DALL-E ve ChatGPTnin Arkasındaki Şirket OpenAI, Yeni Yapay Zekâsı Point-Eyi Tanıttı: Saniyeler İçinde 3D Nesneler Üretebiliyor!

Metinden görsel oluşturan yapay zekâlar gittikçe yaygınlaşırken son zamanların popüler yapay zekâ sistemi DALL-E’nin arkasındaki şirket OpenAI’dan yeni bir hamle geldi. Elon Musk’ın da kurucuları arasında yer alan ABD merkezli şirket, dün yeni yapay zekâsı Point-E’yi tanıttı. Yeni sistem, yapay zekâ alanında büyük ses getireceğe benziyor.

24.12.2022 09:30:15 tarihinde yayınlandı.

Metinden görsel oluşturan yapay zekâlar gittikçe yaygınlaşırken son zamanların popüler yapay zekâ sistemi DALL-E’nin arkasındaki şirket OpenAI’dan yeni bir hamle geldi. Elon Musk’ın da kurucuları arasında yer alan ABD merkezli şirket, dün yeni yapay zekâsı Point-E’yi tanıttı. Yeni sistem, yapay zekâ alanında büyük ses getireceğe benziyor.

Yeni yapay zekâ, genel olarak DALL-E’ye benzese de amacı farklı. Point-E, gittikçe yaygınlaşan 3D modelleme yapmada kullanıyor ve metinleri direkt olarak 3 boyutlu objelere dönüştürebiliyor. Bu tarz sistemlerin mevcut olduğunu belirtelim; ancak OpenAI’ın yeni yapay zekâsı çok daha hızlı ve verimli. Örneğin Google’ın DreamFusion’ı benzer işlevler için saatlere ve birden fazla GPU’ya ihtiyaç duyarken Point-E, bunu birkaç dakikada tek bir GPU ile yapabiliyor.

Point-E, modelleri ilk başta metinleri sentetik 3D görsellere, sonrasında ise çıktıyı renkli ve 3 boyutlu bir nokta bulutuna dönüştürerek yapıyor. ChatGPT'nin de arkasında olan OpenAI’dan Alex Nichol de yaptığı açıklamalarda sürecin saniyeler içinde gerçekleştirilebildiğini ve pahalı optimizasyon prosedürlerini ihtiyaç olmadığına dikkat çekiyor.

Paylaşılan örneklerden Point-E’nin oluşturduğu 3 boyutlu nesneleri görebiliyoruz. Bunlara bakarak oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak OpenAI, yaptığı açıklamalarda sistemin objelerin bazı kısımlarını kaçırabileceğini ve henüz mükemmel olmadığını da ekliyor. Bu da en sonda karşımıza çıkan modellerin şimdilik bozuk şekillere sahip olabileceğini ortaya koyuyor.

OpenAI araştırmacıları, Point-E’nin 3 boyutlu baskı gibi yollarla gerçek nesneler üretmek için kullanılabileceğini ifade ediliyor. Sistem biraz daha geliştirildiğinde oyun ve animasyon gibi konularda da kullanılma potansiyeline sahip. Bu da yeni yapay zekânın sinemadan metaverse’e, uzay araştırmalarından oyunlara kadar birçok farklı alanda kullanılan 3 boyutlu modellemeye büyük katkı sağlayabileceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABER Sosyal Medyayı Ele Geçiren Viral Avatarları Oluşturan Yapay Zekânın Karanlık Yüzü: Objeleştirme ve Irkçılık


Kaynak webtekno.com

 

Sosyal Medya Kanunundaki ‘Unutulma Hakkı’ İçin Rehber Yayınlandı: Nedir, Nasıl Faydalanılır?

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), giderek dijitalleşen dünyada kendisini unutturmak isteyen kullanıcılar için bir hatırlatma yaptı. Herkesin "unutulma hakkı"na sahip olduğunu belirten kurum, bu konuyla ilgili detaylı bir rehber hazırladı. 44 sayfalık rehberde, kullanıcıların kendilerini internet ortamında nasıl unutturabileceklerine ışık tutuluyor.

Her Türlü Para Pul İşine Bakan Ön Muhasebe Programları Ne İşe Yarar? Neden Kullanılmalı?

Kendi işinin patronu olmak, pek çoğumuzun hayali. Zira mesai ile çalışanların bir bölümü, kendi işini kurduğunda sabahları uykudan daha esnek saatlerde kalkacağına, daha fazla para kazanacağına veya hayatının daha iyi olacağına inanıyor. Bunların ne kadar doğru olduğu ise yapılan işe ve ulaşılan başarıya göre değişiklik gösteriyor. Ancak bu noktada sık sık atlanılan bir husus var. Kendi işinin patronu olmak, tüm süreci başarılı bir şekilde organize etmeyi de gerektiriyor.

DWG Uzantılı Dosyaları Açmak İçin Kullanabileceğiniz 7 Program

Genel olarak tasarımlar, haritalar, geometrik veriler ve bazı görseller DWG dosya formatına sahiptir. Bu dosyalar Windows ve macOS işletim sisteminde yüklü olarak gelmeyen yazılımlar üzerinden oluşturulur. Bu nedenle DWG dosyası açma işlemi için de aynı yazılımlara ihtiyacınız vardır. DWG dosyası açma zor değil ancak öncesinde bir ya da birkaç yazılım indirmeniz gereken bir işlemdir.