Webcamler Tek İşleri Bu Olmasına Rağmen Neden Hala Telefonlar Kadar İyi Çekim Yapamıyor?

Neredeyse her işimizi gören telefonlarımız, kamera konusunda da epey gelişti. Neredeyse profesyonel kamera kalitesinde fotoğraflar çekebildiğimiz telefonlarımız, tek işi bu olan webcam’lerden çok daha iyi fotoğraf ve video çekebiliyor. Webcam’ler ise birçok açıdan telefonlarımızdaki kameraların gerisinde kaldı. 

22.09.2022 22:30:31 tarihinde yayınlandı.

Neredeyse her işimizi gören telefonlarımız, kamera konusunda da epey gelişti. Neredeyse profesyonel kamera kalitesinde fotoğraflar çekebildiğimiz telefonlarımız, tek işi bu olan webcam’lerden çok daha iyi fotoğraf ve video çekebiliyor. Webcam’ler ise birçok açıdan telefonlarımızdaki kameraların gerisinde kaldı. 

Webcam üzerinden bir görüşme yaptığımızda ya da video kaydı aldığımızda tüm renklerin daha soluk olduğunu, Casper gibi bembeyaz göründüğümüzü ve hatta zaman zaman bulanıklaştığımızı görürüz. Teknoloji bu kadar gelişmiş ve telefonlarımızla harika fotoğraflar çekebiliyorken webcam’lerde neden durum hala böyle? Gelin, ortalama bir webcam ile günümüzde neredeyse herkesin cebinde bulunabilecek olan telefonların kameraların genel olarak şöyle bir kıyaslayalım.

Dizüstü bilgisayarlar taşınabilir olması dolayısıyla çok sayıda insan tarafından tercih ediliyor. Üstelik bir dizüstü bilgisayar aldığınızda webcam’e de sahip olabiliyorsunuz. Ancak masaüstünde böyle bir durum yok ve ekstra olarak bir de webcam almanız gerekiyor.  

Günümüzde de dizüstü bilgisayar kullanımının artması, masaüstü bilgisayarlarda telefon ve fotoğraf makinelerinin kamerasının kullanılabilmesi sebebiyle webcam’lere olan ilgi azaldı. Bu da satışlara ve dolayısıyla üretime yansıdı. Yani markalar neredeyse hiç rekabet ortamı olmayan webcam’lere daha az yenilik getirmeye başladı. Aslında webcam’lerin sorun olmaya başlayan görüntü kaliteleri de tam da bu noktada göze batmaya başladı. 

Amiral gemisi bir telefona sahip olmasanız bile günümüzde birçok akıllı telefonda 4K video çekme özelliği var. Diğer tarafa baktığımızda ise webcam’ler genelikle 1080P çekim yapacak şekilde tasarlanıyor.  

İlk bakışta webcam ve telefon kameraları arasında gördüğümüz farkların büyük çoğunluğu da bundan kaynaklanıyor.  

Telefonlarımızın işlemcileri, deklanşöre basıp bir fotoğraf veya video çektiğimiz anda kaydetme aşamasında görüntüleri bir dizi işlemden geçiriyor. Dolayısıyla da elde ettiğimiz görüntü, iyileştirilmiş görseller oluyor.  

Webcam’lerde USB bağlantısı aracılığıyla görüntü doğrudan bilgisayarınıza aktarılır ve işlemden geçmez. Son bir işlemden geçmeyen, iyileştirilmeyen görüntü de doğal olarak telefonumuzla çektiklerimizden daha kötü görünür.  


Kaynak webtekno.com

 

Apple Watcha Pro Versiyon Geleceği İddia Edildi: iPhone 14ten Bile Pahalı Olacak!

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın bir süredir yeni bir akıllı saat üzerinde çalıştığı zaten biliniyor. "Apple Watch Series 8" ismiyle piyasaya sürülmesi muhtemel ürün, Series 7'ye kıyasla daha gelişmiş özelliklere sahip olacak. Ancak deneyimli teknoloji editörü Mark Gurman, Bloomberg'deki son haberinde dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirdi. Gurman'a göre Apple, Watch Series 8'de özel bir modeli daha piyasaya sürecek.

Akıllı Telefonlarda Gördüğümüz ‘VoLTE’ Teknolojisi Tam Olarak Nedir, Ne İşe Yarar?

Teknolojinin gelişme hızı hayranlık verici değil mi? Kameralar, ekran görüntüleri, içerik kaliteleri derken aldı başını gitti. Fakat tek gelişme bunlarda yaşanmıyor. Biz farkında olmasak bile aslında aktarım teknolojileri de hızla gelişiyor. Mesela yakında 5G ile tanışacağız. Bir de VoLTE var. Eminiz VoLTE nedir duymamış olsanız bile akıllı telefonunuzun ekranında küçük bir logo ya da yazı olarak gördünüz. 

Fiyatı Her Zaman 1 TLye Sabit Olacak Olacak Kripto Para Birimi Oluşturuldu

Kripto para camiası için önemli sayılabilecek bir gelişme yaşandı. Stoken isimli bir şirket, Türk lirası endeksli bir kripto para birimi oluşturdu. TRYC olarak isimlendirilen bu kripto para birimi, şu an için Paribu isimli yerli kripto para borsasında listeleniyor. Stoken, banka hesaplarında piyasaya sürdüğü her 1 TRYC için 1 TL tutuyor. Bu kripto para biriminin anlık arzı ise 50 milyon adet.