Beynin Hangi Kısmının Ağzımızdan Çıkanları Kontrol Ettiği Keşfedildi: Konuşma Rahatsızlıkları Tarihe Karışabilir

Beynimizin söylediklerimizi, duyduklarımızı ve gördüklerimizi algılaması oldukça karışık bir süreç. Yüksek sesli bir ortama girdiğinizde direkt olarak sesinizin duyulması için yüksek sesle konuşmaya başlarsınız. Bunun sebebi beynimizin, duyduklarımıza göre sesimizin anlaşılır olması için kendisini ayarlamasıdır.

16.02.2022 02:42:14 tarihinde yayınlandı.

Beynimizin söylediklerimizi, duyduklarımızı ve gördüklerimizi algılaması oldukça karışık bir süreç. Yüksek sesli bir ortama girdiğinizde direkt olarak sesinizin duyulması için yüksek sesle konuşmaya başlarsınız. Bunun sebebi beynimizin, duyduklarımıza göre sesimizin anlaşılır olması için kendisini ayarlamasıdır.

Beynimizin bu geribildirim sistemiyle ilgili yaşanan sorunlar kekemelik, otizm, Parkinson ve hatta şizofreni gibi hastalıklara yol açabilir. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, bu tip hastalıklara sebep olabilen ve beynimizin sözlerimizi doğru bir şekilde telaffuz etmemizi sağlayan kısmı belirlendi. 

New York Üniversitesi’nden sinirbilimci Adeen Flinker, araştırmalarının sonucunda beynin ‘dorsal precentral girus’ kısmının düzgün konuşabilmemizi ve duyduklarımızı daha iyi telaffuz etmemizi sağladığını belirledi. Beynin serebral korteksinin dudaklarımızdan dökülen sözcüklere yön vermekten sorumlu olduğunu daha önce bilinen bir şeydi ancak nasıl çalıştığıyla ilgili ayrıntılı bilgilere sahip değildik. Yapılan bu araştırmayla birlikte, konuşma güçlüğü çeken hastaların tedavi edilebilmesi için de büyük bir adım atılmış oldu. 

Araştırmada, 15 epilepsi hastası ameliyata alınarak beyinlerine 200 elektrot yerleştirildi. Ameliyat sırasında verilen molalarda hastalardan yüksek sesle bazı kelimeler söylenmesi ve kısa cümleler kurması istendi. Katılımcılar aynı zamanda ne söylediklerini kulaklık yardımıyla duyuyordu. Araştırmacılar, beynimizin duyduklarımıza göre sesimizin etkilendiğini ve bu şekilde sesimizi ayarladığımızı söylüyor. Bu sebeple katılımcıların duydukları sesler sırasıyla 50, 100, 200 milisaniye gecikmeli olarak verildi. Daha sonra hiç gecikme olmadan verilen seslerle katılımcıların, duydukları ses ritmine uyum sağlamasına yardımcı olundu. 

İLGİLİ HABER Elon Musk’ın ‘Beyin Çipi’ Şirketi Neuralink, Maymunlara İşkence Etmekle Suçlanıyor: Ölümcül Deneyler Yapılıyor

Konuşma güçlüğü çeken insanlarda belirli bir ritimle konuşma oldukça yaygın bir tedavi. Araştırmacılar ise bu yöntemle, beynin hangi kısmının ağzımızdan çıkacak kelimelerde daha etkili olduğunu kesin olarak belirleyebildi. Edinilen bilgilerle dili algılayamama ve konuşma güçlüğü gibi durumlarda kesin rolü olan beynin dorsal precental girusun bölgesine odaklanılırsa, hasta tedavi edilebilecek. Araştırmacılar şimdi hangi bölge üzerinde çalışmaları gerektiğini bilerek, tedaviyle ilgili çalışmalarına devam ediyor.


Kaynak webtekno.com

 

Skypetan Türk Kullanıcıları Mutlu Edecek Özellik: Yabancı Dildeki Görüşmeler Canlı Canlı Türkçeye Çevrilecek

Günümüzün en popüler iletişim platformlarından birisi olan Skype, yıllar canlı görüşmelerdeki dil bariyerini çözüme kavuşturma potansiyeli olan bir özelliği devreye sokmuştu. Platform, görüşmeleri canlı olarak çevirerek kulağınıza aktarıyordu. Fakat Skype’ın canlı çeviri özelliği, doğrudan tüm diller için yayımlanmadı.

Sony Oyunlarına Steam’de Devasa Zam Yapıldı: Bir Gecede Oyunsuz Kaldık…

28 Temmuz’u 29 Temmuz’a bağlayan Cuma gecesi Steam, oyunculara ağır bir darbe indirdi. Hepimiz bundan birkaç sene önce Sony’nin PlayStation özel oyunlarını PC’ye getireceğini öğrenince havaya uçmuştuk. God of War, Days Gone ve Spider-Man gibi oyunlar çıktıklarında gerçekten ulaşılabilir fiyat etiketlerine sahiplerdi.

Apple, Kullanıcıları Büyük Bir Dertten Kurtaracak ‘Evrensel Kontrol’ Özelliğini Ertelediğini Duyurdu

ABD merkezli teknoloji devi Apple, WWDC 2021 etkinlikleri kapsamında "Evrensel Kontrol" isimli yeni bir özellik duyurmuştu. Bu özellik, tek bir klavye ve fare ile birden çok cihazın kontrol edilmesini sağlıyor, bu sayede örneğin bir iPad ile bir MacBook arasında kolaylıkla veri aktarımı yapılabilmesini sağlıyordu. Şirket, daha önce yaptığı açıklamalarda bu özelliğim macOS 12 Monterey ile piyasaya sürüleceğini duyurmuştu.

3 Tonluk Devasa Roket Aya Çarptı: Neden Hiç Fotoğraf ve Video Yok, Çarpma Sonucunda Aya Ne Oldu?

Çok kısa bir süre önce uzayda yedi yıldır başıboş bir şekilde gezmekte olan, hangi ülkeye ait olduğu bilinmeyen bir roketin Ay’a çarpacağı bildirilmiş, tamamen kontrolsüz bir şekilde gerçekleşecek olan çarpışmanın insanlık tarihinde bir ilk olacağı ifade edilmişti. Başıboş gezen 3 tonluk devasa roket ile gezegenimizin tek doğal uydusu arasındaki beklenen çarpışma nihayet 4 Mart günü gerçekleşti.