Windows’ta Sabit Disk Neden A veya B Değil de C: ile Başlıyor?

Peki neden alfabenin ilk iki harfi A ve B ile başlıyorken veya alfabede C'den başka kullanılabilecek bir sürü harf varken sabit sürücü 'C:' ile isimlendiriliyor? Üstelik bu isimlendirme Windows işletim sistemini kullanan veya MS-DOS çalıştıran tüm bilgisayarlar için neredeyse standartlaşmış seviyede.

25.09.2022 21:15:16 tarihinde yayınlandı.

Peki neden alfabenin ilk iki harfi A ve B ile başlıyorken veya alfabede C'den başka kullanılabilecek bir sürü harf varken sabit sürücü 'C:' ile isimlendiriliyor? Üstelik bu isimlendirme Windows işletim sistemini kullanan veya MS-DOS çalıştıran tüm bilgisayarlar için neredeyse standartlaşmış seviyede.

Hadi hep beraber sabit diski biraz keşfedelim ve ondan sonra 'C:' olarak harflendirilmesinin nasıl olduğunun yolculuğuna çıkalım.

C: sürücüsü, bilgisayarın çalıştırıldığı ve Windows işletim sistemini içeren yani kısaca özetlemek gerekirse bilgisayarın ana sürücüsü görevini üstlenen, beyin görevi gören sürücüdür. İnsanlar bilgisayarın sabit sürücüsünden ve yerel disk atamasından bahsettiklerinde aslında C: sürücüsünden bahsetmiş olurlar. Bu 'C:' sürücüsü olarak adlandırılma durumu, Windows işletim sistemli bilgisayarların ilk çıktığı günlerden beri aynı şekilde devam ediyor.

Disk sürücülerinin harflendirme şemaları MS-DOS'un ilk günlerine kadar uzanıyor. A ve B harfleri o zamanlarda aktif olarak kullanılan disket sürücüleri için ayrılmışken C harfi işletim sistemi ve işletim sistemiyle ilgili dosyaların bulunduğu ana sabit disk bölümü için ayrılmıştır. MS-DOS'un ilk sürümleri, sabit sürücüleri hesaba katmadan her disket sürücüsüne sabit bir harf atamaktaydı. Eğer bir bilgisayarda ikiden fazla disket sürücüsü bulunuyorsa sabit disk sürücüsü 'D:' veya 'E:' olarak adlandırılıyordu.

DOS 5.0 ile beraber 'C:' harfi fiziksel sabit diske tanımlandırıldı. DOS 5.0'dan beri bilgisayardaki disket sürücü sayısı ne kadar fazla olsa bile artık sabit diske 'C:'den başka bir harfle anılmayacaktı. Bu harflendirme ile beraber işletim sisteminin açılması görevini üstlenen 'C:' sürücüsüne bilgisayarda önyükleme önceliği de verildi.

Eski yıllarda kullanılan disketler artık çok nadir kullanılıyor. 'A:' ve 'B:' harfi disketler için ayrılmasına rağmen disketler günümüzde kullanılmadığı için 'A:' ve 'B:' disket takılana kadar boş bir şekilde bekliyor diyebiliriz. 'D:', 'E:' ve 'F:' gibi diğer harflerde diğer sabit sürücü, flash bellekler, CD ve DVD gibi sürücülere atanmak üzere bekliyor. Kısaca harflendirme durumu belleksel sürücüleri belirlemek üzerine kuruldu, zamanla da fiziksel depolama aygıtlarını belirlemek için kullanılmaya başlandı.

Peki sizler disket kullanan bilgisayarları gördünüz mü? Sabit sürücünün C: olarak adlandırılması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynaklar: Lifewire, Computer Hope, Technopedia


Kaynak webtekno.com

 

James Webb Uzay Teleskobu Uzaydan Selfie Gönderdi: İlk Yıldız Fotoğrafı da Geldi

24 Aralık 2021 tarihinde evrenin en karanlık sırlarına ışık tutmak adına uzaya fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu’ndan gelen her yeni haberle birlikte heyecan artmaya devam ediyor. Bir aylık yolculuğun ardından 18 gün önce gözlem noktasına ulaşan James Webb Uzay Teleskobu, bundan 6 gün öncesinde de ilk yıldız sinyalini tespit etmiş ve bunun henüz sadece bir başlangıç olduğunu bizlere hissettirmişti. 

Dünyada Toplam Kaç Milyar İnternet ve Sosyal Medya Kullanıcısı Olduğu Açıklandı

We Are Social ile Hootsuite, internet ve sosyal medya kullanımının nasıl bir boyuta ulaştığını gözler önüne seren araştırmalarının sonuçlarını açıkladılar. "Digital 2021" isimli raporun ekim ayı verileri, dünya genelinde akıllı telefon, internet ve sosyal medya kullanıcılarının sayısının rekor düzeylere ulaştığını gözler önüne seriyor. Görünen o ki yakında hayatta olan herkes, dijital dünya ile tanışmış olacak.

Fotoğrafı Dahi Çekilmişti: Bilinen En Ağır Kara Deliklerden Biri Keşfedildi

Gökbilimciler, kara deliklerle ilgili şaşırtan bir gelişmeye imza attılar. Dünya'dan 2,7 milyar ışık yılı uzakta bulunan Abell 1201 isimli bir galakside, bugüne kadarki en büyük kara deliklerden bir tanesinin varlığını tespit ettiler. Yapılan incelemeler ve ölçümlere göre bu kara deliğin kütlesi, Güneş'in kütlesinin 32,7 milyar katı. İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nden James Nightingale, bu kara deliğin büyüklük açısından üst sınırda olduğunu ifade etti.