Dünyanın En Güçlü Bilgisayarları Açıklandı: Peki Hangisi Ne İşe Yarıyor?

Birçok alanda ve özellikle bilimsel araştırmalarda kullanılan dünyanın en güçlü bilgisayarları, yeniden değerlendirilerek sıralamaya girdi. Günlük olarak kullandığımız birimlerin çok üzerinde işlem gücüne sahip olan bu bilgisayarlar, devasa boyutlarıyla da adeta göz dolduruyor.

21.02.2022 08:15:16 tarihinde yayınlandı.

Birçok alanda ve özellikle bilimsel araştırmalarda kullanılan dünyanın en güçlü bilgisayarları, yeniden değerlendirilerek sıralamaya girdi. Günlük olarak kullandığımız birimlerin çok üzerinde işlem gücüne sahip olan bu bilgisayarlar, devasa boyutlarıyla da adeta göz dolduruyor.

Özellikle çok fazla sayıda etkeni ve sonucu komplike simülasyonları yürütme konusunda uzman olan dünyanın en güçlü bilgisayarları, fizikten sağlığa ve nükleer araştırmalara kadar birçok alanda sayısız etken maddeli simülasyonları yürütüyor. Hazırsanız dünyanın en güçlü bilgisayarlarına ve özelliklerine yakından bir göz atalım.

Dünyanın en güçlü bilgisayarları, günlük olarak kullandığımız normal bilgisayarlardan hâliyle daha farklı değerler ile sıralanıyor. TeraFlop olarak adlandırılan bu değer, saniye başına bir trilyon kayan nokta işlemi anlamına gelir. Yani kısaca TeraFlop, bir saniye yapılan 1 trilyon işlemi niteler. Bu durumda dünyanın en güçlü bilgisayarı olan Fugaku, bir saniyede 442.010 trilyon işlemi yapabilmektedir.

Dell tarafından teknolojik bakımdan geliştirilen ve dünyanın en büyük enerji şirketleri arasında bulunan Eni’nin; İtalya’daki Green Data Center merkezinde bulunan HPC5, dünyanın en güçlü bilgisayarları listesine 8. sıradan giriyor. Eni tarafından genel olarak enerji kaynakları arayışı için kullanılan HPC5, aynı zamanda en az enerji tüketen süper bilgisayarların başında geliyor.

Bir watt enerjiyle 20 milyara yakın işlem yapabilen HPC5, 1820 adet Dell EMC PowerEdge C4140 servera sahip. Her bir serverın içerisinde ise 24 çekirdekli 2 adet Intel Gold 6252 işlemci ve 4 adet NVIDIA V100 grafik işleyici bulunuyor. Kısa bir işlemle HPC5’in 87.360 işlemci çekirdeğine sahip olduğunu görebiliyoruz.

TOP500 tarafından açıklanan dünyanın en güçlü bilgisayarları listesine 7. sıradan giren Juwels Booster Module, ünlü Fransa merkezli bilişim şirketi Atos tarafından geliştirilyor ve Avrupa’nın en büyük araştırma merkezlerinden olan Forschungszentrum Jülich tarafından kullanılıyor. Avrupa’daki en hızlı süper bilgisayar olan Juwels, NVIDIA’nın Ampere mimarisine sahip NVIDIA A100 Tensor Core grafik işlemcileri kullanan ilk süper bilgisayarların başında geliyor.

Serverları AMD Eypc Rome işlemcilerinden güç olan Juwels; insan beyni, iklim, yenilenebilir enerji kaynakları, sağlık ve ilaç alanlarındaki araştırmalarda kullanılıyor. Juwels’in son zamanlarda en yoğun kullanım alanı ise Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların simülasyon testleri oluyor.

2013 yılında Çin Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi ve yine Çin merkezli bilişim şirketi Inspur tarafından geliştirilen Tianhe-2A, hâlâ dünyanın en güçlü bilgisayarları arasındaki yerini korumayı başarıyor. Çin’in Guangzhou şehrindeki Ulusal SüperBilişim Merkezi’nde bulunan bu süper bilgisayar 16.000 servera sahip. Her bir serverda ise Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi tarafından geliştirilen 128 çekirdekli Matrix-2000 işlemcileri bulunuyor. Yoğunlukla ulusal güvenlik uygulamaları için kullanılan Tianhe-2A’nın toplam 4,981,760 işlemci çekirdeği bulunuyor.


Kaynak webtekno.com

 

İkinci Nesil Apple Vision Prodan İlk Bilgiler Geldi: Daha Küçük ve Daha Hafif Olacak!

ABD merkezli teknoloji devi Apple, haziran ayında gerçekleştirdiği WWDC 2023 etkinlikleri kapsamında Vision Pro olarak isimlendirdiği artırılmış ve sanal gerçeklik başlığını tanıttı. Uzun zamandır konuşulan ürün, Apple'ın en pahalı ürünlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıktı. Ürün henüz piyasaya sürülmemiş olsa da Apple'ın ikinci nesil Vision Pro için çoktan çalışmaya başladığını gözler önüne seriyor.

Kaçak Maç Yayını İzlemeye Tövbe Ettirecek Araştırma: Banka Hesabınız Boşaltılabilir!

İnternette çeşitli platformlarda yayınlanan dizi, filmlerin yanı sıra lig maçlarının çoğu da özel yayın platformlarında yayınlanıyor. Bu platformlara para vermek istemeyen kullanıcılar ise korsan yayın yapan sitelerde ücretsiz şekilde istedikleri içerikleri izliyor. Geçtiğimiz aylarda korsan maç yayınları yapan sitelerle ilgili meclise bir yasa tasarısı sunulmuş hemen ardından bu sitelerle ilgili yasal işlem başlatılmıştı.

Samsung, "Tost Makinesiyle mi Çektin?" Dedirten Fotoğrafları Neredeyse Cam Gibi Net Hale Getiren Fotoğraf Düzenleme Uygulamasını Yayınladı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, sessiz sedasız yeni bir mobil uygulama yayınladı. Samsung'un üst düzey akıllı telefonlarına ek olarak orta ve bazı giriş segment cihazlarda da kullanılabilen bu mobil uygulama, sahip olduğu yapay zeka desteği ile çektiğiniz fotoğrafları çok daha kaliteli bir hale getirmenizi sağlıyor. Gelin hep birlikte bu uygulamaya yakından bakalım.

Elon Musk, Twitter CEOluğunu Bıraktı: Platformun Yeni CEOsu Belli Oldu!

Sosyal medya ve iş dünyasının haylaz(!) çocuğu Elon Musk, geçtiğimiz yıllarda daha çok Tesla, SpaceX ve diğer şirketlerinin yaptığı işlerle gündeme gelirken özellikle 2019-2021 yılları arasında kripto para manipülasyonları, son 1 yılda ise Twitter satın alımı ile gündemi meşgul etti. Geçtiğimiz ekim ayında muradına eren ve 44 milyar dolar karşılığında Twitter'ı satın alan Musk, kendini şirketin tek sahibi ve yöneticisi haline getirmişti.