Negatif Haberlerin İnternette Daha Fazla Okunduğunu Gösteren Araştırma

Sosyal medya, insanların bilgilendirilmesi ve fikirlerinin şekillendirilmesi açısından toplum için önemli bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla çevrimiçi haber tüketimini neyin yönlendirdiği de önemli bir unsurdur.

19.03.2023 20:15:12 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya, insanların bilgilendirilmesi ve fikirlerinin şekillendirilmesi açısından toplum için önemli bir konumda bulunuyor. Dolayısıyla çevrimiçi haber tüketimini neyin yönlendirdiği de önemli bir unsurdur.

Bu ne demek? Sosyal medyada hangi tür haberler toplum tarafından daha çok tık alıyor demek. Bu konu üzerinde yapılan 2023 tarihli bir çalışma olan ‘Nature Human Behaviour’, insanların hangi tarzda haberlerin neden daha fazla okunduğunu ortaya koyuyor.

Natural Human Behaviour çalışması kapsamında araştırmacılar, viral haber öykülerinden oluşan geniş bir çevrimiçi veri kümesini kullanarak olumsuz ve duygusal sözcüklerin haber tüketimi üzerindeki nedensel etkisini analiz ettiler.

Spesifik olarak, analizlerini bir dizi rastgele kontrollü çalışma (N?=?22.743) kullanarak gerçekleştirdik. Araştırmacıların veri kümesinde 370 milyondan fazla genel gösterimde, yaklaşık 5,7 milyon tıklamaya sahip, yine yaklaşık 105.000 farklı haber varyasyonu yer alıyor.

Verilere yapılan analizler sonucunda bir içerikteki pozitif kelimelerin daha fazla olmasına karşın, başlıktaki negatif kelimelerin içerik tüketimini arttırdığı ortaya çıktı. Aslında ortaya çıktı demek yanlış olur, akademik olarak kanıtlandı diyelim.

Araştırmacıların verilerine göre ortalama uzunluktaki bir başlık için (8-12 kelime), başlıkta bulunan her negatif kelime, içeriğin tıklanma oranını %2,3 oranında arttırıyor.

Bütün bunları anlattıktan sonra artık belirli sitelerin Twitter’da tık çekmek için neden kışkırtıcı başlıklar kullandığını anlamışsınızdır. İçerik üreticilerinin böyle başlıklar atmasının sebebi biz tüketicileriz. Biz bunlara rağbet etmeyi bırakırsak, içerik üreticilerinin de bunları artık kullanmamasını sağlar ve sosyal medyayı daha insancıl bir yer haline getirebiliriz.

Şimdi değilse bile belki bir gün…


Kaynak webtekno.com

 

Samsung’un Apple Gibi Kendi Grafik İşlemcilerini Üreteceği İddia Edildi

Exynos 2200'ün içindeki Xclipse 920 GPU’su, AMD ve Samsung arasındaki ortaklık sonucunda doğan bir grafik işlem birimiydi. Güney Koreli teknoloji devi için bu, çok büyük bir ilk adımdı. Samsung'un bu önemli hamlesinden sonra sektör kaynaklar, şirketin bir sonraki hamlesinin çok daha büyük olacağını öne sürdüler.

Teknolojik Ürün Tanıtamayan Influencerın Videosu Sosyal Medyada Viral Oldu: İşte Gelen Tepkiler

Yeni bir teknolojik ürün çıktığı zaman, alıp almamak arasında kaldığımızda çoğumuz o ürünü eksisiyle artısıyla derinlemesine inceleyen kişilere başvururuz. Böylelikle de ürünün isteklerimizi karşılayıp karşılamadığı, verilen parayı hak edip etmediği ve ihtiyacımız olan şeyin o olup olmadığı hakkında kabaca bir fikir edinmiş oluruz. 

Apple’ın iPhone’ları Otomobil Anahtarına Dönüştüren Özelliğini İsteyen Tüm Markalar Test Edebilecek

ABD merkezli teknoloji devi Apple, 2020'de tanıttığı iOS 14 ile iPhone'lara dikkat çeken bir özellik getirmişti. Bu özellik, bir iPhone'un araba anahtarı olarak kullanılabilmesini mümkün kılıyordu. Yani araç sahiplerinin start/stop özellikli araçlarına binmek ve çalıştırmak için anahtara ihtiyacı kalmayacaktı. Cepteki iPhone, bilekteki Apple Watch, bu işi yapabilecekti.