VPN Nedir, Nasıl Kullanılır? - Ücretsiz VPN Uygulamaları (Android - iOS)

VPN, erişim engeli bulunan sitelere ulaşmak için en yaygın çözüm. Ayrıca yasal olarak VPN kullanmak suç sayılmıyor. Böyle bir kolaylık için pek çok firma, farklı VPN uygulamalarıyla hizmet veriyor. Bugün hep birlikte en iyi VPN uygulamalarına yakından bakıyor, VPN’e dair aklınızdaki tüm soruları gideriyoruz.

19.07.2022 09:45:15 tarihinde yayınlandı.

VPN, erişim engeli bulunan sitelere ulaşmak için en yaygın çözüm. Ayrıca yasal olarak VPN kullanmak suç sayılmıyor. Böyle bir kolaylık için pek çok firma, farklı VPN uygulamalarıyla hizmet veriyor. Bugün hep birlikte en iyi VPN uygulamalarına yakından bakıyor, VPN’e dair aklınızdaki tüm soruları gideriyoruz.

Peki VPN nedir, nasıl kullanılır, Android, iOS, Google Chrome dahil kullanabileceğiniz en iyi VPN servisleri hangileri, sizin için her şeyi baştan sona anlattık.

VPN'in açılımı İngilizce olarak Virtual Private Network, Türkçe anlamı Sanal Özel Ağ anlamına geliyor. VPN’in temel amacı, fiziksel olarak bulunmadığınız bir yerdeki ağa sizi uzaktan bağlamaktır. Aslında temel amaç daha güvenli bir iletişim yolu sağlayarak kurumsal çözümler sunmaktır. Ancak bu sırada mevcut fiziksel konum dışından bağlanmak mümkün olduğu için, engelli sitelere erişim için de VPN kullanmak mümkün oluyor. Yani tıpkı DNS servislerinde olduğu gibi...

VPN, internete bağlandığınız cihazı sanal olarak farklı bir konumda gösterir. Bunun için karşıdaki ağa kriptolu bir tünel açar. Aktarılan bilgiler bu tünelden karşılıklı olarak paylaşılır. Yani önreğin Vikipedi’ye VPN üzerinden bağlanırsanız, cihazınız ve bağlandığını VPN ağı (Örneğin: Kanada) arasında veri akışı olur. Bu akış kriptolu olduğu için dışarıdan görüntülenemez. Böylece trafik Kanada üzerinden gerçekleşir, Kanada’nın ağ usüllerine göre internette dolaşırsınız. 

VPN yazılımları ya da mobil uygulamaları bu özel tünele erişmeniz için bir ağ sürücüsü kurar. Sanal bir ağ bağdaştırıcısı gibi davranan bu yazılım size bağlanmak istediğiniz ağdan bir IP adresi verir. IP adresi bir bakıma bağlantınızın kimlik numarasıdır. Bu adres otomatik olarak hedeflediğiniz ağ üzerinden internet sitelerine erişmenizi sağlar. 

Evdeki bilgisayardan ofisteki kurumsal özel ağlara bağlantı kurulan VPN’ler. Bunlar özeldir, şirketlere ya da kurumlara özel olarak kurulabilir. (Örn: SEÇSİS - YSK). Tüm trafiği toplu şekilde alıp farklı bir konumdan bağlantı kuran VPN’ler. Genelde başka ülke üzerinden internete erişim imkanı sunarlar. Kamuya açıktır. Güven riski yüksektir. En yaygın VPN türüdür; saldırılara, bilgi sızıntılarına açıktır. Oyunlarda “ping” adı verilen yanıt sürelerini hızlandırmak için kullanılan özel VPN’ler. Oyunlara özeldir.

VPN, amacınıza göre farklı kullanım seçeneklerine sahiptir. Eğer engelli sitelere erişim için VPN kullanmak istiyorsanız, kamuya açık olan VPN ağlarına, yani 2 tür VPN servisine erişmeniz gerekmektedir (Kurumsal sistemlere erişim amacıyla VPN kullanmak için şirketteki IT sorumlularına danışabilirsiniz).

VPN kullanmak için iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Birincisi ücretli hizmetlerden satın almak ki daha güvenlidir, ikincisi ücretsiz yazılım ya da uygulamaları kullanmak. Eğer teknik kalibiyete sahipseniz, cihazınızın ağ ayarlarından manuel olarak VPN kurulumu yapabilirsiniz. Ancak burada bağlandığınız ağı hızlıca değiştirmeniz mümkün değildir. Dolayısıyla güvensiz bir ağa manuel olarak bağlanmak, kişisel verilerinizi tehlikeye düşerecektir. 


Kaynak webtekno.com

 

TikTok, Kendisini Kopyalamaya Çalışan Facebooku Tehdit Etti: Yaparsanız, Başınız Belaya Girer

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Facebook'un TikTok'a benzemek için algoritmasını değiştireceğinden ve TikTok'takilere benzer özelliklere odaklanacağından bahsetmiştik. Şimdi bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Facebook'ta 12 yıl geçirdikten sonra TikTok'a transfer edilen Blake Chandlee, CNBC'ye verdiği bir röportajda Facebook'un neden böyle bir şey yapamayacağını açıkladı.