Bilim İnsanları, Zamanın Dünya’dan Çok Farklı İlerlediği Bir Gezegen Keşfetti

Gezegenimiz, Güneş etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar ve biz bu süreyi 1 yıl olarak tanımlarız. Ancak zaman kavramı; gök cisimlerinin hareketlerine, hızlarına ve konumlarına bağlı olarak değişiklikler gösteriyor.

21.02.2022 21:00:28 tarihinde yayınlandı.

Gezegenimiz, Güneş etrafındaki dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlar ve biz bu süreyi 1 yıl olarak tanımlarız. Ancak zaman kavramı; gök cisimlerinin hareketlerine, hızlarına ve konumlarına bağlı olarak değişiklikler gösteriyor.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi, Gezegen Araştırmaları Enstitüsü’nden gök bilimciler, kendi yıldızı etrafındakini dönüşünü 8 saatte tamamlayan bir gezegen keşfetti. Bilim insanları gezegene "GJ 367 b" adını verdi. 

Bilim Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre bu gezegen, Dünya’dan epey küçük ve yıldızına o kadar yakın ki, yörüngesi etrafındaki hareketini 8 saatte tamamlıyor. Yani GJ 367 b adlı bu gezegende 1 yıl, sadece 8 saat sürüyor.  Gök bilimciler, GJ 367 b'nin Dünya'nın kütlesinin sadece yarısı kadar ve 5.500 mil çapa sahip Mars'tan biraz daha büyük olduğu belirledi. Bu da şimdiye kadar keşfedilen çoğu öte gezegenden daha küçük olduğunu gösterdi.

Araştırmanın baş yazarı Kristine Lam, "Yarıçapının ve kütlesinin kesin olarak belirlenmesi, GJ 367 b'yi kayalık bir gezegen olarak sınıflandırmamızı sağladı." dedi. Merkür ile benzerliklerinin var olduğunu belirten Lam, yeni gezegenin karasal gezegenler arasına yerleştirilebileceğini ve 'ikinci bir Dünya' arayışı araştırmalarına yardımcı olacağını ifade etti.

İLGİLİ HABER Devasa Bir Kara Delik Keşfedildi: Bu Cisimler Hakkında Bildiklerimizi Değiştirebilir

Ancak her ne kadar Dünya ile benzerlikleri olsa da burada yaşam mümkün değil. Çünkü bu gezegende yüzey sıcaklığı, neredeyse demiri buharlaştırabilecek kadar yüksek. Gezegen’in yıldızı, güneşten daha küçük ve daha soğuk ama aralarındaki mesafe çok kısa olduğu için gezegenin sıcaklığı 2.700 Fahrenhayt'a (1482 Santigrat) kadar ulaşabiliyor. Gezegen üzerinde gözlemlerini sürdüren bilim insanları, gezegenin bu kadar sıcak olmasını; dış manto adı verilen katmanının tamamını kaybetmiş olabileceğiyle açıklıyor.

Gök bilimcilerin GJ 367 b adlı bu gezegeni incelemesi, gezegenlerin ve gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğu hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olabilir. Elde edilen bu bilgiler ise alternatif bir yaşam alanı yerine kendi gezegenimizin ve güneş sistemimizin gelişimine katkı sağlayabilir.


Kaynak webtekno.com

 

NASA, Netflix Benzeri Yayın Platformunu Duyurdu: Hem Ücretsiz Hem Reklamsız

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tüm uzay tutkunlarını mest edecek bir çalışmaya imza attı. Kurum tarafından yapılan resmi açıklamada, "NASA+" olarak isimlendirilen yeni bir akış platformu oluşturulduğu belirtildi. Bu platform, NASA'nın eski ve yeni olmak üzere tüm çalışmalarını yayınlayacağı bir mecra olacak. Ayrıca, NASA'nın orijinal internet sitesi de daha iyi bir deneyim sunacak şekilde güncelleniyor.

Instagram, IGTV Uygulamasının Fişini Çekti! Peki IGTV Videolarına Ne Olacak?

Instagram, 2018 yılında TikTok ve YouTube’a rakip olarak piyasaya sürdüğü IGTV platformuyla beklediği başarıyı elde edememişti. Uygulama, 2020 yılının başına kadar bir milyardan fazla olan Instagram kullanıcılarının yalnızca 7 milyonu tarafından indirilmişti. En sonunda IGTV videoları keşfet sayfasına düşürülmeye başlamış, böylelikle ayrı bir IGTV uygulamasını indirmek için de bir neden kalmamıştı.

Mahalleler Muhtarsız Kaldı: Yemeksepeti, Uygulamadaki Muhtar Özelliğini Kaldırdı

2022 yılına olaylı bir başlangıç yapan Yemeksepeti, geçtiğimiz aylarda önce hacklenmiş ardından da yeni yılda yaptığı zam oranıyla çalışanların isyanıyla gündeme gelmişti. Neyseki olaylar kısa bir süre içinde tatlıya bağlanmış ve şirket, çalışanların maaşında yapılan zam oranında değişikliğe gitmişti.