İnsanlık Tarihinde Yeni Sayfa Açabilecek Araştırma: "Oda Sıcaklığında Süperiletkenlik Mümkün!"

İlk kez 1911’de Hollandalı fizikçi Heike Kamerlingh Onnes tarafından keşfedilen “süperiletkenlik”, bugünkü elektronik anlayışımızı baştan aşağı değiştirebilecek, bununla da sınırlı kalmayacak büyük potansiyellere sahip. Ancak bu potansiyel, süperiletkenliğin bugüne kadar bilinen doğası gereği tam olarak ortaya çıkarılamıyor.

30.07.2023 23:15:08 tarihinde yayınlandı.

İlk kez 1911’de Hollandalı fizikçi Heike Kamerlingh Onnes tarafından keşfedilen “süperiletkenlik”, bugünkü elektronik anlayışımızı baştan aşağı değiştirebilecek, bununla da sınırlı kalmayacak büyük potansiyellere sahip. Ancak bu potansiyel, süperiletkenliğin bugüne kadar bilinen doğası gereği tam olarak ortaya çıkarılamıyor.

Günümüzde uygulanmaya çalışılan tüm süperiletkenlik kabiliyeti, inanılmaz düşük sıcaklıklar ve dolayısıyla gelişmiş donanım ve maliyet gerektiriyor. Kore Üniversitesi’nden üç bilim insanı, yayımladıkları araştırmayla insanlık için büyük bir atılım olabilecek bir şey vaad etti.

Süperiletkenliği bir örnek üzerinden anlatmakta fayda var. Bu örneğimiz için bilim belgeseli Nova’nın 40. sezon 20. bölümündeki anlatımını kaynak alıyoruz:

Bir bakır kablosu düşünün. Bu kablo elektriği bir ampule iletiyor. Elektriği de normalden çok düşük düzeyde, evdeki voltajın 10’da 1’i oranında vermeye çalışalım. Ampul, neredeyse hiç ışık saçmayacak seviyede parlayacaktır.

Ancak aynı devreyi içinde hiçbir şey değiştirmeden, voltajı bile artırmadan yüzlerce santigrat derece soğuğa koyarsanız ampul birden parıl parıl parlamaya başlayacaktır.

Bu durumun baş göstermesinin nedeni direnç. Elektronlar, bakır kablo içinde sürekli bir yerlere çarpıyor, ısı üretiyor. Kablo içinde elektrik akımı sırasında oluşan bu durumu da hepimiz biliyoruz: “Direnç”.

Fakat aynı kabloyu ekstrem soğukluklara maruz bıraktığınızda kablo içindeki direnç yok oluyor, elektronlar yoluna dümdüz devam ediyor, hiçbir yere çarpmıyor. Dolayısıyla hiçbir elektron hedefine ulaşamamazlık gibi bir durum yaşatmıyor, tüm elektrik gücü hedefe aynı oranda ulaşıyor.

Bir iletkenin süperiletken olması için gereken soğukluk, maddesine bağlı olarak değişebiliyor. Süperiletkenlik kazanması için gereken maksimum sıcaklık ise “kritik sıcaklık” olarak adlandırılıyor.

Fakat hiçbiri oda sıcaklığında bu yeteneğe sahip olamıyor. Oda sıcaklığını geçin, gereken sıcaklıklar 0’a bile yakın değil.

Sukbae Lee, Ji-Hoon Kim ve Young-Wan Kwon, insanlık tarihinde kritik bir adım atmış olabilir. Zira kendilerinin henüz hakem denetiminden geçmeyen araştırmalarına göre üçlü, süperiletkenliği ortam basıncında, eksi santigratlar da değil, 127 santigrat derece sıcaklığın altında mümkün kılabildiklerini öne sürdü.


Kaynak webtekno.com

 

Yıllardır Beklenen Sims 5 Nihayet Tanıtıldı: İşte Yeni Oyundan İlk Görüntüler

Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Sims’in yeni oyunu hakkında bazı bilgiler ortaya çıkmıştı. Oyunun çevrimiçi unsurlara sahip olacağı ve çok daha gerçekçi bir “yaşam simülasyonu” olacağını işaret eden bu detaylar pek çok Sims severi heyecanlandırmıştı. Hatta oyunun PS5 ve Xbox Series X ve S’e de geleceği iddia edilmişti.

Kılıçdaroğlu, Dünyanın En Büyük Uzay Şirketlerinden Biriyle Anlaştığını Duyurdu: Eski Atatürk Havalimanı, Uzay Merkezi Olacak

14 Mayıs tarihinde Türkiye seçimlere gidecek ve yeni Cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanacak. Seçim yaklaşırken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), vaatlerini açıklamaya başladı. Şimdi de Kılıçdaroğlu, 2019 yılında sivil uçuşlara, 2022 yılında ise kargo uçuşlarına kapatılan Atatürk Havalimanı hakkında bir müjde paylaştı. 

WhatsApp Verilerini Android’den iPhone’a Aktarma Nasıl Yapılır?

iOS mu Android mi sorusu muhtemelen bu iki işletim sistemi var olduğu sürece tartışılacak bir konudur. Bu soruya kendiniz bir yanıt vererek yeni bir iPhone almış ve eski Android telefonunuza veda ediyorsanız muhtemelen aklınızdaki en büyük soru işareti WhatsApp verilerini Android’den iPhone’a aktarma nasıl yapılır olacaktır. Çünkü WhatsApp tüm cihazlarda kullandığımız ve artık vazgeçilmezimiz olan bir anlık mesajlaşma uygulaması.

Çıkar Çıkmaz Satış Rekorları Kıran Hogwarts Legacy, Popülaritesini Hızla Kaybediyor: Oyuncu Sayısı Bir Ayda 9 Kat Düştü!

Son zamanların en çok beklenen oyunlarından biri olan Hogwarts Legacy, ertelemelerin ardından nihayet şubat ayında çıkış yaptı. Avalanche Software tarafından geliştirilen yapım, oyuncuları Hogwarts Cadıcılık ve Büyücülük Okulu’na öğrenci olarak götüren Harry Potter evrenini hayallerindeki gibi yaşamalarını sağlıyordu.