Japon Araştırmacılar, Tavuk ve Horozların Gıdaklama Sesini Tercüme Eden Bir Yapay Zekâ Modeli Geliştirdi

Çevremizdeki canlılarla etkileşimimizin git gide daha önemli bir hâl almasından dolayı, canlıların duygu ve davranışlarını çözümlemek artık kritik bir rol oynuyor. Bu konuda Japon araştırmacılar, yapay zekânın nimetlerinden faydalanıyor.

25.09.2023 10:00:14 tarihinde yayınlandı.

Çevremizdeki canlılarla etkileşimimizin git gide daha önemli bir hâl almasından dolayı, canlıların duygu ve davranışlarını çözümlemek artık kritik bir rol oynuyor. Bu konuda Japon araştırmacılar, yapay zekânın nimetlerinden faydalanıyor.

'Gallinaceus' kanatlılarının gıdaklama seslerini tercüme ederek onların ne anlatmak istediklerini öğrenmek için Japon araştırmacılar, yeni bir yapay zekâ modeli geliştirdi. Bu model sayesinde tavuk ve horozların heyecanlı mı, aç, mı yoksa öfkeli mi oldukları öğrenilebilecek.

Tokyo Üniversitesi profesörü Adrian David Cheok tarafından yürütülen ve çeşitli araştırmacıların olduğu ekip, yapay zekâ destekli bir çalışma başlattı. 'Derin Duygusal Analiz Öğrenimi' metodu ile araştırmacılar, tavuk ve horozların açlık ve heyecan, korku ve öfke gibi çeşitli duygu durumlarını deşifre edebiliyor. 

Bu çalışmanın temel amacı, Derin Duygusal Analiz Öğrenme (DEAL) tekniğini kullanarak, işitsel veriler aracılığıyla duygusal durumların ayrıntılı bir şekilde tanınmasına olanak sağlamak. 

Araştırmacılar, bu çalışma için sistemi 80 tavuk üzerinde test etti. Yapay zekâ modelinin daha işlevsel çalışabilmesi için tavuk ve horozların 100 saatlik ses kayıtları kullanıldı. Sekiz hayvan psikoloğu ve çeşitli veterinerler, bu çalışmada araştırmacılar ile iş birliği yaptı.

İLGİLİ HABER YouTubea Yapay Zekâ Dopingi: Tavsiyeler Verip, Kısa Videolar Bile Oluşturabilecek!

İLGİLİ HABER Ülkemizin Ünlü Manzaralarını Yeni Yapay Zekâ Akımıyla Resmettik: İşte Rüyalardan Fırlamış Gibi Görünen O Görseller

Yapılan çalışmalar sonucunda sistemin, kümes hayvanlarının duygusal durumlarını belirlemede şaşırtıcı derecede yüksek doğruluk elde edebildiği ortaya çıktı. Her sesin farklı bir duygu durumunu belirtmesi, geliştirdikleri modelin seslerden anlamlı ses dalgaları yakaladığını gösteriyor.

Sesler yalnızca duygusal olarak yorumlanmıyor, aynı zamanda davranış yorumlama ve hareketlerine anlam verme gibi durumların önünü açıyor. Çalışma, henüz hakem değerlendirmesinden geçmedi, ancak böyle bir çalışmanın varlığı bile ileride canlılarla olan etkileşimimizin ne kadar gelişeceğini gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABER Daha Önce Böylesini İzlemediniz: Teomanın Yapay Zekâ Kullanılarak Hazırlanan Yeni Klibinin Nasıl Yapıldığını Anlattık!


Kaynak webtekno.com

 

Türk Geliştiricilerden Spor Tutkunlarına Özel Uygulama: Karşınızda Jamaheer!

2021 yılında topluluklara özel sosyal etkileşim mobil uygulamasıyla bir Türk teknoloji girişimi olarak yola çıkan "intouch", spor alanında taraftarları buluşturan yepyeni bir proje ile karşımıza çıktı. Katar 2022'de Dünya Kupası taraftarlarını bir araya getiren bilgi, iletişim ve etkileşim platformu olan Jamaheer'i yayınlayan şirket, App Store ve Google Play Store’da yayınladığı uygulama ile tüm dünyadaki sporseverleri bir araya getirmeye devam ediyor. Bu arada “Jamaheer” isminin Arapçada “taraftar” anlamına geldiğini belirtelim.

Samsung, Küçücük Bir Telefonu Devasa Bir Tablete Dönüştürecek Sarılabilir Ekranını Duyurdu

OLED ekran teknolojileri konusunda rüştünü ispatlamış markaların başında gelen Samsung Display, bugün gerçekleştirdiği bir etkinlikte tablet ve akıllı telefonlar için tasarladığı yeni sarılabilir ekranını duyurdu. "Rollable Flex" olarak isimlendirilen ve tamamen açıldığında 12.4 inç büyüklüğe ulaşan sarılabilir OLED ekran, en basit anlatımı ile bir akıllı telefonu bir tablete dönüştürebilecek kapasiteye sahip.

Türkiyede Bilgisayarlar Pahalı Değil ama Almak Zor: İşte Araştırma Sonuçları

Başlığı görüp sinirlenmeden önce konuyu açıklayalım. Evet, 20-30 bin TL'lik bir bilgisayara pahalı değil demek kolay değil. En azından kazandığımız maaşlara oranladığımızda. Ancak Picodi tarafından yapılan araştırma, Türkiye'deki bilgisayar fiyatlarını dünya çapındaki fiyatlarla karşılaştırdı ve fiyatları karşılaştırmakla kalmayıp bu fiyatları maaşlara da oranladı. Bu sonuçlara göre Türkiye'deki fiyatlar, diğer ülkelere kıyasla inanılmaz yüksek değil; ancak alım gücümüz ne yazık ki düşük kalıyor...