Bir Yargıç, Yapay Zekâ ile Oluşturulan Görsellerin Telif Hakkının Alınamayacağına Karar Verdi

DALL-E’nin ortaya çıktığı ilk zamanlar bir tık daha profesyonellik gerektirse de o zamandan bu zamana kadar yapılan gelişmeler ve farklı uygulamalar, internete bağlanabilen herkesin görsel üretebilmesini mümkün kıldı. Fakat bunun bir getirisi olarak da 3-5 görsel çıkarıp biyografisine sanatçı yazanların sayısı da bir anda fırladı.

20.08.2023 17:15:07 tarihinde yayınlandı.

DALL-E’nin ortaya çıktığı ilk zamanlar bir tık daha profesyonellik gerektirse de o zamandan bu zamana kadar yapılan gelişmeler ve farklı uygulamalar, internete bağlanabilen herkesin görsel üretebilmesini mümkün kıldı. Fakat bunun bir getirisi olarak da 3-5 görsel çıkarıp biyografisine sanatçı yazanların sayısı da bir anda fırladı.

Burada elbette sanatçılarımıza kötü bir şey söylemiyoruz. Tam aksine, sosyal medya kanallarımızı da takip ediyorsanız birçok sanatçıyla yapay zekâ araçlarını kullanarak ortak projeler ortaya koyuyoruz. Burada sanatçı ayrımını yaparken yapay zekâ aracını nasıl kullandığını değerlendirmek gerekiyor. Amerikan Federal Mahkemelerinden bir yargıç, yaptığı bir değerlendirmede yapay zekâ ile elde edilen görselin telif hakkının alınamayacağı hükmünü verdi.

Mahkemeye taşınan olayın temelinde Stephen Thaler’ın ortaya koyduğu ve üstte gördüğünüz görsel var. Kendisi, Amerikan Telif Ofisine (US Copyright Office), ürettiği görselin telifini alabilmek için sık sık başvuru yaptı. Bu başvuru onaylansaydı Thaler, görselin üreticisi ve sahibi olarak görünecekti. Fakat tekrar tekrar reddedildi.

Geçtiğimiz yıl da reddedilen Thaler, bunun yasa dışı ve keyfi olduğunu öne sürerek en sonunda Telif Ofisini dava etmekte çare aradı. Fakat Federal Mahkemenin yargıcı Beryl Howell, verdiği hükümde telif hakkının insan eli içermeyen hiçbir esere verilmediğini ve telif için bunun temel taş olduğunu söyledi.

Bunun ardından yargıç, sanatçıların yapay zekâyı komple değil, bir araç olarak eserlerinde kullandığının farkında olduğunu ve ilerde bu durumun “telif hakkını alabilmek için bir eserin ne kadarının insan tarafından yapılmış olması gerekir?” gibi sorular doğuracağını belirtti.

Thaler ise en son olarak yargıçla aynı fikirde olmadığını paylaştı. Sizin bu soruya cevabınız ne olurdu? Sizce Thaler verdiği hükümde haklı mı?

İLGİLİ HABER The New York Times, İçerikleriyle Yapay Zekâ Sistemlerinin Eğitilmesini Yasakladı


Kaynak webtekno.com

 

James Webb Uzay Teleskobundan Gelen Görüntüler Bize Ne Anlatmak İstiyor? (Evrenin Sırları Yavaş Yavaş Aydınlanıyor...)

NASA, uzun yıllar süren bekleyişin ardından James Webb Uzay Teleskobu’nu geçtiğimiz yıl uzaya fırlatmıştı. Uzayın hiç keşfedilmemiş yanlarını bizlere göstermek için görevine başlayan teleskoptan ilk görüntüler geçtiğimiz günlerde gelmişti. Uzay teleskobunun çektiği ilk renkli fotoğraf, ABD Başkanı Joe Biden’ın katılımıyla gerçekleştirilen bir etkinlikte NASA, tarafından paylaşılmıştı.

Twitter, iPhone 6 İçin Desteğini Kesti: Peki 2022de Son Kale iPhone 7 Kullanılır mı?

Apple’ın bugüne kadar piyasaya sürdüğü en efsaneleşen modellerinden birisi olan iPhone 6, günümüzde halen yüz binlerce insan tarafından kullanılmaya devam ediyor. Model, son olarak iOS 12 güncellemesini almıştı. Bu durum birçok uygulamayı engellemezken 2021’in başında Twitter, iOS 12 desteğini geri çekmişti. Yine de iPhone 6 kullanıcıları, Twitter’ın eski versiyonunu kullanarak uygulamaya giriş yapabiliyorlardı.

Chrome’un Yeni Versiyonunda Büyük Bir Problem Tespit Edildi: Sorunu Çözmek İçin Çalışmalar Başladı

2022 yılına girmemize çok kısa bir süre kalmışken herkesin merakla beklediği yeni olaylar giderek daha da yaklaşıyor. Sinema meraklıları yeni filmlerin vizyona girmesini, oyun tutkunları yeni oyunları ve teknoloji takipçileri de son model teknolojik cihazları dört gözle bekliyor. Ancak gelecek yıl herkesi ortak noktada buluşturacak bir gelişme de yaşanacak.

Twitter’da Altın Tikli Hesap Açmanın Fiyatı Açıklandı: Bilin ki Bu Hesapların Sahipleri Çok Zengin!

Her ne kadar ücretsiz olarak hayatımıza girselere de sosyal medya mecraları, verilerimizi kullanarak gösterdiği reklam odaklı gelir modelleri arasına “abonelik” hizmetlerini de dahil etmeye başladı. Bu işin öncüsü olan Elon Musk yönetimindeki Twitter; kısa bir süre önce Blue adındaki hizmetini Türkiye dahil tüm kullanıcıların erişimine açmıştı.