İlk Keşfedildiğinde Kalp Gibi Attığı İçin Uzaylı Sinyali Zannedilen Nötron Yıldızı: Pulsar

İçinde yaşamakta olduğumuz bu devamlı genişleyen evrenin her köşesinde süregelen ilginç olaylar yaşanıyor. Yıldızlar oluşuyor, yıldızlar ölüyor, cisimler birleşiyor ve bazen de yeni cisimler oluşuyor. Evet oluşuyor çünkü bazı cisimler yok olurken aslında ortaya başka bir sistem çıkarıyor. İşte pulsar bu sistemlerden bir tanesi. Pulsar elbette yoktan var olmuyor, önce dev kütleli bir yıldızın ölmesi gerekiyor.

31.12.2022 21:45:12 tarihinde yayınlandı.

İçinde yaşamakta olduğumuz bu devamlı genişleyen evrenin her köşesinde süregelen ilginç olaylar yaşanıyor. Yıldızlar oluşuyor, yıldızlar ölüyor, cisimler birleşiyor ve bazen de yeni cisimler oluşuyor. Evet oluşuyor çünkü bazı cisimler yok olurken aslında ortaya başka bir sistem çıkarıyor. İşte pulsar bu sistemlerden bir tanesi. Pulsar elbette yoktan var olmuyor, önce dev kütleli bir yıldızın ölmesi gerekiyor.

Bir tür nötron yıldızı olan pulsarı bu kadar ilginç yapan ise bize mesaj gönderiyor olması. Yüksek dönüş hızları sırasında etraflarına radyo dalgaları, ses ve hatta ışık saçıyorlar. Daha da ilginci bu saçılımı dönüşleri sırasında belirli periyotlarda yaptıkları için tıpkı bir insan kalbi gibi nabız atışına benzetiliyorlar. Gelin uzayın ilginç cisimlerinden pulsar ne demek, nasıl oluşur yakından bakalım ve keşif hikayesini görelim.

Türkçede atarca olarak adlandırılan pulsar, Latince kökenli İngilizce kalbin atması, kalp gibi atan anlamına gelen pulsate kelimesinden türetilmiştir. Bir tür nötron yıldızı olan pulsarların bu adı almalarının nedeni, içinde bulundukları sistemin kalbi konumunda olmaları ve tıpkı bir insan kalbi gibi belirli periyotlarda radyo dalgaları, kızılötesi ışın, morötesi ışın ve ışık yaymalarıdır.

Bir yıldızın yaşanan süpernova patlaması ile parçalanması sonucu içine doğru çökmesi ile birlikte nötron yıldızı yani pulsar oluşur. Bunların kütlesi yoğun, çapı küçük, manyetik alanı ise yüksektir. Bunlar periyodik ışınımlar yapan kaynaklar gibidirler. Bu benzerlik nedeniyle deniz feneri etkisine benzetilirler. Her pulsar Dünya’dan görünecek türde bir nötron yıldızı değildir.

Her nötron yıldızı pulsar değildir ama her pulsar bir nötron yıldızıdır diyebiliriz. Pulsarlar için nötron yıldızlarının bir alt kümesi demek mümkün. Evrende sayısız yıldız var. Her yıldızda yaşanan süpernova patlaması ile parçalanma sonucunda pulsar oluşmaz. Çünkü pulsarlar yoğun kütleli sistemlerdir.

Örneğin Dünyamıza hayat veren Güneş de bir yıldızdır ve bir gün patlayıp parçalanacak ve kendi içine çökecektir ama bunun sonucunda pulsar oluşmayacaktır. Çünkü Güneş o kadar da büyük değil. Patlama sonucunda pulsar oluşması için bir yıldızın Güneşimizden en az 8 kat büyük olması gerekiyor. Güneş gibi yıldızlar çökerse en fazla beyaz cüceye dönüşür. Güneş’in 8 kat büyüğü pulsar oluştururken 25 kat büyüğünün süpernova patlaması ile çökmesi sonucu kara delik oluşabilir. Yani çöken yıldızın kütlesi arttıkça sonuç daha da güçlü oluyor.

Bugüne kadar öğrendiğimiz klasik uzay bilgilerine baktığımız zaman bir uzay cisminin nabız gibi atıyor olması biraz şaşırtıcı gelebilir çünkü kalbimiz normal şartlar altında dakikada en fazla 100 kez atar. Bildiğimiz kadarıyla yıldızlar bu kadar hızlı dönmez değil mi? Hem de nasıl döner. 

Keşfedilen pulsarlardan bir tanesi dakikada değil, saniyede tam bin devri yapıyor. Yani bir saniye içerisinde kendi etrafında tam bin kez dönüyor. Tilkicik takımyıldızının ortasında bulunan ve ilk keşfedilen pulsarlardan olan bir cisim her 1.3 saniyede radyo dalgaları gönderiyordu. 

Pulsarların dönüş hızı elbette sahip oldukları hıza göre değişiyor. Örnek vermek gerekirse 20 km çapındaki ortalama bir pulsarın dönüş hızı saniye 62.800, dakikada 3.768.000, saatte 226.000.000 kilometre olabilir. Yoğunluğu ise ağırlık üzerinden anlayabiliyoruz. Örneğin bir pulsardan çay kaşığı kadar madde alın. Bu kadarcık maddenin ağırlığı Dünya’da 100 milyon tondan fazladır. Evet, milyon.

Bilim insanları pulsarı üç temel gruba ayırıyor; yörüngesel pulsarlar, x ışını pulsarları ve magnetarlar. Yörüngesel pulsarlar kendi etrafında dönerken zaman içinde enerjisini kaybedip ölüyor. Magnetarların ışınımları çok güçlü manyetik alanlarından gelir ve manyetik alan azalınca da ölürler.


Kaynak webtekno.com

 

Oynamaya Yeni Başlayanların Uygulayabileceği 5 Hello Neighbor Taktiği

Düşünerek hareket etmeden oynandığında sonucu direkt ölüm olduğu için Hello Neighbor nispeten zor bir oyun. Tabii ki her oyunda olduğu gibi belli bir alışma sürecinden sonra işler biraz daha kolaylaşıyor ve adımlarınızı daha akıllıca ve daha dikkatli bir şekilde atmaya başlıyorsunuz. Fakat bu süreç gerçekleşene kadar bol bol ölecek ve hatalarınızdan ders çıkaracaksınız.

Samsung Galaxy Z Flip 4ün Fotoğrafları Sızdırıldı (Bu Bildiğin Z Flip 3,5)

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un önümüzdeki aylarda katlanabilir ekranlı yeni telefonu Galaxy Z Flip 4'ü tanıtması bekleniyor. Bugüne kadar açığa çıkan bilgiler, bu akıllı telefonun teknik anlamda Galaxy Z Flip 3'ten daha gelişmiş özelliklerle karşımızda olacağını gözler önüne sermişti. Şimdiyse Galaxy Z Flip 4 ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bu telefonun üretim aşamasındaki prototipinin görüntüleri ortaya çıktı.

Threadse Twitterdaki Gibi Görüntüleme Sınırı Geleceği Açıklandı: Elon Musk Dalga Geçti!

Bir süredir gündemden düşmeyen sosyal medya platformu Threads, tartışmalara yol açacak bir gelişme ile karşımızda. Instagram CEO'su Adam Mosseri, platformda son günlerde spam gönderilerin çoğalmaya başladıklarını tespit ettiklerini söyledi. Threads'in buna ürettiği çözüm, tıpkı Twitter'ınki gibi oldu. Threads kullanıcıları, günlük görüntüleme sınırları ile karşı karşıya.