Araştırmacılar Cevap Arıyor: TikTok Zihnimizi Okuyabilir mi?

Tiktok’un hangi içeriğin görüntüleneceğini belirleme algoritmaları hakkında çeşitli tartışmalar ortaya çıkıyor. Bu tartışmalardan biri de geçtiğimiz günlerde New York Times'ta yayınlanan TikTok Zihninizi Nasıl Okur? başlıklı haber ile gündeme geldi.

20.02.2022 16:45:12 tarihinde yayınlandı.

Tiktok’un hangi içeriğin görüntüleneceğini belirleme algoritmaları hakkında çeşitli tartışmalar ortaya çıkıyor. Bu tartışmalardan biri de geçtiğimiz günlerde New York Times'ta yayınlanan TikTok Zihninizi Nasıl Okur? başlıklı haber ile gündeme geldi.

Haberde çeşitli gerekçelerde TikTok'un videoları öne çıkarma özelliklerinin bir zihin okuma sonucunda geliştiği öne sürülüyordu. Ancak TikTok ve diğer sosyal medya uygulamaları, kullanıcılarının zihinlerinde ne olduğundan çok uygulama içinde neler yaptığına odaklanır. TikTok'ta kullanıcılar çeşitli kısa biçimli videolar yükleyebilir ve görüntüleyebilirler. Kullanıcılar video gönderip videoları tükettikçe, onlara daha fazla benzer videolar sunulur.

Bu sene Boston Üniversitesi, Binghamton Üniversitesi ve Londra Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından TikTok'un algoritmasının nasıl çalıştığı üzerine bir çalışma yapıldı. Çalışmada kısa bir videonun viral hale gelmesine sebep olan etkenleri anlamak için 400 TikTok videosu incelendi. İncelemede video sahibinin popüler olup olmadığı, video tarzı gibi bir videonun kullanıcılar tarafından beğenilmesine sebep olabilecek 10 faktör yer alıyordu. 

Çalışmanın sonucunda viral olan ve viral olmayan videolar arasında en önemli özellikler belirlendi. Bir videonun viral olmasında en önemli faktör, video yaratıcısının popülerliğiydi. İkinci en büyük büyük faktörde videonun yakın çekimleri içerip içermemesi oldu. 2019 yılında Çin'deki Guilin Elektronik Teknolojisi Üniversitesi ve Norveç'teki Oslo Üniversitesi'ndeki araştırmacılar da TikTok videolarının izlenme ve beğeni sayılarını inceleyerek popüler olan videolarında kullanıcılar tarafından "beğenilen" şeyler olduğu kanıtlamıştı. 

İLGİLİ HABER Ticari Zekânın Böylesi: Bir TikTok Fenomeninin Tokayla Başladığı Takas Serüveni Ev ile Son Buldu

Araştırmacılar sonuç olarak TikTok veya herhangi bir sosyal medya platformunda kullanıcıların ilgisini çeken videoların gösterilip gösterilmemesinin bir zihin okuması değil, bir mühendislik örneği olduğunu vurguladı. İnsanlar sosyal medyada çok fazla zaman harcasalar da aslında sosyal medyada bulunamazlar. Kullanıcıların ilgisini çeken videoların art arda gelmesinde en önemli etken izlenme ve beğeni oranlarına göre gelişen bir yazılım sisteminin var olmasıdır. Algoritma, insan zihninden bağımsız işler.


Kaynak webtekno.com

 

SD Karttan Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Yaşanan teknolojik gelişmeler, hayatın dijitalleşmesine yol açtı. Artık en kıymetli verilerimizden tutun tuttuğumuz bir not bile dijital ortamda saklanıyor. Ancak bunun bazı riskleri var. Örneğin SD kart olarak da bilinen taşınabilir hafıza kartları gibi ürünler çok çabuk bozulabiliyor. Bu da çoğu zaman önemli verilerin kaybına yol açıyor. Peki sd kart silinen dosyaları geri getirme işlemi nasıl yapılır? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım.

e-Devlete 2 Yeni Özellik Geliyor: Tüm Askerlik İşlemleri Tek Ekranda Yapılabilecek!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, resmi işlerimizi internet üzerinden yapmamızı sağlayan e-Devlet ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Oktay, aktif kullanıcı sayısı 60 milyonu aşan e-Devlet'e yeni özellikler geleceğini açıkladı. Aralarında "Askerliğim" ve "Varis-Muris" gibi özelliklerin yer aldığı yenilikler, yakın bir gelecekte vatandaşların hizmetine sunulacak.