Yıldız Kaydı Sanıp Dilek Tutarken İzlediğimiz Gök Taşı Aslında Nedir?

Uzay, sonsuz karanlık bir boşluk. Bu boşlukta var olan sayısız gök cismi var. Bu gök cisimleri kimbilir ne zaman yaşadıkları çarpışmalar nedeniyle dağılıyor ve etrafa daha küçük parçalar saçıyorlar. Bu parçalardan bazıları Güneş yörüngesine oturup dönmeye başlıyor ve vakti geldiği zaman bazıları oradan koparak Dünyamıza geliyor. İşte bu parçalardan Dünya atmosferine giren ve bazen yeryüzüne düşenlere meteor yani gök taşı diyoruz.

29.08.2022 09:45:14 tarihinde yayınlandı.

Uzay, sonsuz karanlık bir boşluk. Bu boşlukta var olan sayısız gök cismi var. Bu gök cisimleri kimbilir ne zaman yaşadıkları çarpışmalar nedeniyle dağılıyor ve etrafa daha küçük parçalar saçıyorlar. Bu parçalardan bazıları Güneş yörüngesine oturup dönmeye başlıyor ve vakti geldiği zaman bazıları oradan koparak Dünyamıza geliyor. İşte bu parçalardan Dünya atmosferine giren ve bazen yeryüzüne düşenlere meteor yani gök taşı diyoruz.

Yeryüzünde yaşayan insanlar olarak farkında değiliz ancak Dünyamıza devamlı gök taşları geliyor. Gezegenin atmosferi sayesinde bunların büyük bir bölümü yanarak yok olup gidiyor. Bazıları ise yeryüzüne düşebiliyor. Yeryüzüne düşmeseler bile bunları çıplak gözle görebiliyoruz çünkü yanarken epey parlak bir ışık yayıyorlar. Gelin gök taşı nedir yakından bakalım ve gök taşları hakkındaki ilginç bilgileri görelim.

Türkçede gök taşı olarak adlandırsak da bu cisimlerin İngilizce adı meteordur. Meteor kelimesi Yunanca kökenlidir ve yukarıdaki şey anlamına gelmektedir. Temel tanımıyla gök taşı, Dünya atmosferine giren uzay kayaları ve meteroidlerdir. Pek çok gök olayı gibi gök taşlarının Dünya atmosferine girmesi de çıplak gözle izlenebilir.

Gök taşı olayları çoğu zaman yeryüzünden 50 - 80 kilometre yükseklikte meydana gelir. En hızlı gök taşlarının saniyede 71 kilometre hıza ulaştığı görülmüştür. Her gün Dünyamıza 50 metrik ton gök taşı düşüyor ancak çoğu çakıl taşı kadar. Bunun nedeni atmosferdir. Gök taşlarının büyük bir bölümü Dünya atmosferine girdikleri anda yanmaya ve yok olmaya başlıyor.

Dünya atmosferine giren gök taşlarının büyük bir bölümü yanarak yok olsa bile bazıları bu süreci küçülerek atlatıyor ve yeryüzüne inmeyi başarıyor. Ancak yaşadıkları yanma o kadar yoğun ki ne kadar büyük olurlarsa olsunlar çoğu zaman yeryüzüne oldukça küçük bir parçaları düşüyor. Bu nedenle yolda yürürken bir gök taşı bulmanız gerçekten mümkün ama her ilginç taş, gök taşı olmayabilir.

Aslında çoğu zaman yaşanan gök taşı düşmesi olayı meteor yağmur olarak adlandırılır. Çünkü bir şekilde başka bir gök cisminden kopup Dünyamıza doğru gelen cisimler, birden çok parça halinde bulunurlar ve bu şekilde atmosfere girerler. Birden çok gök taşının art arda Dünya atmosferine girerek oluşturduğu olay meteor yağmuru olarak adlandırılır. Elbette izlemesinin ne kadar zevkli olduğunu hepimiz biliyoruz. 

Gök taşları, bir gök cisminden kopup Dünya atmosferine giren parçalardır. Yani bir enkaz kalıntısıdır. Bu enkaz bir kuyruklu yıldızdan, asteroiten, meteroidden ya da kimbilir ne zaman bir gezegenden koparak oluşmuş olabilir. Bunlar tek bir büyük kütle halinde olarak da bir gök taşına dönüşebilir, uzay boşluğunda yaşadıkları çarpışma ve benzeri olaylar neticesinde dağılarak pek çok farklı ve küçük parça şeklinde de gök taşına dönüşebilir. 

