Hiç Bilmeyenler İçin Bilgisayarlardaki Donanım Nedir, Kaça Ayrılır, Hangi Parçalardan Oluşur?

Yinede bilgisayarını daha yakından tanımak isteyen herkesin biraz da olsa araştırdığı bir konu donanım. Sonuçta bir bilgisayar kullanıcısı olarak kim bir sorunla karşılaştığında kapı kapı teknisyen vb. aramak yerine kendi sorununu kendi çözmek istemez ki? Bunun gibi basit olaylarda donanımdan biraz anlamak işleri yoluna koyacaktır.

24.02.2022 21:30:30 tarihinde yayınlandı.

Yinede bilgisayarını daha yakından tanımak isteyen herkesin biraz da olsa araştırdığı bir konu donanım. Sonuçta bir bilgisayar kullanıcısı olarak kim bir sorunla karşılaştığında kapı kapı teknisyen vb. aramak yerine kendi sorununu kendi çözmek istemez ki? Bunun gibi basit olaylarda donanımdan biraz anlamak işleri yoluna koyacaktır.

İlk bakışta oldukça karışık gözüken bu durum, işin içine girmeye başladıkça yavaş yavaş algılayabileceğiniz bir seviyeye bürünmeye başlıyor. Gerçi bu durum neredeyse bilinmeyen her şey için geçerli. Donanım bilgisi de tabii ki istisna değil. Sonuç olarak bunlar da bir insanın elinden çıkan materyaller. Bizde merak edenler için en azından basit bir şekilde açıklamaya karar verdik.

Bilgisayar Donanımı, en basit şekliyle anlatmak gerekirse: bir analog veya dijital bilgisayarın fiziksel bileşenlerinden herhangi birini tanımlamak için kullanılan toplu bir terimdir. Donanımı bilgisayarın kalbinin atmasını sağlayan organlar gibi düşünmek de mümkün, sonuç olarak bu parçalardan biri zarar gördüğünde veya başına bir iş geldiğinde tıpkı insan vücudunda olduğu gibi bilgisayar üzerinde de var olan sorun sağlıklı çalışma sürecini etkiliyor.

Donanımın yanı sıra işin birde yazılım kısmı mevcut. Donanım ve yazılım farklı şeyler gibi görünse de ikisi birbirini tamamlayan etkenlerdir. Bir bilgisayar yalnızca hem donanım hemde yazılım ile uyumlu bir şekilde çalıştığında verimli kullanım sağlayabilir ve faydalı şeyler üretebilir.

Donanımlar bilgisayarın en temel yaşam fonksiyonlarını sağlayan fiziksel bileşenler olduğunu söylemiştik. Bunu biraz daha örneklendirmek gerekirse donanım: Kullanıcıdan giriş verilerini almak, verileri depolamak, çıktıyı görüntülemek ve bir kişi tarafından verilen komutların yürütülmesi için kullanıldığını söyleyebiliriz.

 Donanımların her biri bilgisayarı farklı bir şekilde destekleyip geliştiriyor. Tabii ki her parçanın işlevi birbirinden farklı olsa da bu farklı parçaların her birinin sağlıklı ve uyumlu bir şekilde çalışması aracılığıyla ellerimizde sahip olduğumuz elektronik cihazları rahatlıkla kullanabiliyoruz. Herhangi bir donanım olmadan bilgisayarınız var olamaz ve tabii ki doğal olarak yazılım da kullanılamaz. 

Bilgisayarınızın sahip olduğu birçok donanım mevcut ve bu donanımları dahili veya harici donanımlar olarak ayırabiliriz. Detaylı bir şekilde incelemeye kalkarsak oldukça fazla donanım olduğunu görebiliriz. Fakat biz listemizi basit ve bilindik bir şekilde tutucaz.

Anakart, bilgisayar üzerindeki CPU gibi temel dahili donanımı tutan ve diğer tüm donanım bileşenlerinin üstünden geçtiği merkez olarak işlev gören bir devre kartıdır.


Kaynak webtekno.com

 

Dünyayı Kasıp Kavuran Kelime Tahmin Oyunu Wordleın Kart Oyunu Çıkıyor: Masa Başında Okey Oynamanın Yerini Tutar mı?

Ekim 2021’de geliştirilen ve yayınlanmasıyla dünya çapında yeni bir akım başlatan Wordle, kısa süre sonra The New York Times tarafından satın alınmıştı. Oyun, The New York Times’ın kendi oyun kütüphanesine dahil edilirken, bugün basın devinden yeni bir haber geldi. Popüler oyunun masa oyununun geliştirildiği açıklandı.

Pinterest ile Amazondan İnternet Alışverişlerini Hiç Olmadığı Kadar Kolaylaştıracak Anlaşma!

2009 yılında kurulan ve o gün bugündür bir ileri iki geri hizmet vermeye devam eden Pinterest, platformun kaderini belirleyecek bir anlaşma yapmış gibi görünüyor. Bugün yapılan mali durum toplantısında gerçekleştirilen bir duyuru, Pinterest ile Amazon Ads arasında çok yıllı bir anlaşmaya varıldığını ortaya koydu. Anlaşma detayları açıklanmadı ancak yapılan iş birliği, Amazon ve Pinterest'i birlikte kullanan tüketicilerin hayatlarını kolaylaştıracak türden.

Işığın Bile Kaçamadığı Kara Deliklerin Manyetik Alanlarını Tersine Çevirebildiği Keşfedildi

Son derece güçlü ‘kozmik motorlar’ diyebileceğimiz kara delikler, insanların en çok merak ettiği, en gizemli kozmik cisimlerin başında geliyor. Bu son derece güçlü yapılar, maddenin güçlü yer çekimi ve manyetik alanları ile etkileşiminden kaynaklı olarak, kuasarların ve diğer aktif galaktik çekirdeklerin (AGN’ler) arkasındaki enerjiyi sağlıyor.