Neden Uzay Teleskopları Galaksilerin Fotoğrafını Çekerken Gezegenlerin Yüzeyini Çekemiyor?

İnsanlığın yüzlerce hatta binlerce yıldır merak ettiği uzay, nihayet uzay teleskopları ile yavaş da olsa keşfedilmeye başlandı. Hubble ve James Webb gibi uzay teleskopları sayesinde binlerce, hatta yüzbinlerce ışık yılı ötedeki gezegenleri fotoğraflayabiliyoruz.

15.07.2022 02:00:22 tarihinde yayınlandı.

İnsanlığın yüzlerce hatta binlerce yıldır merak ettiği uzay, nihayet uzay teleskopları ile yavaş da olsa keşfedilmeye başlandı. Hubble ve James Webb gibi uzay teleskopları sayesinde binlerce, hatta yüzbinlerce ışık yılı ötedeki gezegenleri fotoğraflayabiliyoruz.

Ancak her nasılsa bu uzay teleskopları gezegenlerin yüzeylerini görüntüleyemiyor. Nasıl oluyor da galaksilerin fotoğraflarını çeken bu teknolojik cihazlar böyle ‘basit’ bir görevi yerine getiremiyor? Gelin hep beraber teleskopların nasıl çalıştığına ve bu durumun neden mümkün olmadığına yakından bakalım.

Aslında bu sorunun cevabını anlamamız için öncelikle teleskopların nasıl çalıştığını bilmemiz gerekiyor. Pek çok kişinin bildiği üzere teleskoplar, doğrultulduğu yöndeki ışığı içerisindeki lensler yardımıyla odaklayarak bizlere görüntü sunar. Ancak uzay teleskoplarında bu durum biraz daha farklıdır. Uzay teleskopları ise devasa birkaç lens ve onlarca ayna kullanarak maksimum seviyede ışık toplar.

Uzay teleskoplarında ayna adı verilen parçalar bulunmaktadır. Bu parçalar gök cisimlerinden gelen ışınları toplayarak teleskobun içindeki farklı türde ışıkları algılayan lenslere gönderir. Kızılötesi ve ultraviyole gibi ışıkları birbirinden ayıran bu lensler, onlarca aynadan gelen ışınları toplayarak gezegenimizdeki uzmanlara gönderir. Daha sonra uzmanlar, gelen görüntüleri birleştirerek bizim gördüğümüz muhteşem uzay fotoğraflarını oluşturur.

Teknolojinin doruğunda lensler ve aynalarla donatılan uzay teleskopları, gezegenimizden binlerce ışık yılı uzaklıktaki galaksilerin görüntülerini bizlere ulaştırabiliyor. Bunun sebebi ise galaksilerin gerçekten çok ama çok büyük olması. Örnek vermek gerekirse bizim de içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi aslında o kadar büyük ki yarıçapı 696.340 km olan Güneş’ten tam 890 milyar kat daha büyük.

Durum böyle olunca devasa galaksilerin yaydığı ışığı yakalamak teleskoplar için çok daha kolay oluyor. Belirli bir miktarda ışığı toplamak üzere ayarlanmış olan uzay teleskopları, galaksilere kıyasla toz tanesi gibi görünen gezegenlerin ‘soluk’ ışıklarını yakalamakta zorlanıyor. Tabii ki bazı gezegenlerin atmosferlerini kaplayan toz ve gaz bulutlarını da unutmamak lazım. Durum böyle olunca da devasa galaksileri fotoğraflayan bu teleskoplar, gezegenleri gözlemlememize pek de yardımcı olamıyor.

Galaksiler, devasa oldukları için çok fazla ışık yayabiliyorlar. Gönderdikleri ışınlar o kadar güçlü ki uzay teleskopları o ışınları binlerce ışık yılı uzaklıktan bile algılayabiliyor. Ancak tabii ki o galaksiyi şu anda fotoğraflıyor olmamız galaksinin şu anda var olduğu anlamına gelmiyor. Eğer 1 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir gök cisminin fotoğrafını çekiyorsanız bu, o gök cisminin 1 milyon yıl önceki halinin fotoğrafını çektiğiniz anlamına geliyor. Yani aslında şu anda James Webb Uzay Teleskopunun fotoğrafladığı galaksilerin hiçbirisi var olmuyor olabilir.

Bilim insanları ise sürekli olarak daha gelişmiş teleskop lensleri ve aynaları üretebilmek için çalışıyor. Kim bilir belki gelecekte o uzak galaksilerin gezegenlerini de fotoğraflayabiliriz.


Kaynak webtekno.com

 

JPEG Resmi PDF’e Çevirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Resim dosyaları sayısız farklı formatta karşınıza çıkabilir. Bunlar arasında en popüler olanları ise JPG ve JPEG dosya formatlarıdır. Bu formatlar, resim dosyasını saklamak için oldukça kullanışlıdır ancak konu yazdırma işlemi olunca pek çok farklı sorunla karşılaşabilirsiniz. İşte bu noktada devreye JPEG resmi PDF’e çevirme işlemi giriyor ve tüm bu sorunları ortadan kaldırıyor.

Nihayet Kesinleşti: Samsung Galaxy Z Flip5 Tam Katlanacak!

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, 26 Temmuz'da gerçekleştireceği Galaxy Unpacked etkinliği öncesinde sosyal medya paylaşımlarını hızlandırdı. Şirket tarafından yapılan son paylaşım, büyük bir heyecanla beklenen Galaxy Z Flip5 ile ilgili önemli bir hususu nihayet açığa çıkardı. Samsung Galaxy Z Flip5 için bir süredir konuştuğumuz tam kapalı menteşe tasarımı, söz konusu paylaşım ile nihayet doğrulandı.

İliğine Kadar Hacklenen Twitchte İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nasıl Açılır?

2011 yılında hayatımıza giren ve internet ortamında canlı yayın kültürünün oluşmasını sağlayan Twitch, bilgisayar korsanları tarafından adeta darma duman edildi. Platforma saldıran hackerler, platformun kaynak kodlarını, kullanıcı verilerini, yayıncılara ne kadar ödeme yapıldığı gibi tüm önemli detayları sızdırdılar. 125 GB büyüklüğündeki veriler, şu sıralar pek çok forumda dağıtılmaya başlamış durumda. İki faktörlü kimlik doğrulamayı aktifleştiren Twitch kullanıcıları bir nebze daha rahat olsalar da diğer kullanıcılar, hesapları için endişeleniyorlar.

LOL Şampiyonlarının ‘Dahi Kaşif’i Ezreal’in CTleri, Tüm Yetenekleri, Güçlü Ve Zayıf Özellikleri

Alt koridorun en değişken karakterlerinden biri olan Ezreal, ortalama her türlü metaya uyum sağlamayı başaran nadir karakterlerden. Özellikle hep alışılmışın dışında item seçimleri olması da karakterin sürekli uyum sağlamasına olanak tanıyor. ADC lakabına en değişik şekillerde uyum sağlayan Ezreal,  yetenek gücü, zırh deşme, saldırı gücü vb. birçok eşya ile build yapma potansiyeline sahip. Tabii ki bunların herbirinin ne kadar işlevsel olduğu tartışılır bir konu fakat yapabildiğiniz de bir gerçek.