Popüler bilim yazılarında ya da haberlerde Dünya’ya çarpan, Dünya atmosferine giren ve hatta Dünyamızın yakınından geçen gök cisimlerine bile göktaşı denmektedir. Ancak işin terminolojik kısmına geldiğimiz zaman bunların hepsi gök taşı değildir. NASA, yalnızca Dünya atmosferinden geçip de yeryüzüne ulaşabilen gök cisimlerine meteor yani gök taşı diyor. Diğer durumlar cismin yapısına ve olaya göre özel olarak adlandırılıyor. 

Meteor yağmurları genel olarak bir saat içinde yaşanır ve birkaç farklı gök taşı görülür. Buna neden olan cisimler, çoğu zaman kuyruklu yıldızlardan kopan enkaz kalıntılarıdır. Bu nedenle meteor yağmurlarının isimleri, koptukları kuyruklu yıldızın bulunduğu takımyıldızından gelir. Leonid meteor yağmuru, Leo takımyıldızının Comet Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızından gelmektedir. Perseidler, Orionidler ve Geminidler gibi daha pek çok meteor yağmuru, her yıl düzenli olarak yaşanmaktadır. Leonid meteor yağmuru, her yıl Kasım ayında gerçekleşmektedir.


Kaynak webtekno.com

 

iPhone 15 Pro Max Parçalarına Ayrıldı

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın 12 Eylül'de gerçekleştirdiği Wonderlust etkinliğinde tanışma imkânı yakaladığımız iPhone 15 serisi, yavaş yavaş tüketicilere ulaşmaya başladı. Hâl böyle olunca teknoloji odaklı içerik üretenler, cihazlarla ilgili çeşitli testler yaparak sınırlarını zorluyorlar. Bu bağlamda; sizlerle paylaştığımız haberlerimizde iPhone 15 serisinin detaylı kamera inceleme videosundan ve iPhone 15 Pro Max'e yapılan sağlamlık testlerini zaten aktardık.

"Keşke Gerçek Olsa" Dedirten Mac Studio Esintili iPhone Studio Konsepti

İtalyan tasarımcı Antonio De Rosa, ABD merkezli teknoloji devi Apple ile ilgili dikkat çeken bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmasında birkaç ay önce tanışma imkanı yakaladığımız Mac Studio ile iPhone'u birleştiren tasarımcı, ortaya ilginç bir telefon tasarımı çıkardı. Antonio De Rosa, tasarladığı akıllı telefona "iPhone Studio" ismini verdi.

Samsungdan Beklediğimizi Motorola Yaptı: Tasarımıyla Hayran Bırakan Katlanabilir Telefon Razr Plus Duyuruldu

Geçmişte cep telefonu dünyasının bir numaralı isimleri arasında yer alan Motorola, şimdilerde eski popülaritesini yitirmiş olsa da bu alandaki çalışmaları devam ediyor. Şirket son olarak Samsung Galaxy Z Flip4 rakibi katlanabilir ekranlı telefonu "Razr Plus" (Avrupa'da Razr 40 Ultra olarak da anılacak) ile Razr'ı (Avrupa'da Razr 40 olarak da anılacak) duyurdu. Dikkat çeken özelliklere sahip olan telefonlar, satıldığı ülkelerde ilgi görmeyi başaracak gibi görünüyor. Peki Motorola Razr Plus ile Razr tüketiciye neler sunacak?

Mount & Blade II: Bannerlordun Türkiye Fiyatına Zam Geleceği Açıklandı (Zamsız Satın Almak İçin Acele Etmelisiniz)

Mart 2020'de piyasaya sürülen ve hala erken erişim aşamasında olan Mount & Blade II: Bannerlord isimli yerli strateji oyunu ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Oyunun ardındaki ekip olan TaleWorlds, oyunun fiyatının 6 ülkede zamlanacağını açıkladı. Bu ülkeler; başta Türkiye olmak üzere Arjantin, Brezilya, Kazakistan, Polonya ve Tayland'dı. Peki TaleWorlds, neden böyle bir karar aldı?