Yapay Zekâ Uygulamaları ile Üretilen YouTube Videoları Virüs Saçıyor: 1 Saatte Onlarca Video Yükleniyor

Eminiz ki pek çoğunuz hayatınızın bir noktasında bilgisayarda karşılaştığınız sorumun çözümünü bozuk İngilizcesi olan ya da sorunun çözümünü Windows metin belgesine yazarak anlatan bir YouTube videosuna denk gelmişsinizdir. YouTube’un ilk dönemlerinden beri sıklıkla kullanılan ve pek çok insana göre güvenilir olan bu yöntem ne yazık ki son dönemde siber saldırganların en büyük silahı haline geldi.

15.03.2023 04:45:15 tarihinde yayınlandı.

Eminiz ki pek çoğunuz hayatınızın bir noktasında bilgisayarda karşılaştığınız sorumun çözümünü bozuk İngilizcesi olan ya da sorunun çözümünü Windows metin belgesine yazarak anlatan bir YouTube videosuna denk gelmişsinizdir. YouTube’un ilk dönemlerinden beri sıklıkla kullanılan ve pek çok insana göre güvenilir olan bu yöntem ne yazık ki son dönemde siber saldırganların en büyük silahı haline geldi.

Siber güvenlik firması CloudSEKin hazırladığı rapora göre, yapay zekâ desteğiyle üretilen ve sorun çözme ya da korsan yazılım/oyun tanıtımı amaçlı videoların neredeyse tamamı ciddi virüsler barındıran yazılımların reklamını yapıyor. Üstelik bazı virüsler güvenlik duvarınızı aşabiliyor da.

CloudSEK’in yaptığı araştırmaya göre siber saldırganlar, son dönemde sıklıkla karşımıza çıkan yapay zekâ araçlarını kullanarak sadece birkaç dakika içerisinde korsan yazılımlar üzerine videolar hazırlıyor ve bunları YouTube’da paylaşıyor. YouTube algoritmasını kullanarak videoları öne çıkaran saldırganlar, yapay zekâ desteğiyle oluşturulan yorumlar sayesinde de videolara “gerçek” süsü veriyor.

Örnek vermek gerekirse korsan Photoshop, Office yazılımları, oyunlar ve hatta ücretsiz uygulamaların sahte sürümlerinin videolarını hazırlayan saldırganlar, bu videoların açıklama kısmında kısaltılmış linkler aracılığıyla indirme linkleri bırakıyor. Linklere tıkladığınızda sistem öncelikle tarayıcınızı kullanarak IP adresinizi ve bilgilerinizi öğrenerek tarayıcınıza virüs bulaştırıyor sonra da uygulamayı indirdiğinizde virüslü dosyalar yavaşça sisteminizi ele geçiriyor.

Kimi saldırganlar direkt olarak kurbanlarını avlamaya çalışırken kimileriyse sabırlı bir şekilde bekliyor. Videolarda özellikle korsan yazılımın çalışması için gereken crack işlemi öncesinde güvenlik duvarının kapatılması gerektiğini belirten hackerlar, virüsleri bu işlem sırasında aktif olacak şekilde hazırlıyor. Kimi virüslerse direkt olarak güvenlik duvarını aşarak virüsleri beyaz listeye alıyor.

CloudSEK’in elde ettiği verilere göre 2022 yılında tüm YouTube’da bu tarz videoların toplam sayısı 100-150 arasındayken Şubat 2023’teyse 15.000’den fazla “virüslü video” YouTube’da kol geziyor. Üstelik eğer dikkatsiz bir kullanıcıysanız bu tarz videolardaki uygulamalar nedeniyle kolayca verilerinizi kaptırma ya da bilgisayarınızı bir kripto para kazma makinesine dönüştürme ihtimaliniz oldukça yüksek.

İLGİLİ HABER Sırf Bir Linke Tıkladığınız İçin Hacklenip Bilgilerinizi Çaldırdığınızda Ne Yapmanız Gerekiyor? (Uzmanından Tavsiyeler)

Bu tarz videolara dikkat etmekle beraber korsan yazılım kullanmanın suç olduğunu ve etik dışı olduğunu da hatırlatalım. Her ne kadar içinde bulunduğumuz ekonomi nedeniyle lisanslı yazılım kullanmak pahalıya mâl olsa da bir korsan yazılım yüzünden aylarca para biriktirerek topladığınız sisteminizin ekran kartını yakabileceğinizi (kripto madenciliği nedeniyle) unutmayın.

Ayrıca bu tarz uygulamaları lisanslı kullanarak firmaların ülkemizdeki kullanıcı sayısını fark etmesine ve yerel fiyatlandırma uygulanmasına da destek olmuş olacaksınız.


Kaynak webtekno.com

 

SpaceX, Müşterilerine E-Posta Yollayarak Destek İstedi: Starlink Uydusu Kullanılamaz Hale Gelebilir

Elon Musk, geçtiğimiz aylarda Starlink uydularına bağlanmak için kullanılan çanağın hareket halinde de kullanılabilmesinin mümkün olduğunu ancak henüz yasal izinleri alamadığı için bunun şu anda mümkün olmadığını açıklamıştı. Bunun üzerine ABD'de faaliyet gösteren Dish Network isimli firma Musk’a tepki göstermiş ve yetkisiz şekilde mobil Starlink kullanımının şirketin uydu ve TV servislerinde sorunlar yaratacağını açıklamıştı.

Şaka Gibi Ama Gerçek: Eski NASA Astronotu, Uzay Yürüyüşü Esnasında Neredeyse Suyla Boğulduğunu Açıkladı

NASA belgelerine göre, uzay giysilerinde astronotların bir tüpü ısırarak erişebilecekleri bir içme torbası bulunuyor. Eski bir NASA astronotu olan Garrett Reisman ise, bir uzay yürüyüşü esnasına bu kısımda yaşanan bir arıza sonucunda uzay kıyafeti kaskının içinin suyla dolmaya başlamasıyla boğulacağını sanarak ufak bir panik atak geçirmiş. 

Batman: Arkham Serisiyle Tanıdığımız Rocksteady’nin Yeni Oyunu Suicide Squad: Kill the Justice League Ertelendi

2016 yılında izleyicilerin beğenisine sunulan ancak çokça eleştiri alan Suicide Squad’ın ilk filmi, pek çok sinema severe göre DC’nin en kötü filmi olmuştu. 2021 yılında çıkan The Suicide Squad ile mutsuz hayranlarını bir nebze de olsa sevindiren DC, geçen yıl yapılan ‘DC FanDome’ isimli etkinlikte de bir Suicide Squad oyunu tanıtmıştı.