Fazıl Say’ın ‘Ay’a Sert İniş’ Tepkisi Önemli Bir Tartışma Yarattı: Selçuk Bayraktar’dan Yanıt Geldi

Uzun yıllar sonra, Aralık 2018’de yeniden kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 2 yıl önce Milli Uzay Programı’nı açıklamıştı. Bu program kapsamında ajansın en önemli hedeflerinden birisi, Türkiye’de geliştirilecek roketle Ay yüzeyine ulaşabilmekti.

14.05.2023 02:00:21 tarihinde yayınlandı.

Uzun yıllar sonra, Aralık 2018’de yeniden kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 2 yıl önce Milli Uzay Programı’nı açıklamıştı. Bu program kapsamında ajansın en önemli hedeflerinden birisi, Türkiye’de geliştirilecek roketle Ay yüzeyine ulaşabilmekti.

İşte bu hedefin en çok tartışma yaratan ve yanlış anlaşılan noktası Ay’a “ulaşma” kısmı. Uzay projelerinde hedefe birden fazla ulaşma şekli var; bir gezegen ya cisme yaklaşmak, yörüngesinde dolaşmak, yüzeye sert bir iniş yapmak, yumuşak bir iniş yapmak… Liste uzuyor. 

Say’ın tepkiyle karşıladığı ve hatta “Mars’a tekme tokat iniş” şeklinde ti’ye aldığı “sert iniş” kavramı, aslında yüzeye ulaşma hedefi bulunan uzay projeleri için bir başlangıç niteliği taşıyor. 

Benzer bir durum Elon Musk’ın SpaceX şirketi tarafından geliştirilen Falcon 9 roketleri için de geçerli. Uzaya kargo taşıma görevi yapan Falcon 9 roketinin ilk versiyonları, yükü uzaya gönderdikten sonra yeryüzüne sert bir iniş yapıyorlardı. Ancak zamanla yapılan çalışmalar, bu roketlerin insansız ve tamamen güvenli şekilde yeryüzüne iniş yapabilmesini sağladı. Bugüne kadar 201 inişin 190’ında roketler yeniden kullanılabildi. 

Elbette TUA’nın, tıpkı NASA gibi bir devlet kurumu olması; SpaceX ile karşılaştırma yapmayı anlamsız kılıyor. Ancak bu iki projenin ortak noktası hedefe “ulaşma” kısmı. Diğer taraftan TUA’nın böyle bir hedefe ulaşabilmesi için önünde daha uzun yıllar var. Ayrıca 1,62 milyar TL'lik yıllık bütçenin bu tarz araştırmaları ilerletmek için düşük bir miktar olduğunu söylemek hata olmaz.

Selçuk Bayraktar’ın yanıtını alıntılayan Kacır, Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu’nun TUA için ülkesine dönüş yapan bir bilim insanı olduğunu hatırlattı. Tweet’inde Ay’a sert iniş yapması hedeflenen hibrit roketlerin test görüntülerini de paylaştı. 

İngilizce “hard landing” ya da “heavy landing” olarak kullanılan bu kavram, roket üreticisinin iniş sistemlerinin limitli olduğunu, bu sebeple iniş sırasında hızın azaltılamayacağını ve yüzeye konma anının sert bir şekilde gerçekleşeceğini gösteriyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Türkiyede Parayı Basıp Sahte Haber Yaptırmanın Ne Kadar Kolay Olduğunu Gösteren İbretlik Deney

Milyarlarca insanı bir araya getiren internet, her kafadan farklı bir ses çıkması ve kişinin istediğini dilediği gibi söylemesi sebebiyle 'ifade özgürlüğünün' yanında br tür bilgi çöplüğüne de dönüşmüş durumda. Her ne kadar internet gerektiğinde önemli bilgilerin geniş kitlelere ulaşması adına işleri çok kolaylaştırsa da bu, aynı durumun yanlış ve gerçekliği olmayan, yalan bilgiler için de geçerli olduğu anlamına geliyor.

Bu Sefer TikTok, Instagrama Dönüşüyor: İşte Fotoğraf Modu Özelliği!

Dünyanın en popüler sosyal medya platformları arasında yer alan TikTok, kullanıcılar için hazırladığı iki yeni özellik duyurdu. Bu özelliklerden bir tanesi, TikTok'un aynı zamanda Instagram gibi de kullanılmasını sağlayacak. Zira kullanıcılar, bundan sonra TikTok'ta fotoğraf da paylaşabilecekler. Gelin hep birlikte TikTok'un yeni özelliklerine yakından bakalım.