İlk Defa Makine Öğrenme Kullanılarak Bir Antibiyotik Geliştirildi

Makine öğrenme artık birçok alanda kullanılmaya başlandı. Şimdiden MIT’den bilim insanları, antibiyotik geliştirecek bir makine öğrenme algoritması geliştirdiler. Makine öğrenme algoritması ile oluşturulan antibiyotik, Dünya Sağlık Örgütü’nün 'kritik' listesinde bulunan iki bakteriye karşı çözüm oldu. 

23.02.2022 15:15:23 tarihinde yayınlandı.

Makine öğrenme artık birçok alanda kullanılmaya başlandı. Şimdiden MIT’den bilim insanları, antibiyotik geliştirecek bir makine öğrenme algoritması geliştirdiler. Makine öğrenme algoritması ile oluşturulan antibiyotik, Dünya Sağlık Örgütü’nün 'kritik' listesinde bulunan iki bakteriye karşı çözüm oldu. 

MIT’den bilim insanları, yeni bir antibiyotik geliştirilmesiyle bakterileri öldüren molekül türlerini tanımlamak için bir derin öğrenme algoritması geliştirdiler. Algoritmanın geliştirilmesi için yaklaşık 2.500 ilacın ve doğal bileşiğin atomik, moleküler özellikleri ve maddenin E coli bakterinin büyümesini ne kadar durdurduğunun verisi elde edildi. 

Derin öğrenme algoritması, iyi antibiyotikler için hangi moleküllerin özelliklerinin gerektiğini öğrendikten sonra bilim insanları, hastaların tedavisinde kullanılan 6.000’den fazla bileşiğin verilerinin bulunduğu bir kütüphane üzerinde çalışmaya başladılar. Algoritma, mevcut antibiyotiklerin yerine yeni bileşiklere odaklandı. Bu şekilde bakterilerin henüz direnç göstermediği başka bir ilacın ortaya çıkmasını sağlandı.

Çalışmanın baş yazarı Jonathan Stokes, algoritmanın antibiyotik oluşturmak için gerekli olan bileşikleri değerlendirmesinin saatler sürdüğünü söyledi. Makine öğrenme algoritması tarafından geliştirilen yeni antibiyotiğe 2001: A Space Odyssey filmindeki bir karakterden yola çıkılarak “halicin” adı verildi.

Hastalardan toplanan bakteriler üzerinde yapılan testler, halicin adı verilen antibiyotiğin etkilerini gösterdi. Halici, tüberküloza neden olan Mycobacterium tuberculosis’i ve Enterobacteriaceae‘i öldürmeyi başardı. Ayrıca fareler üzerinde yapılan testlerde birçok ilaca karşı bağışıklık geliştirmiş Acinetobacter baumannii enfeksiyonları temizlenebildi. 

İLGİLİ HABER Yapay Zeka, Dünya’ya Çarpabilecek 11 Asteroit Tespit Etti

Araştırmacılar, 1.5 milyar bileşiğin özelliklerinin bulunduğu bir veritabanı üzerinde çalışmaya başladılar. Algoritma bu bileşiklerden sadece 107 milyon tanesi üzerinde çalışma yaptı. Algoritma, 107 milyon veri üzerinde 3 gün çalışma yaptıktan sonra 23 potansiyel antibiyotiğin kısa bir listesini verdi. Bu antibiyotiklerden ikisi gerçekten çok güçlü bir etkiye sahipti. 

MIT’deki araştırmacılardan olan Regine Barzilay, geliştirilecek yeni antibiyotiklerde daha spesifik bakterilere dönük bir çalışma planladıklarını açıkladı. Bu sayede antibiyotikler, bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerde dahil olmak üzere bütün bakterileri öldürmek yerine sadece belli bir tür bakteri üzerinde etkili olabilecekler. 


Kaynak webtekno.com

 

Bundledan 2021nin İz Bırakan Olayları İçin Özel NFT Koleksiyonu [Siz de Alabilirsiniz]

Türkiye'nin en popüler haber uygulamalarından bir tanesi olan ve geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Bilişim Ödülleri 2021 kapsamında da "Yılın Bağımsız Haber Uygulaması" olarak seçilen Bundle, 2021'in sonu için herkesi etkileyecek bir etkinlik başlattı. Bu etkinlik kapsamında tüm kullanıcıların ulaşabilecekleri çok özel bir NFT koleksiyonu oluşturdu. Dileyen herkes, Bundle'ın sunduğu NFT'lere ulaşabiliyor.

‘Kripto Para’ Savaşında Dev Çatışma: Dünyanın En Büyük Bankası, Milyar Dolarlık Kripto Para Borsasının Kurucusunun Hesaplarını Kapattı

Geleneksel finans sistemi ile merkeziyetsiz finans sisteminin (DeFi) önde gelen isimleri arasında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Dünyanın en büyük bankalarından JP Morgan, dünyanın en büyük merkeziyetsiz borsalarından olan Uniswap'ın kurucusu Hayden Adams'ın banka hesaplarını kapattı. Adams, konuyla ilgili çok sert açıklamalarda bulundu.