Bilgisayarınızın Özelliklerini A’dan Z’ye Görebileceğiniz DxDiag Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Açılır?

Windows işletim sistemi, kullanıcılarına dahili olarak pek çok farklı araç ve uygulama sunmaktadırlar. Bunlardan bazıları herkes tarafından bilinirken bazılarını ise pek bilen yoktur. DxDiag aracı da bunlardan bir tanesi. İlk görenler için bir üçüncü taraf uygulamaya ve hatta şüpheli bir virüse benzetilen DxDiag, aslında Windows tarafından kullanıcılarına dahili olarak sunulan sistem bilgi aracıdır.

12.03.2022 03:30:18 tarihinde yayınlandı.

Windows işletim sistemi, kullanıcılarına dahili olarak pek çok farklı araç ve uygulama sunmaktadırlar. Bunlardan bazıları herkes tarafından bilinirken bazılarını ise pek bilen yoktur. DxDiag aracı da bunlardan bir tanesi. İlk görenler için bir üçüncü taraf uygulamaya ve hatta şüpheli bir virüse benzetilen DxDiag, aslında Windows tarafından kullanıcılarına dahili olarak sunulan sistem bilgi aracıdır.

DxDiag aracını sistemdeki diğer dahili bilgi araçlarından ayıran en önemli özellik, sürücü bilgilerine kadar detaylı bir analiz sunmasıdır. Aynı zamanda karşınıza çıkan bu bilgileri yine aynı araç üzerinden hızla bir metin belgesine dönüştürerek gerekli durumlarda Windows onaylı bir bilgilendirme metni kullanabilirsiniz. Gelin DxDiag nedir, ne işe yarar, nasıl açılır gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla görelim.

DirectX Diagnostic kısaltması olarak kullanılan DxDiag, Windows işletim sisteminde dahili olarak bulunan bir sistem bilgisi ve tanı aracıdır. Tüm Windows işletim sistemi versiyonlarında bulabileceğiniz DxDiag ile bilgisayarınızın genel özelliklerini, ekran kartı özelliklerini, ses kartı özelliklerini ve diğer ek giriş donanımlarına ait özellikleri tüm detaylarıyla görerek bu bilgileri bir metin dosyası olarak alabilirsiniz.

DxDiag aracına baktığımız zaman sanki çok da önemli bir işlevi yokmuş gibi görünebilir ancak bilgisayarınızda ya da sürücülerinizde bir sorun yaşandığı zaman tüm bu detaylı bilgilere ihtiyacınız olacak. Kendi imkanlarınızla basit birkaç tanım yapmak yerine DxDiag aracından aldığınız metni bir uzmana göstererek sorunun ne olduğunun çok daha kolay anlaşılmasını sağlayabilirsiniz. 

Bu açıdan baktığımız zaman DxDiag aslında bir sistem bilgi ya da tanı aracından çok daha fazlasını yapıyor diyebiliriz. Belki uzman olmayan bir kullanıcının epey uğraşarak elde edeceği sistem ve sürücü bilgilerinin tamamına tek tıkla ulaşmanızı ve bu bilgilerin tamamını oldukça detaylı bir metin belgesi olarak elde etmenizi sağlıyor.

DxDiag aracı ile sistem bilgilerini görüntülemek ve sistem bilgilerini bir metin dosyası olarak almak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Sistem bilgilerinizin olduğu metin dosyası TXT dosya formatındadır. Not Defteri ve benzeri bir uygulama kullanarak söz konusu metin dosyasını açabilirsiniz.

DxDiag aracını açtığınız zaman karşınıza çıkan ilk ekran olan Sistem sekmesinde, genel olarak tüm sistem bilgilerini görüntülersiniz. Ekran sekmesinde, ekran kartı sürücünüze ait bilgileri görüntülersiniz. Ses sekmesinde, ses kartı sürücünüze ait bilgileri görüntülersiniz. Giriş sekmesinde, bilgisayarınıza harici olarak eklendiğiniz donanım sürücülerine ait bilgileri görüntülersiniz. 

DxDiag Windows tanı aracı ile ulaşabileceğiniz bilgiler genel olarak bu şekilde. İşletim sistemi versiyonunuza, ekran kartı ve ses kartı sürücü sayınıza ve harici donanımlarınıza göre DxDiag aracında çok daha farklı ve detaylı bilgilerle karşılaşmanız mümkün. Tüm bu bilgileri metin dosyası olarak alabilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Samsung Galaxy Z Flip5 Tek Tek Parçalarına Ayrıldı: "Katlanabilir Telefonlar Dayanıksız" Fikri Yıkılacak

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un temmuz ayında tanıttığı Galaxy Z Flip5 isimli katlanabilir ekranlı telefonu, dikkat çeken bir proje ile gündemde. YouTube'da teknolojik ürünler üzerine videolar çeken JerryRigEverything, akıllı telefonunun "içini dışına çıkardı". Böylelikle Samsung'un lansmanda üstünü defalarca çizdiği menteşe tasarımından tutun da bataryaya kadar her parça gün yüzüne çıkmış oldu.

Death Stranding, Game Passe Geliyor! "Spider-Man de mi Geliyor?" Dedirten Detay...

2020 yılında piyasaya sürülen ve o dönemlerde yoğun eleştirilere maruz kalan Death Stranding ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Microsoft tarafından yapılan açıklamalarda, pek çok oyuncunun "yürüme simülasyonu" olarak nitelendirdiği oyunun PC Game Pass abonelerine sunulacağı duyuruldu. Oyuncular bu oyuna, 23 Ağustos itibarıyla PC Game Pass üzerinden de erişebilecekler.

Google Chromea Canlı Altyazı Çeviri Geliyor: Tüm Videoları ve Müzikleri Türkçe Alt Yazı ile İzleyip Dinleyebileceksiniz

Dünyanın en popüler internet tarayıcısı Google Chrome ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Google'ın bir süredir üzerinde çalıştığı bilinen canlı altyazı çeviri özelliği, an itibarıyla kullanıcılar tarafından test edilebilir oldu. Yeni özellik, kullanıcıların Chrome deneyimlerine çağ atlatacak gibi görünüyor.

Apex Legends Mobil Bazı Ülkeler İçin Yayınlandı (Biz Hala Ön Kayıt)

Video oyun sektörünün köklü isimlerinden Electronic Arts (EA), 2019'da piyasaya sürdüğü hayatta kalma oyunu Apex Legends'ın mobil sürümünü Android ekosistemi için kullanıma sundu. Bir süredir beta sürüm kapsamında test edilen oyun, artık yalnızca bazı ülkelerdeki oyuncular tarafından sınırsız bir şekilde oynanabiliyor.