Futbol Denince Akla İlk Gelen Oyunlardan FIFA, Futbolcu Reytinglerini Neye Göre Belirliyor? Meğerse Arkasında Bir Ordu Varmış!

Amerikalı video oyun şirketi Electronic Arts’ın (EA) en başarılı yapımlarından biri olan FIFA, 1993 yılından bu yana süren serisine her yıl yenisini ekliyor. Tabii ki bu eklemeler oyunun oynanış özelliklerinin geliştirilmesiyle birlikte takım lisanları, turnuva lisansları ve futbolcuların reytinglerine de yansıyor.

11.03.2022 14:15:13 tarihinde yayınlandı.

Amerikalı video oyun şirketi Electronic Arts’ın (EA) en başarılı yapımlarından biri olan FIFA, 1993 yılından bu yana süren serisine her yıl yenisini ekliyor. Tabii ki bu eklemeler oyunun oynanış özelliklerinin geliştirilmesiyle birlikte takım lisanları, turnuva lisansları ve futbolcuların reytinglerine de yansıyor.

İşte FIFA’nın belirlediği bu futbolcu reytingleri, zaman zaman taraftarlardan tutun da futbolcuların kendisi tarafından bile eleştirilebiliyor. Peki. FIFA futbolcu reytinglerini neye göre belirliyor, hangi kriterlere bakıyor? Gelin birlikte bakalım...

EA Sports'un Kaliforniya'daki genel merkezi .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

FIFA’nın yapım şirketi EA Sports, büyük bir veri toplama ve lisanslama ekibine sahip. Bu ekibin içerisinde 25 tane EA çalışanı yer alıyor. Aynı zamanda 400’den fazla kişi, dışarıdan yaptığı çalışmalarla bu oluşuma katkı sağlıyor. Ekibin tek bir işi var, o da tüm oyuncu verilerinin güncel olmasını sağlamak. Yani futbolcu reytinglerinin hesaplanmasındaki süreç bu ekibin çalışmaları ile başlıyor.

Bahsettiğimiz bu ekip, binlerce kişiden oluşan bir scout (Yetenek avcısı) grubu ile birlikte çalışıyor. Gönüllülerden oluşan bu scout ordusu, tıpkı futbol kulüplerindeki gibi gerçek maçlara katılıyor, maç kasetleri izliyor ve futbolcuları yakından takip ediyor. Hatta mesleği futbol antrenörlüğü olan bazı kişiler de bu gönüllü scout’lar arasında yer alıyor.

Üst düzey liglerde ve kulüplerde forma giyen Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ya da Kevin de Bruyne gibi oyuncuların performanslarını takip etmek kolay ancak 2. veya 3. ligde yer alan oyuncuların takibinde scout ekibi büyük bir rol oynuyor. FIFA futbolcu reytingleri oluşturulurken scout'ların baktıkları önemli kriterler ise şunlar:

Bu özellikler ile ilgili yapılan incelemelerden sonra scout ekibi, hazırladıkları veriler ışığında oluşturdukları raporları EA Sports ile paylaşıyor. Bu verileri inceleyen EA Sports ekibi, futbolcunun reytingi hakkında son kararı veriyor. 

Özetle, EA Sports gerçek scout'ların gönderdiği analizlere göre oyuncu reytinglerine karar veriyor. Eğer bir futbolcu gerçek hayatta sezon içerisinde formdan düşmüş, eskisi kadar hızlı değilse FIFA’nın yeni sezon oyununda haliyle reytingi düşüyor. Tam tersine yeni parlayan ve takımında süre almaya başlayan genç bir futbolcunun da reytingi daha yüksek oluyor. 

Michael Mueller-Moehring @sportbuzzer .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Peki neden FIFA sadece oyuncuların sezon sonunda oluşan istatistiklerine göre reyting hesabı yapmıyor? Yukarıda bahsettiğimiz tüm analiz ekibinin başında bulunan Michael Mueller-Moehring, bunun sebebini şöyle açıklıyor:


Kaynak webtekno.com

 

Google Asistana Ses Tanıma ile Ödeme Onaylama Özelliği Geliyor

Teknoloji sektörü devi Google, Silikon Vadisi'nde bulunan Facebook ve Apple gibi lider şirketler arasında bulunuyor. Apple'ın Siri'si ve Amazon'un Alexa'sı ile aynı segmentte Google'ın sesli asistanı Google Asistan, özellikle Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda kullanıcılar tarafından sıkça kullanılıyor. Google ise yakın zamanda sesli asistanına önemli bir özelliği dahil ediyor.

Yapay Zekâ Destekli Google Aramaya Görsel Oluşturma Özelliği Geldi!

Yapay zekâ yarışında öne çıkan şirketlerden olan Google, geçtiğimiz mayıs ayında düzenlediği I/O etkinliğinde arama motoruna gelecek özellikleri açıklamıştı. Bu özelliklerden biri de Üretken Arama Deneyimi (SGE) olarak adlandırılan yapay zekâ desteğiydi. Bing’e rakip olarak çıkarılan SGE, tıpkı diğer sohbet botları gibi kullanıcıların sorularına cevap verebiliyor ve âdeta Google’la sohbet eder gibi arama yapmanızı sağlıyordu.

WhatsApp, Android’den iPhone 14’e Nasıl Taşınır?

ABD merkezli teknoloji devi Apple’ın yeni amiral gemisi telefonları iPhone 14, geçtiğimiz günler itibarıyla Türkiye’de ön siparişe açıldı. Tüketiciler, an itibarıyla bu akıllı telefon için sipariş geçip, telefonu satın alan ilk isimler arasında yer alabiliyorlar. Ancak özellikle de Android telefon sahipleri, iPhone 14’e geçiş yapmadan önce bir hususu fazlasıyla merak ediyorlar. Bu husus, WhatsApp’ın Android’den iPhone 14’e nasıl taşınacağı. Şimdi sizlerle, bu konuyu masaya yatıracak ve açıklık getireceğiz.