Meta, Tıpkı İnsan Gibi Etraftaki Nesneleri Birbirinden Ayırt Edebilen Yapay Zekasını Tanıttı: SAM

Son bir yılda herkesin kullanabileceği kadar kolay ve faydalı hale getirilen yapay zekâ teknolojileri, takip etmesi zor bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Resimleri bile yorumlayabilen ChatGPT için GPT-4 büyük merakla takip edilirken bugün, Meta’dan da büyük bir duyuru geldi.

7.04.2023 05:00:23 tarihinde yayınlandı.

Son bir yılda herkesin kullanabileceği kadar kolay ve faydalı hale getirilen yapay zekâ teknolojileri, takip etmesi zor bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Resimleri bile yorumlayabilen ChatGPT için GPT-4 büyük merakla takip edilirken bugün, Meta’dan da büyük bir duyuru geldi.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi ve metaverse dünyasının en büyük destekçisi olan şirket, görsellerde nesneleri ayırt edebilen yapay zekâ geliştirdi. “Segment Anything Model (SAM – Her Şeyi Bölümlendirin)” adıyla duyurulan yapay zekâ, özellikle artırılmış gerçeklik dünyasına büyük bir katkı sunabilir.

.content-slider{ overflow: hidden; width: calc(100% + 60px); margin-top: 16px; padding-bottom: 57.8%; padding-top: 1.38889rem; position: relative; } .content-slider .img { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; background-size: cover; } .content-slider .foreground-img { width: 50%; } .content-slider .slider { position: absolute; -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 100%; height: 100%; background: transparent; outline: none; margin: 0; transition: all 0.2s; display: flex; justify-content: center; align-items: center; top: 0px; left: 0px; } .content-slider .slider::-webkit-slider-thumb { -webkit-appearance: none; appearance: none; width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: transparent; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider::-moz-range-thumb { width: 20px; padding-bottom: 60%; padding-top: 1.38889rem; background: white; cursor: pointer; outline: none; box-shadow: none; border:none; } .content-slider .slider-button { pointer-events: none; position: absolute; width: 30px; height: 30px; border-radius: 50%; background-color: white; left: calc(50% - 15px); top: calc(50% - 15px); display: flex; justify-content: center; align-items: center; } .content-slider .slider-button:after { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(-45deg); } .content-slider .slider-button:before { content: ""; padding: 3px; display: inline-block; border: solid #5d5d5d; border-width: 0 2px 2px 0; transform: rotate(135deg); } .content-slider .slider-line { pointer-events: none; position: absolute; width: 6px; height: 100%; background-color: white; left: calc(50% - 3px); top: 0; display: flex; justify-content: center; align-items: center; } @media (max-width: 767px){ .content-slider { width: 100%; margin: 0; padding-top: 0; } }

SAM’i bir örnek üzerinden anlatmak daha anlaşılır olacaktır. Kafanızı ekrandan kaldırıp şöyle bir etrafa bakın. Etrafınızdaki her bir nesneyi ayrı ayrı ayırt edebiliyor ve tanımlayabiliyorsunuz, değil mi? İşte SAM de tam olarak bunu yapabiliyor.

Elbette bugüne kadar SAM’e benzer teknolojilerle karşılaştık. Adobe’un Photoshop’taki özne, nesne ve gökyüzü seçicisi bile bunlardan biriydi. Fakat SAM, bir görüntü içindeki nesneleri çok daha yüksek doğrulukla seçebiliyor. Üstelik bunu daha önce eğitilmediği türden görüntüler üzerinde bile yapabiliyor.

Meta’nın paylaştığı açıklamaya göre SAM, nesnelerin kendisini değil, 'nesne' dediğimiz şeyin ne olduğunu öğrenmiş durumda. Bu da SAM’e daha önce hiç karşılaşmadığı nesneleri bile seçme imkânı sunuyor. Ayrıca bu yetenek, SAM’in ekstra eğitime ihtiyaç duymamasını da sağlıyor.

Meta’ya göre SAM’in kullanım alanları fazlasıyla geniş. Bu teknoloji, görüntüdeki herhangi bir nesneyi dışa aktarma imkânı sunabilir, artırılmış gerçekliğin hayatımızda yaygınlaştığı günlerde dijitalin gerçekliğimize karışmasına destek olabilir, bilimsel çalışmalara yardımcı olabilir, yeni yapay zekâ teknolojilerinin temelini oluşturabilir. SAM’in kullanım alanı, tamamen bizim hayal gücümüzle sınırlı durumda.

Meta, herkesin bu teknolojiyi denemesini sağlamak için SAM’e özel bir demo sayfası oluşturdu. Bu sayfada hazır görselleri üzerinde nesnelerle etkileşimde bulunabilirsiniz. SAM’i kendi görsellerinizde kullanmak içinse GitHub sayfasına ulaşarak kaynak kodları edinebilirsiniz.

İLGİLİ HABER Meta, 14 Mayıs Türkiye Genel Seçimleri İçin Seçim Operasyon Merkezi Kurdu


Kaynak webtekno.com

 

Facebookun Yüzünüzdeki İfadelerden Bile Para Kazanacağını Gösteren Metaverse Patenti Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz yılın ekim ayında Facebook, günümüz dünyasını kökünden değiştirecek bir sonraki atılım olan metaverse projesini tanıtmıştı. Aynı sunumda yeni ismini de ‘Meta’ olarak değiştirdiğini açıklayan şirket, metaverse hayalini nasıl gerçek dünyaya taşımayı planladığını gösteren bazı patent başvurularında bulundu.

2022 Model LG TVler Türkiyede: İşte Özellikleri

Güney Koreli teknoloji devi LG, 2022 model televizyonlarını Türkiye'ye getirdiğini duyurdu. Yeni işlemciler, yeni işletim sistemi webOS 22, 97 inçe varan boyutlar ve oyuncular için mükemmel bir deneyim vadeden 0,1 milisaniye tepki süresi, LG'nin yeni televizyonlarını ilgi odağına yerleştirecek gibi görünüyor.

Fiyatına Göre Hiç de Fena Olmayan Özellikler Sunan TECNO Camon 19 Neo Türkiyede!

Bir süre önce Türkiye pazarındaki varlığını hissettirmeye başlayan teknoloji şirketi TECNO, yeni akıllı telefonu "Camon 19 Neo"yu ülkemizde satmaya başladı. Dikkat çekici özelliklere sahip olan telefon, uygun fiyata üst düzey özellikler arayan tüketicilerin radarına girecek gibi görünüyor. Gelin hep birlikte, TECNO Camon 19 Neo'ya yakından bakalım.