İnternet Tarayıcıları Nasıl Çalışır?

İnternet tarayıcıları her gün defalarca kullandığımız uygulamaların başında geliyor. Adres çubuğuna bir internet sitesinin adını yazıyoruz ve istediğimiz site birkaç saniyede karşımıza çıkıyor. Bu kadar kolay çalışıyor gibi görünen internet tarayıcıları aslında oldukça karmaşık çalışma prensiplerine ve saniyeler içinde mucizeler yaratan alt sistemlere sahip ürünler.

25.03.2022 18:15:15 tarihinde yayınlandı.

İnternet tarayıcıları her gün defalarca kullandığımız uygulamaların başında geliyor. Adres çubuğuna bir internet sitesinin adını yazıyoruz ve istediğimiz site birkaç saniyede karşımıza çıkıyor. Bu kadar kolay çalışıyor gibi görünen internet tarayıcıları aslında oldukça karmaşık çalışma prensiplerine ve saniyeler içinde mucizeler yaratan alt sistemlere sahip ürünler.

Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari ve Opera dünyada en çok kullanılan ve internet trafiğinin %95’inin yoğunluğunu taşıyan internet tarayıcıları. Kullanıcı arayüzleri oldukça farklı görünse de tüm internet tarayıcıları benzer prensiplerle çalışıyorlar. Sizin için internet tarayıcıları nasıl çalışır sorusunu yanıtladık ve bilmeniz gerekenleri en basit şekilde açıkladık.

Bir internet tarayıcısı, adres çubuğuna yazılan URL (bağlantı, link) bilgisini kabul eder, URL kaynağını çağırır, kaynaktaki içerikleri işler ve kullanıcı için görüntüler. İnternet tarayıcıları için kaynak ve kullanıcı arasındaki bir köprü demek yanlış olmaz.

Buna göre internet tarayıcılarının çalışma prensibini dört temel kategoride değerlendirebiliriz: URL kaynağını kabul etmek ve çağırmak, kaynağı işlemek ve yönlendirmek, kaynağı kullanıcı için görüntülemek, kaynaktan alınan içeriği depolamak. Dört kategorinin her biri farklı alt sistemler ile birlikte çalışırlar.

İnternet tarayıcınızın adres çubuğuna yazdığınız link yani URL bilgisinin ait olduğu kaynaktaki içerik geniş bir ağ katmanının içinde bulunmaktadır. Kullanıcı, URL bilgisini yazdığı ve arama tuşuna bastığı zaman internet tarayıcısı ağ katmanı içinden HTTP / FTP protokollerini kullanarak kaynağı çağırır. 

Oluşturma altyapısı olarak isimlendirilen bir alt sistem aracılığıyla kaynaktaki içeriğe ait veriler bayt boyutunda internet tarayıcısına gelmeye başlar. İnternet tarayıcısı, kaynak internet sitesindeki bazı verileri daha sonra kullanıcının daha kolay ulaşabilmesi için önbelleğine alır. 

URL bilgisi ile ağ katmanından kaynaktaki verileri çağıran internet tarayıcıları, kullanıcı için aldığı verileri işlemeye başlar. Kaynağı işlerken kullanılan üç farklı alt sistem bulunmaktadır. Bunlar; işleme motoru, JavaScript motoru ve arkayüz sistemidir.

İşleme motoru ağ katmanından alınan kaynaktaki verileri işler ve görünür hale getirir. İşleme motoru temel olarak HTML, XML ve görsel dosyaları işliyor. Her internet tarayıcısı farklı bir işleme motoru kullanabilir. Google Chrome ve Opera Blink, Mozilla Firefox Gecko, Microsoft Edge EdgeHTML, Safari ise WebKit işleme motorunu kullanıyor.

İşleme motoru kaynaktaki kodu DOM ağacı olarak isimlendirilen görünür nesneye çevirir. DOM ağacı kaynaktaki verilerin en temel halidir. Diğer alt sistemlerin de yardımıyla bu ağaç CSS özelliklerini, renkleri, arka planı gösterir bir hale gelir. 


Kaynak webtekno.com

 

Gelecekte Yaşıyormuş Gibi Hissedeceğiniz 10 Artırılmış Gerçeklik Uygulaması

Artırılmış Gerçeklik teknolojisi uzun zamandır hayatımızda olmasına rağmen çok kullanılan bir teknoloji değil. Kullanılması halinde hayatımızı kolaylaştırabilen, kullanıcısını eğlendiren ve bilgi veren Artırılmış Gerçeklik uygulamalarının sayısı her geçen gün artıyor. Sık sık Sanal Gerçeklik (VR) ile karıştırılan Artırılmış Gerçeklik (AR) çok daha farklı bir teknoloji.

Avengers 1980li Yıllarda Çekilse Nasıl Görünürdü? Sorusunu Yapay Zekâ Yanıtladı: Ortaya Muazzam Sonuçlar Çıktı

Yapay zekâ, son zamanlarda ciddi anlamda gelişerek tüm dünyada oldukça popüler olmayı başardı. Verdiğimiz komutları görsellere dönüştürebilen DALL-E ve Midjourney gibi sistemler, herkesin ağzını açık bırakan sonuçlar ortaya çıkardı. 1900’lü yılların İstanbul’u, film ve dizi karakterlerinin çocuklukları gibi içeriklerimiz bunların en güzel örneklerinden. Şimdi ise sosyal medyada ‘digiguru’ kullanıcı adına sahip Adam Hall isimli bir kişi, yepyeni yapay zekâ projesiyle karşımıza çıktı.

Görsel Şölene Hazır Olun: 2021’in En İyi Uzay Fotoğrafları Yayınlandı

Uzay, pek çok açıdan ilgi çekici ancak söz konusu fotoğraf olduğunda daha da heyecan verici oluyor. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde gözle görmemizin mümkün olmadığı, bizden milyarlarca kilometre uzaklıktaki gök cisimlerini uzay görevlileri ya da uzaya meraklı astrofotoğrafçılar sayesinde görebiliyoruz.