Çin ve Birleşik Arap Emirliklerinden Ay Görevlerinde Rekabeti Kızıştıracak Büyük Hamle: Ortaklık Kuruldu

Bundan birkaç hafta önce Çin, NASA’nın Artemis görevi fırlatmalarının başarısız olmasının hemen ardından Ay’da mineral bulduğunu ve bu mineralleri çıkartmak için önümüzdeki 10 yıl içerisinde 3 Ay görevine başlayacağını açıklamıştı. Çin Ulusal Uzay Ajansı’nın açıklamasına göre Ay’da bulunan bu yeni mineral geleceğin yakıtı olabilir. 

19.09.2022 08:15:16 tarihinde yayınlandı.

Bundan birkaç hafta önce Çin, NASA’nın Artemis görevi fırlatmalarının başarısız olmasının hemen ardından Ay’da mineral bulduğunu ve bu mineralleri çıkartmak için önümüzdeki 10 yıl içerisinde 3 Ay görevine başlayacağını açıklamıştı. Çin Ulusal Uzay Ajansı’nın açıklamasına göre Ay’da bulunan bu yeni mineral geleceğin yakıtı olabilir. 

Ay görevlerine yönelik büyük adımlar atmayı hedefleyen bir diğer ülke ise son dönemlerde uzay yarışında yer edinmeye çalışan Birleşik Arap Emirlikleri. Şimdi gelen son haberler ise Çin ve BAE'nin Ay görevi ortaklıklarına başlayacağını gösteriyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin NASA’sı olan Mohammed Bin Rashid Uzay Merkezi (MBRSC), bugün yaptığı açıklamada Çin Ulusal Uzay Ajansı ile bir mutabakat anlaşması imzaladığını duyurdu. Anlaşma kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri, gerçekleştireceği Ay görevlerinde Çin ile birlikte çalışacak. Bu ortaklığın her iki ülke için de önemli olduğunu söylemek yanlış olmaz.

MBRSC, bu ay gerçekleşmesi planlanan Emirates Ay Görevi için halihazırda iki özel sektör ortağıyla çalışıyor. Görevi gerçekleştirmesi için MBRSC’nin Rashid isimli 10 kilogramlık uzay aracı, bir SpaceX Falcon 9 roketinin üzerine yerleştirilecek ve Tokyo şirketi ispace tarafından inşa edilen bir iniş aracı olan Hakuto-R'ye inecek.

Çin ise gelecekte gerçekleştireceği Ay görevlerinde mineral çıkarma gibi çılgın projeleri olan bir ülke ve bu yarışta kendine edineceği tüm ortaklar ilerde elini güçlendirecek. ABD gibi büyük bir rakip karşısında şimdiye kadar iyi iş çıkarmış olsa da, Çin ile BAE'nin ilk kez bir uzay görevinde ortak olması, bu adımın yalnızca BAE'nin Ay görevleri için sınırlı kalmayacağını gösteren manidar bir dönemde gerçekleşti.

Gelecekte iki ülkenin Ay üzerinde hangi görevlerde ortak olacağını söylemek mümkün olmasa da, Ay NASA'nın Artemis görevi gibi görevleri de düşününce büyük bir rekabet alanına dönüşecek ve BAE'nin Çin'in yanında olması, muhtemelen Çin'in de işine gelecek.

İLGİLİ HABER Uzayın 'Şeytani' Yüzü: Çin ve ABD Arasındaki Rekabet 'Uzay Savaşı' mı Başlattı?

Uzay yarışında kendisine yer bulmayı başaran BAE’nin Çin ile ortak olması çok iyi bir hamle zira Çin, geçtiğimiz 10 yılda hepsi başarıyla sonuçlanan 3 ay görevi gerçekleştirdi ve önümüzdeki 10 yılda 3 tane daha gerçekleştirmeyi planlıyor. İkinci bir uluslararası uzay yarışına tanıklık edeceğiz gibi görünüyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.


Kaynak webtekno.com

 

Efsane Çocuk Dizisi Susam Sokağının NFTleri Geliyor (Susamları Nusret mi Döküyor O Nasıl Fiyat?)

İnternet ortamlarındaki benzersiz varlıkların blok zincirine işlenmesiyle ortaya çıkan NFT’ler, 2021 yılının başlarından itibaren tüm dünyayı etkisi altına almıştı. Milyonlarca dolara ulaşan fiyatlara satılan bu varlıkların popülaritesi bugünlerde geçtiğimiz yıllara göre ciddi şekilde azalsa da dev markaların NFT hamleleri hız kesmeden devam ediyordu.

Sıfırdan Başlayıp Eğlenerek Fazıl Say’a Dönüşebileceğiniz En İyi Piyano Çalma Uygulamaları

Eğer bir müzik tutkunuysanız zaman zaman ‘Evde piyano vardı da biz mi Fazıl Say olmadık?’ diye hayıflanıyor olabilirsiniz. Haklısınız çünkü piyano hem kocaman bir müzik aleti hem de fiyatları oldukça yüksek. Elbette bunlar eskide kaldı. Çünkü artık teknoloji var. Piyano çalma mobil uygulamaları sayesinde akıllı telefonlarınız ya da tabletleriniz üzerinden piyano çalmanız mümkün.