İnternet Hızını Bedavaya Artırmak Mümkün: Modeme Bağlanırken 2.4 GHz’i mi Yoksa 5 GHz’i mi Seçmelisin, Farkları Ne?

Tüm dünyayla iletişim halinde olmamızı, binlerce kilometre uzaklığı bile saniyeler içinde aşabilmemizi sağlayan internet, yıllar içerisinde çok gelişti. İnternete olan bağlılığımız arttıkça, bu teknolojiye daha hızlı ulaşabilmek için yeni çalışmalar yapıldı. Bir modem aracılığıyla bağlantı kurduğumuz internet, modeminizin türüne göre sadece kablolu veya kablolu + kablosuz olarak bağlantı kurabilmenize olanak sunar.

17.04.2022 06:15:13 tarihinde yayınlandı.

Tüm dünyayla iletişim halinde olmamızı, binlerce kilometre uzaklığı bile saniyeler içinde aşabilmemizi sağlayan internet, yıllar içerisinde çok gelişti. İnternete olan bağlılığımız arttıkça, bu teknolojiye daha hızlı ulaşabilmek için yeni çalışmalar yapıldı. Bir modem aracılığıyla bağlantı kurduğumuz internet, modeminizin türüne göre sadece kablolu veya kablolu + kablosuz olarak bağlantı kurabilmenize olanak sunar.

Bugün sizlere internet bağlantınızın kablosuz tarafında yer alan modem frekanslarını tanıtacağız. 2.4 GHz ve 5 GHz olan modem frekansları, internet hızınıza tahmininizden de fazla etki edebilir. Hadi gelin şimdi bu iki frekansın ne olduğunu, bizlere neler sunduğunu yakından tanıyalım.

İnternete bağlanmak için kullandığınız modem, kablosuz bağlantıyı destekliyorsa bir frekans yaymalıdır. 2.4 GHz ve 5 GHz ise bu frekans teknolojileridir. Öncelikle modeminizin hangi teknolojiye sahip olduğunu bilmek gerekiyor. Bazı modemler 2.4 GHz, bazıları 5 GHz frekans yayarken bazılarında ise ikisi birden bulunur. Günümüzdeki modemlerin çok büyük bir kısmında iki frekans da destekleniyor. Üstelik ikisi için ayrı bağlantı oluşturup tek internet üzerinden bulunduğunuz konuma göre geçiş yapabiliyorsunuz. 

İkisinin de iyi olduğu alanlar olduğu gibi diğerine göre başarısız olduğu alanlar da vardır. Bu sebeple modeminizi kullanırken hangi frekansı kullanacağınızı bilmek gerekiyor. Bu iki modem frekansı arasındaki en önemli fark, interneti kullanacağınız alan ile internet hızınıza olan etkileridir. 

2.4 GHz; 600 Mbps'e kadar internet hızı desteklerken 5 GHz'de bu oran 1300 Mbps'dir. Bu açıdan bakıldığında 5 GHz frekansının çok daha iyi hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Bu gerçekten de doğru bir tanım. 5 GHz frekansını kullandığınızda daha yüksek hızlara ulaşabilirsiniz. Ancak bunun da çok önemli bir dezavantajı var. Özellikle araya duvarların girdiği ve modemden uzak olunduğu ortamlarda 5 GHz sınıfta kalmakta. 2.4 GHz frekansı ise frekans aralığının daha geniş olmasından dolayı duvarların içinden geçerek daha uzaklarda da sağlıklı internet almanızı sağlayabilir. 

