Bulut Bilişim Nedir? Türleri Nelerdir, Nasıl Avantajlar Sunar?

Çevrim içi dünyada güvenli bir şekilde faaliyet göstermek ve kullanıcılara en hızlı ve kolay şekilde hizmet vermek işletmeler açısından bulut bilişim altyapısı büyük önem taşıyor.

28.01.2023 23:00:21 tarihinde yayınlandı.

Çevrim içi dünyada güvenli bir şekilde faaliyet göstermek ve kullanıcılara en hızlı ve kolay şekilde hizmet vermek işletmeler açısından bulut bilişim altyapısı büyük önem taşıyor.

Peki, her sektörden şirketlerin kullandığı teknolojilerden olan bulut bilişim nedir? Gelin, günümüzde kullanmakta olduğumuz bir çok uygulama ve hizmetin altında yatan teknolojiye yakından bakalım.

Bulut bilişim teknolojiler, iş yükünü ve karmaşık altyapıları daha etkin bir şekilde yönetmeyi basitleştirmek amacıyla kullanılan bir bilgi teknolojileri altyapısı çözümüdür. İnternet üzerinden erişilebilen veri tabanlarını ve yazılımları barındıran bir sunucular topluluğu olarak da özetlenebilir.

Bu sunucular dünyanın her yerindeki veri merkezlerinde barındırılıyor olabilir. Bulut bilişim sayesinde işletmeler, iş yüklerini ve kritik bilgilerini sakladıkları sunucuların bakımı ve yönetimi gibi görevleri gerçekleştirme ihtiyacını uzman bir teknoloji firmasına bırakabilir.

Bulut bilişimin sağladığı ileri sanallaştırma teknolojileri, her geçen gün hızla büyüyen işletmelerin verimlilik, esneklik ve ölçeklenebilirlik gibi birçok altyapı yeteneği kazandırmaktadır. Bulut bilişim, her ölçekteki işletmenin ilk yatırım maliyetlerine ve diğer işletim giderlere katlanmadan, en son teknolojiye sahip altyapıları, öngörülebilir maliyetlerle kullanmasını sağlar. Bulut Teknolojileri sayesinde işletmeler geleneksel sistem odaları yatırımlarından kurtulur, artık artan ya da azalan iş hacimlerine paralel sürekli yatırım yapmak zorunda kalmaz.

Bulut Bilişim, tıpkı internetteki her bir sistem gibi temelde iki arayüzde çalışıyor. Sistem, ön uç ve arka uç üzerinde, birbirine bağımlı şekilde çalışıyor. Sistemin ön ucu, bir arayüz üzerinden firmaların bulutta depolanan verilere ulaşmasını sağlıyor.

Bulut bilişimin arka ucuysa tüm sistemin çalıştığı yer oluyor. Arka uç, sistemin verilerin ve bilgilerin depolanmasına izin veren altyapısıdır. Bu tarafta bir bulut bilişim sisteminin merkezi sunucuları, veri tabanları ve bilgisayarları bulunur.

Bulut bilişim ve bu sisteme bağlanan cihazlar arasındaki bağlantılar, ara yazılım sayesinde gerçekleşiyor. Vodafone Business gibi bulut altyapısı sağlayıcıları, güvenliği etkileyen risklere karşı verileri birden çok kopya halinde saklıyor.


Kaynak webtekno.com

 

"Kim Alıyor Bunları?" Dedirten Açıklama: Samsung, Sadece 2021de Kaç Katlanabilir Akıllı Telefon Satıldığını Açıkladı

Geçtiğimiz gün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un bir sonraki Galaxy Unpacked etkinliğini resmileştirdiğinden bahsetmiştik. Yapılan açıklamaya göre Galaxy Z Flip4 ve Galaxy Z Fold4 ile tanışacağımız bu etkinlik, 10 Ağustos'ta gerçekleştirilecekti. Şimdiyse Samsung'dan konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Yıl Olmuş 2022, GTX 950 Hala Alınır mı?

NVIDIA, Ray Tracing ve DLSS teknolojileriyle donatılmış üst seviye ekran kartlarıyla çoğu oyuncunun bir numaralı ekran kartı markası durumunda. Özellikle DLSS teknolojisinin sunduğu inanılmaz FPS desteği sayesinde GTX kartları artık tercih edilmeyebiliyor. Şimdi ise RTX 30 serisinden sonra NVIDIA, RTX 40 serisini tanıtmaya hazırlanıyor. Gözler yeni RTX ekran kartlarında.

Windows 11’le Birlikte Denetim Masası Tarih Oluyor: Bir Sayfa Daha Denetim Masası’ndan Kaldırıldı

Microsoft’un Windows işletim sisteminde yıllardır bizimle olan, bilgisayarımızda birçok temel ayarı yapabildiğimiz Denetim Masası, artık yavaş yavaş emekliliğe ayrılmaya başladı. Şirket, Windows 11 ile birlikte ses ayarı gibi bazı ayarları daha modern Ayarlar sayfasına taşırken, Denetim Masası’ndaki diğer ayarların da göçünü gerçekleştirmeye devam ediyor.

Japon Uzay Aracı Hayabusa2, Asteroit Ryugu’nun Dünya’nın Yapı Taşlarından Biri Olabileceğini Keşfetti

Hayabusa2 sondası kozmik ışınlardan ya da güneş ışıdığından etkilenmeyen yeraltı materyallerinin toplanması ve bunların zarar görmeden Dünya’ya taşınması konusunda görevlendirilmiş bir sondaydı. 2019 ve 2020 yılında iki kez asteroit Ryugu’ya inen ve bir asteroidden ilk kez yer altı örnekleri toplayan Hayabusa2 2020’nin sonlarında Dünya’ya inmişti.