Yatırım Yapmaya Korkanlara: Güvenli Kripto Para Borsası Nasıl Seçilir?

Özellikle yönetim bilişimi üzerine olan bölümlerde, mühendislik çıkışlı öğrencilere bile öğretilen temel kavramlardan biri değişim yönetimidir. Değişim yönetiminden bahsederken özellikle üzerinde durulan konulardan biri de doğru bilgiye erişim ve bu bilginin doğru iletilmesidir. 

21.02.2022 21:45:18 tarihinde yayınlandı.

Özellikle yönetim bilişimi üzerine olan bölümlerde, mühendislik çıkışlı öğrencilere bile öğretilen temel kavramlardan biri değişim yönetimidir. Değişim yönetiminden bahsederken özellikle üzerinde durulan konulardan biri de doğru bilgiye erişim ve bu bilginin doğru iletilmesidir. 

Bu konuları çalışmak pek çok kişi için angarya gibi gözükse de aslında üniversitelerde yapılmaya çalışılan şey, öğrenciye teorik bilgiyi pratik beceriye dönüştürmelerini sağlayacak şekilde yol göstermektir. Yani uzun uzun bilginin doğru değerlendirilmesini anlatıyoruz ki insanlar paralarını lise terk kişilerin ya da iddaa bayii işleten insanların açtığı güvenilmez borsalarda kaybetmesin, sorunlar yaşamasın.

Cevap hayır ama bu cevabı kripto paraları kötülemek için kullanmadan önce yazının sonuna kadar bekleyin. Dünya üzerindeki hiçbir ekonomik sistem güvenli değildir. Örneğin bazı mevduat fonlarında (halk arasında "faize yatırmak diye de geçer") bankaların karşılık oranı %3 idi. Yani bankalar, kasalarındaki 3 liraya karşı 100 liraları varmış gibi işlem yapabilir demek bu. Haliyle herkes aynı anda 3 lirasını çekmeye kalkarsa 33 kişiden 32'si mağdur olacaktır, devlet zaman içerisinde bu zararı karşılasa bile. Haliyle hiçbir sistem tamamen güvenli değil.

Kaldı ki ülkemizde kripto para temel olarak ağızdan ağıza yayılır. İnsanların birbirlerine olan güvenlerini, başka bir şeye güvenmek için kullanma eğilimleri vardır. Yani gidip "Bizim İbo da oradan oynuyor" diye bir borsaya giren çoktur. Buradaki İbo'nun becerisi bilgisi sorgulanmaz. Reklamlardaki ünlüler ve siyasiler de teknik olarak benzer bir mantıkla, onlara olan güveninizden sitelere kullanıcı çekilmesi için kullanılır. 

Bizim ise bakmamız gereken şeyler aslında bunlardan hiçbiri değil. Nasıl ki bir kuruyemişçi yana "Nohut Bank" diye tabela asmış olsa bile gidip "Abi benim 37bin dolar param var, sende mevduat hesabına yatırayım" demiyorsak, benzer bir mantığı kripto paralar için de gütmemiz gerekiyor. Zira kripto para yatırımı yapmak bahis yapmak değildir, ekonomik bir harekettir.

Güvenli kripto para borsası seçecekseniz bakmanız gereken detayların sayısı aslında oldukça fazla, biz bu yazıda en temel noktalara bakacağız. Ayrıca bu detaylara bakmanın da sizi %100 koruyamayacağını belirtelim. Yine de riskleri azaltmak için faydalı olacaktır.

Bir kripto cüzdanını kırmak neredeyse imkansızdır. O yüzden de kötü niyetli kişiler borsaları sıklıkla hedef alır. Bu konuda çekinceleri de bildiği için kendine güvenen çoğu kripto borsası, kullandığı güvenlik önlemlerini ve güvenlik lisanslarını da sitesinde sergiler. 

Bir kripto borsasında şu aşağıdakiler yoksa oradan kaçın, bir daha orayı öven olursa da ciddiye almayın:

Bir diğer önemli konu da şeffaflık. Tamam, firmanın bütün çalışanları sitede yukarıdan aşağı listelensin demiyoruz ancak bir borsaya girecekseniz kurucusunun, CEO'sunun falan kim olduğunu görebilmelisiniz. Ne olduğu belirsiz borsalara girmeyin, projelere bakın. 

Çoğu borsa kendi soğuk cüzdan bilgilerini yayınlar. Thodex vurgunundan sonra insanlar, kaç paralık bir operasyon gerçekleştirildiğini anlamak için Twitter'da teker teker cüzdan bilgisi karşılaştırmaya başlamıştı. Güvenilir borsalar soğuk cüzdan bilgisini de paylaşır.


Kaynak webtekno.com

 

Telefonlar Bitti, Bilgisayarlar Başladı: Samsungdan Katlanabilir Ekranlı Laptoplar Geleceği Öne Sürüldü

Bağımsız pazar araştırma şirketi Omdia, Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un ekran paneli üreten şirketi Samsung Display ile ilgili dikkat çeken bir rapor yayınladı. Bu raporda, şirketin gelecek yıl 8.5 milyon adet OLED dizüstü bilgisayar ekranı üretmek istediği belirtiliyordu. Üstelik bunların ciddi bir bölümü, katlanabilir ekranlı dizüstü bilgisayarlar için üretilecek.

Opel Mokka-e, Türkiyede Satışa Sunuldu: İşte 150 Km/s Hızı Geçemeyen Aracın Türkiye Fiyatı...

PSA çatısı altında ticari hayatına devam eden Opel, Türkiye'deki elektrikli araç portföyüne bir yeni model daha ekledi. Aslında 2021 model bir araç olan Opel Mokka-e, aralık ayı itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu. Peki Mokka-e nasıl bir fiyat/performans oranı sunuyor? Popüler bir otomobil haline gelebilir mi? Bu soruların yanıtları için hemen teknik detaylara geçelim…

Üretimi Türkiyede Yapılan ve Dünya Pazarına Sunulan Akıllı Telefonlar

Teknolojinin hayatımızda edindiği yer ile birlikte adeta bir organımız haline gelen akıllı telefonlar, gelişen teknoloji ve ekonomik koşullarla birlikte her geçen dönem daha da ulaşılamaz hale geliyorlar. Her yıl sektör lideri markaların pazara sunduğu son teknoloji akıllı telefonlar ülkemizde birkaç yıl öncesinin otomobil fiyatlarıyla yarışmaya başlayınca, kullanıcılar da uzun yıllar boyunca kullanılabilecek olan yani fiyat performans sınıfındaki cihazlara yöneldiler. Güncel ekonomik durumda hem fiyat performans hem de üst sınıf bir akıllı telefon bulmak neredeyse imkansız olduğu için tüketicilerin yeni odağı orta sınıfta yer alan akıllı telefonlar olmaya başladı.