Felçli Bir Birey, Düşünceleri Yazıya Çeviren Yapay Zeka Sistemiyle Yazı Yazdı

Teknoloji sayesinde birçok hastalık ve engelin günlük yaşamda yarattığı zorlukları azaltabiliyoruz. Beyinle kontrol edilen protez kollar, işitme cihazları bunlardan sadece bazıları. Düşünceyle yazı yazmayı sağlayan sistemleri de belki duymuşsunuzdur. Bu teknoloji, felç gibi nedenlerle yazma yetisini kaybetmiş insanların iletişimini kolaylaştırmak için yıllardır geliştiriliyor. Meyvesi ise yakın zamanda neredeyse kusursuz bir şekilde kendini gösterdi.

20.02.2022 21:30:20 tarihinde yayınlandı.

Teknoloji sayesinde birçok hastalık ve engelin günlük yaşamda yarattığı zorlukları azaltabiliyoruz. Beyinle kontrol edilen protez kollar, işitme cihazları bunlardan sadece bazıları. Düşünceyle yazı yazmayı sağlayan sistemleri de belki duymuşsunuzdur. Bu teknoloji, felç gibi nedenlerle yazma yetisini kaybetmiş insanların iletişimini kolaylaştırmak için yıllardır geliştiriliyor. Meyvesi ise yakın zamanda neredeyse kusursuz bir şekilde kendini gösterdi.

Felçli bir adam, beyin-bilgisayar bağlantısı sayesinde düşünceleriyle yazı yazdı. Bir yapay zekadan güç alarak çalışan ‘beyin-bilgisayar arayüzü’ sayesinde adam, engeli olmayan biriyle hemen hemen aynı hızda yazı yazabildi. Bu çalışma daha önce de yapılmıştı ancak yapılan geliştirmeler sonucunda hız iki katına çıkmış oldu.

Stanford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, bir cihaz ve yapay zekayı bir araya getirerek ‘beyin-bilgisayar arayüzü’ dedikleri bir sistem oluşturdular. İmplant halinde felçli kişinin beynine bağlanan cihaz, gelen sinyalleri yapay zeka yazılımına aktardı. Düşünceleri çözümleyen yazılım, adamın yazmak istediklerini bilgisayar ortamında yazıya çevirdi. 

Benzer bir çalışma 2017 yılında da yapılmış, başarılı geçse de hızının geliştirilebileceğine karar verilmişti. Yakın zamanda yapılan son çalışmada felçli bireyin düşünceleriyle yazı yazma süreci, iki katından daha fazla hız kazandı. Bu sistemle dijital ortamda yazı yazmanın, engelsiz kişilerin yazma süreci kadar hızlı olduğu görüldü.

Engeli bulunmayan bir yetişkinin akıllı telefondaki ortalama yazma hızı dakikada 23 kelime olarak ölçüldü. Sistemi test etmek için gönüllü olan katılımcıysa %94,1 doğrulukla dakikada 18 kelime yazdı. Süren çalışmalarla sistem daha da geliştirilirse kim bilir, belki de beyin-bilgisayar arayüzünü kullanan bireyler engelsiz bireylerden daha hızlı yazmaya başlayabilir.

İLGİLİ HABER Facebook, Yeni Yapay Zeka Sisteminin Kanser Tedavisine Yardımcı Olabileceğini Düşünüyor

Bu sistemin daha da geliştirilebileceğine inanan araştırmacılar, yazma yetisini kaybetmiş kişiler için umut verici açıklamalarda bulundu. Açıklamalara göre beyin-bilgisayar arayüzü; ALS, inme, omurga hasarı ve amputasyon gibi birçok nedenden dolayı yazma yetisini kaybeden milyonlarca insana yardım edecek seviyeye gelebilir. 


Kaynak webtekno.com

 

PUBGnin Geliştiricisi Kraftonun Kan Gövdeyi Götüren Fantastik Oyunundan Tanıtım Videosu [18+ Video]

PUBG ve PUBG Mobile gibi oyunlarla sektörde oldukça sağlam bir yer edinen Krafton, bir süredir yeni bir oyun üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Bu oyun, Güney Kore'de oldukça popüler olan "The Bird That Drink Tears" isimli bir romandan uyarlama olarak karşımıza çıkmıştı. Şimdiyse henüz isimlendirilmeyen ve "Project Windless" olarak anılan bu oyunla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.

Buna Cidden Gerek Var mı? Samsungun İki Kişiye Aynı Anda Oyun Oynatacak Katlanabilir Ekranlı Telefon Geliştirdiği Açığa Çıktı

Akıllı telefon sektörü, özellikle de son birkaç yıldır katlanabilir ekran teknolojisine odaklanmış durumda. Samsung ve Huawei gibi şirketler, bir süredir zaten katlanabilir ekranlı telefonlar üretiyor ve bunları tüketicilere buluşturuyorlar. Ortaya çıkan son bilgilerse Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un katlanabilir ekranlı telefonlara bakış açısının ciddi anlamda derinleşmiş olduğunu gözler önüne seriyor.

FTX Krizi Sonrası Kripto Bitcoin’e Yatırım Yapmaktan Korkanlara İyi Haber: Binance’in Ne Kadar Bitcoine Sahip Olduğu Kesinleşti

Kripto para yatırımcılarının FTX olayları sonrasında borsalardan çekinmeye, hatta yatırımcılıktan vazgeçmeye başladıklarını gördük. Ancak FTX, sadece kripto paraların adının kullanıldığı, fazlasıyla nitelikli bir dolandırıcılık olayı olarak tarihe geçti. Tıpkı ülkemizdeki Çiftlik Bank benzeri vakalarda olduğu gibi…

2 Gün Sonra Canlı Yayında Gerçek Bir Gök Taşı Bombalanacak: Peki Nereden ve Nasıl İzlenir?

NASA, yaklaşık beş yıl önce DART adını verdiği ve gezegenimizi savunmak adına yeni bir adım atacaklarını belirttiği bir proje tanıtmıştı. Dünya’ya yaklaşan gök taşlarının rotasını değiştirmek için kullanılacak olan DART uzay aracı, geçtiğimiz aylarda uzaya fırlatılmıştı. Projenin çalışıp çalışmadığı konusunda testler yapmak isteyen NASA, bu nedenle ilk denemeyi Dimorphos adlı gök taşı üzerinde yapacağını açıklamıştı.