Elbette eski teknolojinin yoğunluğu genelde hep daha fazladır. Bu sebeple 2.4 GHz; 5 GHz frekansına göre daha kalabalık bir hattır. Evinizde veya çevrenizde bulunan pek çok cihaz 2.4 GHz frekansını kullanıyor. Bu sebeple 2.4 GHz frekansının yoğun olduğunu ve internet hızında yavaşlamaya neden olabileceğini gösteriyor. 5 GHz frekansı ise hem daha boş bir hat hem dalga boyu daha kısa olduğu için internetinizin daha hızlı olmasını sağlıyor. Dalga boyunun kısalığının size kattığı internet hız artışı, uzun mesafe ve duvar gibi engeller karşısında 5 GHz'in başarısız olmasına neden oluyor. 

Bu sebeple eğer modeminizin bulunduğu oda veya yakınlarında internete bağlanıyorsanız 5 GHz frekansı size daha fazla hız katacaktır. Eğer modemden uzak kalıp arada pek çok duvar varken internete bağlanmak istiyorsanız, bu noktada 2.4 GHz frekansı sizi daha fazla memnun edecektir. 5 GHz frekansındaki gibi bir hız alamasanız da uzak mesafelerde de interneti kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu sebeple de hangi modem frekansını seçeceğiniz sizin bulunduğunuz konumla oldukça ilgili. 

Bu yazdıklarımız her ne olursa olsun teoride kalan şeyler. Bunları pratiğe dökmek için kendi evimde dual frekans destekleyen modemle aynı cihaz üzerinden 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarını karşılaştırdım. Yaptığım test videosunu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz:


Kaynak webtekno.com

 

Meta, Metaversete Cinsel Taciz Olaylarına Karşı Platformlarına Yeni Bir Özellik Ekledi

Geçtiğimiz günlerde, metaverse üzerine çalışan bir şirketin başkan yardımcılığını yapan bir kadın, Meta’nın Horizon Venues metaverse evrenine girdikten sadece birkaç dakika sonra platformda bulunan üç erkek tarafından hem sözlü hem de fiziksel tacize uğradığını açıklamıştı. Bundan öncesinde ise platformun beta sürümünde görevli başka bir kadın yine benzer bir şekilde taciz edildiğini söylemiş; daha insanlık için tam olarak ne ifade ettiğini sistemi inşa edenlerin bile kavrayamadığı metaverse’e dair güvenlik soruları iyice artmıştı. 

Marsın Minik Uydusu Deimosun Şimdiye Kadarki En Net Fotoğrafı Çekildi

Şimdiden birçok araç gönderdiğimiz, ilerleyen yıllarda insanları da göndereceğimiz Mars, Phobos ve Deimos isimli iki adet uyduya sahip. Asteroit mi yoksa Mars'tan kopan bir parça mı olduğu bilinmeyen patates şeklindeki bu iki uydu, uzun yıllardır bilim insanlarının kafasında soru işaretleri oluşturuyordu.

Kripto Para Yasasıyla İlgili Yeni Detaylar Ortaya Çıktı: Yatırımcılar Oh Be! Diyecek

Türkiye'de bir süredir konuştuğumuz meselelerin başında kripto paralara yönelik düzenleme geliyor. Şu ana dek konuyla ilgili pek çok söylenti ve açıklama yapılsa da net bir gelişme yaşanmadı. Ancak NTV'den Özgür Akbaş, düzenlemeyle ilgili bazı bilgilere ulaşmış durumda. Edinilen bilgilere göre yasa tasarısı artık hazır sayılır ve meclis gündemine taşınmak üzere. 

ChatGPTde Fotoğraflarla Sohbet Etmek Mümkün Olacak! Yeni Yapay Zekâ Dil Modeli GPT-4 Kullanıma Sunuldu

Son dönemlerin en popüler yapay zeka araçlarından ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, en gelişmiş dil modeli GPT-4'ü resmen tanıttı. ChatGPT'nin sunabildiği özelliklere boyut atlatan GPT-4, şirketin açıklamasına göre "her zamankinden daha yaratıcı ve işbirlikçi" olacak. OpenAI, GPT-4'ün zor sorunların üstesinden gelme noktasında ChatGPT'den çok daha iyi olduğunu belirtiyor.