Yeni Yapay Zekâlar, İnsanların Seslerinden Koronavirüs Tanısı Koyabiliyor

Koronavirüs, son aylarda en sık duyduğumuz sözcüklerin başında geliyor. Pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Pek çok kişi bu salgının durdurulması, bir tedavi bulunması için çalışıyor.

23.02.2022 02:00:33 tarihinde yayınlandı.

Koronavirüs, son aylarda en sık duyduğumuz sözcüklerin başında geliyor. Pandemi haline gelen hastalık neredeyse bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Pek çok kişi bu salgının durdurulması, bir tedavi bulunması için çalışıyor.

Koronavirüs hakkında bilmediğimiz çok fazla şey var. Bunun yanı sıra virüs hakkında bildiklerimizi kullanarak tahminler yürütmeye ve ilerlemeye çalışıyoruz. Bu esnada bazı yapay zekâ kuruluşları da hastalığın teşhisini kolaylaştırmaya uğraşıyor.

Şu anda birden fazla organizasyon, konuşmaları dinleyerek COVID-19 teşhisi yapabilecek yapay zekâlar üzerinde çalışıyor. Bu ekiplerden ilki, Harvard ve MIT bünyesindeki bilim insanlarından oluşuyor. Ekibin amacı ise sadece hastalığı taşıyan kişilerin seslerinde belirgin olan işaretleri tanımlayabilmek, böylece teşhis koymayı kolaylaştırabilmek.

Bir diğer girişim de Voca.ai’nin çalışması. Bu organizasyon da diğeriyle benzer bir amaç güdüyor. Bu nedenle de hasta ve sağlıklı kişilerden, gönüllülük esasına dayalı olarak konuşma ve ses örnekleri topluyor. 

İLGİLİ HABER Harvard Üniversitesi’nden Koronavirüs İçin İkinci Dalga Uyarısı

Benzer bir çalışmada da Carnegie Mellon Üniversitesi’ne bağlı olan CyLab’da gerçekleştiriliyor. Bu ekibin geliştirdiği yapay zekâ, ses kayıtlarını kullanarak kişilerin COVID-19 için test edilip edilmediğini de tespit edebiliyor. Laboratuvar yaptıkları testlerin geçerli bir tıbbi niteliği olmadığını belirtse de organizasyondan çevrimiçi testlerini kaldırması isteniyor. 

CyLab ekibi, üniversitenin çevrimiçi testleri neden kaldırmalarını istediğini anladıklarını ifade etse de bu sürecin, hastalık hakkında bilgi toplamak için çok önemli fırsatlar sunduğunu belirtiyor. Hastalığı tanımamız için daha fazla bilgi toplamamız gerekiyor.

İLGİLİ HABER 4 Maddede Koronavirüsün Dünyayı Krize Sürüklemesinin Nedeni

MIT ve Harvard’da profesör olarak görev yapan Satrajit Ghosh da daha önce yaptığı açıklamada daha fazla veriye sahip olmanın öneminin altını çizmişti. Ghosh’a göre farklı semptomları ve virüsten etkilenen kişilerin yaşadığı değişimleri anlamak için daha çok veri toplanması gerekiyor. 

Bu çalışmalar şu anda başlangıç aşamalarında ancak her şey yolunda giderse bilim insanları oldukça büyük bir başarı yakalayabilir. 


Kaynak webtekno.com

 

Samsung, İlk Çerçevesiz iPhoneun Nasıl Görüneceğini Açıkladı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un ekran panellerinden sorumlu birimi Samsung Display, geçtiğimiz saatlerde bir etkinlik gerçekleştirdi. Şirket, bu etkinlik kapsamında en yeni ekran panelleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Etkinlikten sızdırılan bir görüntü, Samsung ile Samsung Display'in en büyük müşterilerinden bir tanesi olan Apple'ın gelecek yıllarda piyasaya süreceği akıllı telefonların, nasıl bir ekrana sahip olacağını ortaya koyuyor.

Orta Segmentin Kralı Olmaya Aday vivo v27 Pro Serisi Duyuruldu

Barselona'da gerçekleştirilmekte olan Mobil Dünya Kongresi (MWC 2023) kapsamında sahne alan Çinli teknoloji şirketi vivo, yeni akıllı telefonları V27 ile V27 Pro'yu duyurdu. Dikkat çeken özellikler sunan akıllı telefonlardan V27, dünyanın ilk MediaTek Dimensity 7200 işlemcili telefonu olarak lanse edildi.

Google Lense Aynı Anda Hem Görsel Hem Metin Aratmayı Sağlayacak Bir Özellik Geldi: Peki Nasıl Kullanılır?

Teknolojinin hızla gelişimi nedeniyle dev şirketler kullanıcılarının deneyimlerini iyileştirmek ve kolaylaştırmak için yeni özellikleri kullanıma sunuyor. ABD merkezli Google da bu şirketler arasında yer alıyor. Dev şirket, geçtiğimiz yılın eylül ayında düzenlenen bir etkinliğinde yapay zekâ destekli görüntü tanıma hizmeti Lens’e yeni bir özellik getireceğini duyurmuştu.