Bluesky ve Clubhouse ile Popülerleşen "Davet Yöntemi"nin İnsana Kendini Özel Hissettirme Taktiği Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Sosyal medya platformları yeni şeyler denemeye çalışıyormuş gibi görünürken sadece birkaç yıl önce ortaya çıkan Clubhouse, davetiye yoluyla kullanıcı kabul etmesiyle ilgiyi üzerine toplamıştı. Her ne kadar böyle bir şeyi birçok kişi ilk defa görmüş olsa da aslında davetiye yoluyla platforma alım yöntemini 2000’lerin başlarına kadar takip edebiliyoruz.

7.05.2023 08:45:12 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya platformları yeni şeyler denemeye çalışıyormuş gibi görünürken sadece birkaç yıl önce ortaya çıkan Clubhouse, davetiye yoluyla kullanıcı kabul etmesiyle ilgiyi üzerine toplamıştı. Her ne kadar böyle bir şeyi birçok kişi ilk defa görmüş olsa da aslında davetiye yoluyla platforma alım yöntemini 2000’lerin başlarına kadar takip edebiliyoruz.

Fakat yazıda ilerledikçe fark edeceksiniz ki, bu yöntem başlarda bir gereklilikten doğarken zaman içinde tabir yerindeyse, krizin fırsata çevrilmesiyle bir araç hâline getirilmiş. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan kısaca söz konusu yöntemin kullanıldığı yerlere, artılarına ve eksilerine geçelim.

Zamanında Google’da çalışan Orkut Büyükkökten, Google araçlarından ve sunucularından bağımsız olarak geliştirdiği ve sonradan oldukça sağlam bir kitle yakalayarak kısmen Google tarafından sahiplenen Orkut platformunu sessiz sedasız yayınlamıştı. Fakat platform, Google gibi milyonlara ev sahipliği yapacak büyüklükte değildi.

Her ne kadar milyonlar bulunamasa da sistem, 200-300 bin kişiye ev sahipliği yapabilecek kapasitedeydi. Farklı bir sunucuda farklı araçlarla geliştirildiğinden, Google maalesef bu siteyi geliştiremedi. Zaten Gmail ve Google+ gibi daha güvenilir ve ‘yakın’ projeler var olduğundan Orkut, 10 yıl sonra 2014’te kapatıldı.

İLGİLİ HABER Bir Türk Tarafından Kurulmuştu: Tarihin İlk Büyük Sosyal Medya Platformu "Orkut"a Ne Oldu?

Facebook (2004) .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Orkut’tan 2 hafta kadar sonra çıkış yapan ve başta Harvard Üniversitesinden olanlara özel olarak geliştirilen Facebook, davetiye yoluyla bir noktaya kadar gelmiş, daha sonrasında ise gittikçe büyüyerek Google’ı gölgesinde bırakmıştı. 

Davetiye konusu, tıpkı bugün de olduğu gibi insanları heyecanlandırmış ve kaçınılmaz olarak normalden çok daha fazla ilgi çekilmesine sebep olmuştu. O zamandan bu zamana Facebook, devasa adımlar atarak sektördeki hacmini de genişletti.

Beta testine katılan kişilere zaman zaman farklı kişilere gönderebilecekleri davetiyeler verilmişti ve bu da Gmail platformu için duyulan heyecanı farklı bir çıtaya çıkarırken öte yandan kullanıcı kitlesinin de hızla büyümesine yol açmıştı.


Kaynak webtekno.com

 

Biz Daha 5G’yi Göremedik: Çin, 6G’nin Kullanılacağı Tarihi Duyurdu

Dördüncü nesil mobil telekomünikasyon hizmetinin 10 katı veri iletim hızına sahip yeni nesil mobil ağ hizmeti 5G, 2019 yılında Çin’de kullanılmaya başlanmıştı. Altyapıların geliştirilmesiyle zamanla farklı ülkelerde de kullanılmaya başlayan mobil ağ hizmetinin, ülkemizde de 2023’ten itibaren kullanılacağı söyleniyor.

SMS’lerin Sonundaki ‘B001’ Benzeri Kodlar Ne Anlama Geliyor?

Dile kolay, tarihteki ilk SMS atılalı 30 yıldan fazla zaman geçti… O günden bu yana SMS’ler, mobil iletişimin ayrılmaz bir parçası oldu. Her ne kadar 3G ile birlikte mobil internet teknolojileri ve WhatsApp benzeri hücresel veri üzerinden mesajlaşma uygulamaları yaygınlaşsa da SMS’ler, hala günlük hayatımızın bir parçası. Özellikle de kurum ve kuruluşlar için...

Samsung Galaxy Watch 4 Hakkında Yeni Detaylar Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz günlerde Samsung, Google'ın I/O etkinliğinde kullanıcılarıyla umut verici haberler paylaşmıştı. Güney Koreli teknoloji devi, Google ile yaptığı iş birliğiyle birlikte, Tizen ve Wear OS'i birleştirip ortaya çok daha gelişmiş bir işletim sistemi koymayı amaçlıyor. Etkinlikte de bahsedilmiş olan işletim sisteminin adıysa Wear. Samsung'un, bu haberin konusu olan Galaxy Watch 4 üzerinde ve ilerleyen zamanlarda ortaya koyacağı diğer akıllı saatlerde de bu işletim sistemini kullanmaya devam edeceğini etkinlikte öğrenmiştik.