programlar artık çay alıp gelme süresinde mi açılıyor? Bu son derece normal çünkü zamanla her şey eskiyecek ve yavaşlayacaktır. Bilgisayar hızlandırma için size yardımcı olacak bazı programlar var.

iPhone 14ün Hayat Kurtaran Özelliği Samsung Telefonlara Geliyor

Apple, yeni iPhone 14 serisiyle birlikte zorlu koşullarda hayatınızı bile kurtarabilecek uydu bağlantısı özelliğini hayatımıza soktu. Geçtiğimiz hafta ABD ve Kanada’da kullanılabilir hale gelen özelliğin Android telefonlara da gelip gelmeyeceği ise merak konusuydu.

Yapay Zeka Karşıtı ‘Eylemler’ Başladı: Tepkiler Sokaklarda Pankartlarla Değil, Sosyal Medyada Bu Paylaşımlarla Yapılıyor!

Söylediğiniz metinlere göre görsel tasarlayan ya da size yazılı olarak son derece insansı yanıtlar veren yapay zekalar yeni değil elbette. Ancak ilk kez bu kadar gelişmiş versiyonları milyonlarca insanın kullanımına açıldı. Hal böyle olunca yapay zekalar bir anda yazılım geliştirme veya görsel tasarım alanlarında en önemli yardımcımız haline geldi.